Tältare på fjäll.

Följ med guiden Björn till Grövelsjöns guldkorn

Han är aldrig riktigt ledig. Fast på jobbet gör han i och för sig bara sådant som han tycker är roligt. Som att visa människor det bästa Grövelsjön har att erbjuda. Tillsammans med guiden Björn Jonsson på Experience Grövelsjön hittar du garanterat direkt till de allra bästa guldkornen.


Guidat har Björn Jonsson gjort länge och intresset för naturen har alltid funnits där. När andra barn kollade på tecknat och läste serietidningar slukade han djur- och naturfilmer. Intresset ledde till ett jobb som guide i Norrbotten. Därefter blev det samma jobb på STF i Grövelsjön, där han så småningom även blev sportchef. Det var också här någonstans som det började klia i utvecklings- och frihetsnerven.

– Jag ville göra så mycket, men fick inte riktigt tiden att räcka till för annorlunda uppdrag som privatbokningar och specialupplägg. Och det kom aldrig någon som startade Experience Grövelsjön, så då fick jag bli det själv.

Numera är och leder han alltså sitt eget företag. Huvudverksamheten sommartid är guidade vandringar och alla upplevelser är kunskapsbaserade. Under en vandring får du, förutom de mäktiga omgivningarna, till exempel lära dig mer om botanik eller hur du klarar dig på fjället. På vintern är det längdskidskola, guidade turskidturer och toppturer som gäller. Han skräddarsyr upplägget och anpassar nivån på äventyret: från nybörjare till de mer erfarna, från dagsturer till flera dagar på fjället.

– Jag stämmer alltid av vad de gjort tidigare och vilken erfarenhet de har – och vad de skulle vilja testa nu. Då syr jag ihop något som passar. Grejen med guide är att det finns någon som vet var det är bäst att gå. För varför ska jag gå och leta på egen hand när en guide direkt kan tala om för mig var de vackraste eller bästa platserna finns?

Att ha just Grövelsjön som nav kommer med många fördelar.

– Här finns allt jag tycker om runt knuten. Förutom att det verkligen är vildmark är Grövelsjön tacksamt för att det är väldigt lättillgängligt. Det är lätt att visa upp naturen, vilket ju är min grej. Det är också en kick, att få se någon annan uppleva naturen. Här är det också långa säsonger, till skillnad från resten av turistsverige.

Han trivs med det friare livet som egenföretagare, även om det ofta är mycket att göra.

– Under högsäsong är det fullbokat från morgon till kväll, men det är känslan av att jag kan säga nej. Friheten i att göra saker som kanske inte är de mest lönsamma, men för att det är saker jag tycker är roligt.

Björn Experience Grövelsjön.

Björns tre utflyktstips i Grövelsjön

1. Storslåga: ”1 341 meter över havet på norska sidan. Det är en tydlig brant topp med fantastisk vandring upp genom varierande naturtyper och som ger en härlig utsikt över Grövelsjöfjällen.”

2. Utsikten strax bortom samiska sommarvistet norr om STF Grövelsjön Fjällstation: ”Följ naturstigen. Härifrån får du en underbar vy över sjön Grövelsjön och du kan välja om du vill vandra vidare upp på Långfjället eller vända tillbaka till naturstigen som är 4 km.”

3. Gamla skogen vid riksgränsen: ”Vid sämre väder är det otroligt fint att vandra i den gamla skogen längs riksgränsen ner söderut mot Valdalsbygget eller norrut mot Berseskallen. För den som inte kan orientera är det lätt att ha gränsstaketet som referens.”

Mer vandring i Grövlesjön