Howlin' Pelle Almqvist, svartvit bild på man med mörkt hår i svartvit kostym.

Howlin' Pelle om nytt albumsläpp och sommaren i Dalhalla

Förra året slog The Hives, The Sounds och Mando Diao nytt besöks­rekord på Dalhalla. I sommar åter­vänder tre av Sveriges bästa live­band för ytter­ligare ett par gemen­samma konserter. Vi ringde upp Pelle Almqvist, eller Howlin’ Pelle som är den karis­matiske Hives-sångarens artist­namn, för att kolla läget inför spelningarna.


Först och främst, grattis till The Hives jubileumsår!

– Tack! Ja, vi har spelat ihop i 30 år nu men brukar inte fira sånt. Men visst har vi spelat länge ihop, otroligt länge, jag känner nästan inte någon som gjort något så länge. Innan vi kunde leva på vår musik var den vår hobby under tio år medan vi gick i skolan. Det har varit samma medlemmar hela tiden förutom att vi bytte basist för typ åtta år sedan.

Hur känns det att komma tillbaka till det gamla kalkstensbrottet i Rättvik den 18–19 augusti?

– Det känns riktigt bra! Det blir tredje året som vi spelar ihop med The Sounds och Mando Diao. Om man gör något i tre år tror jag det räknas som en tradition. Vi känner ju de andra banden och det är kul att det här är ett återkommande gig. Banden är så bra och underhållande, så det kommer att bli roligt både för oss som spelar och för publiken som går på konserten.

Dalhallas konsertscen i kalkstensbrottet, upplyst från scenen med stor publik framför.
Förra året slog The Hives, The Sounds och Mando Diao nytt besöksrekord på Dalhalla.

Vad tycker du om Dalhalla som konsertarena?

– Den är jättebra! Topp fem i världen och då har vi varit precis överallt. Även om det är ganska kallt i hålet så är det en otrolig plats. Och det är väldigt annorlunda bakom scenen. Inte många backstageområden har en privat sjö. Man kan bada och basta och där finns också en liten eka som man kan ro. Sen brukar det dyka upp många vänner och släktingar. Det är väl det närmsta vi kan kalla en hemmamatch.

Kommer ni att använda er av den unika miljön på något sätt?

– Nej, vår scenshow bygger på att det är vi som är showen. Vi har satt oss i den situationen att vi ska vara underhållande, så det blir inte några extra bomber och granater. Vi klär alltid upp oss i svartvita kostymer i någon form. För oss är det som att bära en lagtröja, en krigsmålning eller en uniform.

Bland era mest spelade låtar kan nämnas ”Hate to say I told you so” och ”Tick tick boom”. Berätta om er musik!

– Vi spelar väldigt energisk rockmusik, influerad av allt: punk, garagerock, hårdrock. Om man är äldre så kanske man tycker att vi låter som Rolling Stones, fast fortare. Och vi låter mer och hoppar högre. Grovt förenklat håller vi på med rock – fast upphöjt till tio. Vi låter som det som folk som inte gillar rock tycker att rock låter som.

Beskriv er publik!

– De är otroligt smarta och har jättebra musiksmak! Förutom det så består den av kvinnor och män i alla åldrar. Vår musik blir roligare med stående publik så det kommer nog bli svårt för dem att sitta ned på stolarna. De brukar ställa sig upp ganska snabbt.

Collage tre bilder på musikband: The Hives i svartvita kostymer, The Sounds och Mando Diao på scen.
The Hives, The Sounds och Mando Diao återvänder till Dalhalla.

Du är känd för ditt höga tempo på scenen. Vad gör du för att orka med?

– Jag tränar ganska flitigt, för jag skulle inte klara av att känna att jag gör ett dåligt framträdande på grund av bristande syreupptagning. Ren genetik klarar man sig på ganska länge, men det vore tjänstefel att rasa ihop när man blir äldre. Som rockstjärna måste man hålla sig pigg och alert!

Vad rankar du högst när du tittar tillbaka på allt ni varit med om under er långa karriär?

– Eftersom vi är ett av världens främsta rockband så har vi varit med om så mycket och varit bortskämda med att turnera runt till världens största scener. Det är svårt att plocka ut något speciellt konsertminne eller så, men vi blev glada när vi hann klämma in en USA- och en Europaturné mellan omikron- och deltavarianterna under pandemin. Det var nog första gången som ingen hade hemlängtan.

Vad ser du fram emot att uppleva utanför Dalhalla-scenen?

– Förra gången jag var i Dalarna så badade jag i Siljan, det var krispigt men skönt, så det ser jag fram emot igen. Sen ska jag hälsa på hemma hos vår gitarrist, Vigilante Carlstroem, som bor i Rättvik. Han brukar ta med oss ut på bra ställen att käka på. Jag tycker att Dalarna är en väldigt fin del av Sverige och när vi är där och spelar så springer jag på väldigt många fans vilket är jättekul. Jag är uppvuxen i grannlänet Västmanland – det går typ att kasta en sten till Dalarna från Fagersta som jag kommer från. Ett sommarminne från min ungdom är Dalarocken i Hedemora som var en av Sveriges största musikfestivaler.

Slutligen, det ryktas om ett nytt album i år?

– Ja, vi har faktiskt spelat in ett nytt album vilket känns otroligt spännande. Efter att under en lång period inte ha släppt någon musik alls, så känns det nu så skönt att det äntligen är dags. Så klart kommer vi att bjuda på några smakprov från vårt nya album under konserterna. Och även om biljetterna skulle ta slut så tycker jag att man ska hålla utkik framöver, vi kommer säkert tillbaka till Dalhalla.

Howlin' Pelle Almqvist

Gör: Sångare i The Hives
Instagram: @thehives

Text: Åsa Pellas

Collage: Pelle Almqvist från The Hives i svartvit kostym, kalkstensbrottet Dalhalla sett ovanifrån.

Sommaren i Dalarna bjuder på en stor bredd av evenemang med något för alla, hitta din favorit i vårt stora kalendarium:

Hitta evenemang i Dalarna

Här listar vi 7 evenemangstips med något för alla.


Dalhalla  en av Europas mäktigaste utomhusarenor

Det gamla kalkbrottet utanför Rättvik kvalar in som en av de mäktigaste och vackraste utomhusscenerna i Europa. Sommaren bjuder på ett varierat program med allt från Kiss och Tommy Körberg till Weeping Willows och musikalen Mamma Mia.

The Hives, The Sounds och Mando Diao spelar 18–19 augusti. Se hela Dalhallas program.

Collage: Banden KISS och Gyllene Tider.
KISS och Gyllene Tider spelar också på Dalhalla i sommar.