Uteservering i trädgården hos Dala-Floda Värdshus.

Här är sommarens härligaste uteserveringar

Att njuta av värmen på en uteservering i solskenet är svårslaget. Slå dig ner med något gott att äta och något svalkande i glaset. Slappna av, känn semesterkänslan och hur otroligt fin den svenska sommaren är. Vi har samlat restauranger och bryggerier i Dalarna där den somriga atmosfären får dig att släppa vardagen för en stund. Ät dig genom säsongens utbud av populära gårdspärlor, hajpade bryggerier, grönskande trädgårdar och maffiga utsikter.


Pubhäng

Vad är väl mer somrigt än en klassisk sommarpub? Hos Stjernsunds Brygghus njuter du av svalkande ekologisk hantverksöl som alla har sitt ursprung i Stjärnsund. Under lördagar i juli är det dessutom speciella matteman på pubkvällarna i samarbete med lokala aktörer.

Oppigårds Bryggeri i Hedemora är välkända för sina kvalitetsdrycker och även de planerar för sommarpub med start i juli. Njut av smakprover och lättare förtäring i sommarkvällen.

Stjernsunds Brygghus, där det anordnas sommarpub i sommar..
I sommar anordnar både Stjernsunds Brygghus och Oppigårds bryggeri sommarpubar.

Gott på gården

Gör en utflykt till någon av gårdsbutikerna som sommartid också öppnar upp för servering. På Murboannas Ost utanför Borlänge rekommenderas givetvis något ostigt som osttallrik, ostpaj eller den omåttligt populära ostkakan. Även Stora Lunåns Gårdscafé utanför Falun har sommaröppet café och gårdsförsäljning av egentillverkad ost.

Hos Sahlins Struts, även de utanför Borlänge, är det struts som gäller. På gården finns en väl tilltagen uteservering, där strutshamburgare och gårdsglass hör till favoriterna.

Ytterligare en utomhusupplevelse väntar på Skedvi Bröd i Stora Skedvi. I Dalarnas mesta matmecka står inspirerande matmiljöer till förfogande utomhus. Gör en utflykt och se vad som står till buds just när du är på plats.

Ostkaka hos Murboannas Ost i Borlänge.

Containercafé hos Skedvi Bröd.
Ostkakan är ett måste hos Murboannas och hos Skedvi Bröd går det att fika i containercafé i sommar.

Trädgårdsmys

Slå dig ner i en lummig trädgård och hugg in på hembakade godsaker hos Wahlmans Hantverksbageri & Café, mitt i Hedemoras 1700-talskvarter. Här lockar uteserveringen nästan lika mycket som de bullar, kakor och bakverk som ligger på faten.

I Avesta väntar Visentparkens Ladugårdsfik, som har en stor trädgård för utomhusfika och annat smått och lokalproducerat gott.

Både Långshyttans Brukshotell och Dala-Floda värdshus lockar med riktiga drömträdgårdar för den som vill njuta i prunkande grönska innan det är dags för middag.

Fika i trädgården hos Café Wahlman i Hedemora.

Trädgården hos Dala-Floda värdshus.

Mat serveras hos Långshyttans Brukshotell.
Fika i trädgården hos Wahlmans Hantverksbageri & Café i Hedemora, slå dig ner i trädgården på slowfoodrestaurangen hos Dala-Floda värdshus eller bli serverad en läcker middag hos Långshyttans Brukshotell.

Middag med utsikt

Mora Hotells restaurang Terrassen är utsikten lika förstklassig som maten och servicen. Vare sig det handlar om en lyxig hotellfrukost, dagens lunch eller en middag lagad på närproducerade råvaror kan du se fram emot en matupplevelse utöver det vanliga.

Fryksås Hotell & Gestgifveri bjuder på både vilda smaker och riktigt ögongodis, med utsikt över blånande berg, Orsasjön och Siljan.

Hänförande vyer väntar även i Grövelsjöfjällen, där STF Grövelsjön Fjällstation låter milsvid fjällnatur ackompanjera måltiden.

Utsikt från Fryksås över Orsasjön och Siljan.
I Fryksås får maten extra krydda av utsikten Orsasjön och Siljan.

Utemat och uteservering

Njut av lunch eller middag i solen på Banken Bar & Brasseries sköna uteservering, mitt i centrala Falun. Den White Guide-listade restaurangen, med sina ståtliga lokaler i stadens gamla bank, öppnar sommartid upp dörrarna och breder ut sig rejält.

Ytterligare en restaurang med mat av högsta kvalitet finns i gemytliga Tällberg, på Åkerblads Gästgiveri. Klassiska husmansrätter eller gourmetmat ackompanjeras av den genuina dalamiljön.

En annan typ av utomhusmiljö väntar hos Snitths Hantverksbageri i Furudal. Här är det bara att slå sig ner vid den gamla tågrälsen och hugga in på bullar, bakverk och matiga smörgåsar.

I Grövelsjön och Kloster går det även att boka The Edible Country, en korg med lokala råvaror, tillagningskit och recept. Här både lagar och äter du maten på egen hand mitt ute i dalanaturen.

Banken Bar och Brasseri i Falun.

Åkerblads Tällberg.

Edible Country-bordet i Kloster utanför Hedemora.
Ät ute i olika omgivningar. I centrala Falun ligger Banken Bar & Brasseri, i dalaidyllen Tällberg finns Åkerblads Gästgifveri och i Kloster utanför Hedemora står ett bord redo mitt i naturen.

Taste of Dalarna

Hitta fler mat- och smakupplevelser hos Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Läs mer: tasteofdalarna.se.

Tänk på att öppettider kan variera under sommaren. Ofta krävs förbokning. Likaså kan förutsättningar för öppethållande och hur besöken kan genomföras påverkas av aktuella riktlinjer och rekommendationer. Stäm alltid av senaste uppdaterade information med respektive aktör vad som gäller inför besök.