Carl Larsson målning.

Glamping och stugsommar i Dalarna

Lyxig glamping med både utedass och serverad trerätters. Addera målning i Carl Larssons egen trädgård, möte med urdjuren på Visentparken i Avesta och härligt häng i stuga med egen sandstrand. När Elisabeth Byström och Johan Ernfors, som driver bloggen Minimalisterna, besöker Dalarna tillsammans med sina två barn står äventyrliga och kreativa dagar på schemat. Här berättar de om sina upplevelser av att resa med barn i Dalarna.


Vi vaknar till ljuden av vågskvalp och vinden i träden, ja vi vaknar verkligen mitt i naturen. Med bara en tältduk som skiljer oss från naturen och äventyret utanför. Hela familjen är på Korså Forest Camp utanför Falun och bor på glamping, som precis som det låter är glamorös camping.

Glamorös som i bekväma sängar, rymligt tält, kvalitativ kamin, trerätters middag och en frukostkorg som väntar på tältets altan på morgonen. Men ändå camping som i tält i skogen, en sjö som granne och kanot som alternativt färdmedel.

Här har varje tält ett eget utedass och en magisk utsikt, men också hängmatta, ficklampa, målargrejer mm. De har tänkt till från stort till smått, och fått till en otroligt fin och genuin helhetskänsla. Korså Forest Camp är en plats där du kan välja att bara vara och njuta av otroligt god mat i vacker natur. Eller hitta på äventyr i den omgivande naturen. Du väljer själv.

Efter några dagars naturäventyr beger vi oss vidare för att spendera resten av veckan i en hyrd stuga utanför Avesta. På vägen dit stannar vi vid Carl Larsson-gården i Sundborn utanför Falun.

Frukost på brygga i Korså.

Korså med sjön i skymning.

Familj utanför Glampingtält i Korså.

Kvinna tittar ut mot sjön vid Korså.

Glamping tält vid Korså.
Långt ute i skogen utanför den lilla byn Korså i södra Dalarna står några tält vid en vacker sjö. Tälten har sköna sängar och en kanot väntar nere vid strandkanten.

Carl Larsson-gården

Carl Larsson-gården får de små konstnärerna ta stor plats. Barnen målar på staffli i trädgården. Precis så som Carl Larsson och hans fru Karin själv hade velat ha det, inser vi efter att ha gått en guidad tur och fått en tydligare bild av detta generösa konstnärspar. Medan vi vuxna och 4-åringen går på en vanlig guidad tur går storasyster 5 år kavat iväg på en barnanpassad guidning och kommer tillbaka lyrisk!

Gungor på Carl Larsson-gården.
I Carl och Karins Larssons trädgård i Sundborn får de små konstnärerna släppa loss kreativiteten.

Stuga i Knutsbo, Avesta

I Knutsbo utanför Avesta ligger stugan vi ska spendera resten av semesterveckan i. En stuga som visar sig vara ett riktigt smultronställe! Stugan ligger i lugna omgivningar på landsbygden med stor trädgård att leka i med såväl sandlåda som gungställning.

En kort promenad bort ligger den egna sandstranden som vi hänger vid när solen skiner, och här finns också en roddbåt. Vi bor på samma gård som stugvärdarna, men avskilt i eget rymligt hus. Det är tyst, rofyllt och sådär idylliskt som Dalarna kan vara på sommaren.

Detta är verkligen ett smultronställe som vi kommer återkomma till! Inte minst för att stugvärdarna gjort det enkelt och trivsamt att vistas här. Allt grundläggande håller hög standard och är fräscht, samtidigt som detaljerna är genomtänkta.

Från stugan är det mindre än 20 minuter till två lämpliga besöksmål - Avesta Visentpark och Kolarbo Gård.

Mamma med barn går på stig vid en åker i Knutsbo.

Badplats med bygga i Knutsbo.
Stor trädgård, egen sandstrand och nära till flera spännande aktiviteter – stugan i Knutsbo utanför Avesta har det mesta en sommarlovsledig barnfamilj kan önska.

Avesta Visentpark

Avesta Visentpark finns förutom visenter, en stor och variationsrik lekyta för barnen. Liksom servering med riktigt god lunch med bland annat visentburgare på menyn. Visenten är ett djur som är nära släkt med den amerikanske bisonoxen och är Europas största landlevande däggdjur, och stora är de. Förutom de två söta kalvar som fötts någon vecka innan vårt besök.

Barn som åker leksaksbil på Visentparken.
På Avesta Visentpark är det möjligt att på nära håll möta de mäktiga djuren, leka på de stora grönområdena eller fika i det mysiga Ladugårdscaféet.

Kolarbo Gård

Vi avslutar vår semestervecka i Dalarna med besök på Muddus Hjortron & Kolarbo Gård i Fors utanför Avesta. En fin och genuin pärla som är värd en omväg. En gårdsbutik som utökats med café och restaurang, samt nu med Bed & Breakfast. Här används närproducerade råvaror, ofta från den egna ekologiska trädgården. Vi stannar för fika med våfflor och den egentillverkade sylten med bär från skogarna runt gården och det egna smaksatta gårdsteet. Vi köper med oss några delikatesser från gårdsbutiken som bland annat har egentillverkade sylter, marmelader, drycker och chokladpraliner.

Stugliv kombinerat med några äventyrliga dagar passar vår familj perfekt! Det blir lagom av allt med tid för både aktiv semester och lugna mer oplanerade dagar. Tid att göra och uppleva men också att bara vara. En riktigt härlig blandning av vackra Dalarna!

Kolarbo Gård gårdsbutik.

Kolarbo Gård gårdsbutik utomhus.
Våfflor med egentillverkad sylt står på menyn under besöket på Kolarbo Gård utanför Avesta. Dessutom passar Elisabeth och Johan på att införskaffa såväl sylt och marmelad som dryck och chokladpraliner till hemmaskafferiet.

Elisabeth Byström och Johan Ernfors driver tillsammans bloggen minimalisterna.se. Resan är ett samarbete med Visit Dalarna.

Läs mer: Barnens Dalarna