Paddlare på sjö i Furudal.

Furudal och Johannisholm – En äventyrlig duo för hela familjen

Passa på att upptäcka nya sidor av Dalarna tillsammans med familjen i sommar. Låt Furudal och Johannisholm utgöra basläger för spännande, roliga och sagofyllda upplevelser i närområdet. Checka in hos The Mangévie i en mysig gammal skola, vandra med kossor och lär er göra upp eld. Eller slå läger vid Venjanssjöns strand, testa bågskytte och spana efter älg och bäver hos Johannisholm Adventure.


I skogarna utanför Furudal, norr om Rättvik, driver Davy och Evi Meersman The Mangévie. Den belgiska familjen föll för Dalarna och startade ett Bed and Breakfast i Furudals gamla skola, som de sedan starten 2019 har renoverat till ett modernt och familjevänligt boende. Här finns fem lägenheter med eget badrum och fullt utrustat kök. I det gamla klassrummet – som idag utgör matsalen – hänger skoltavlan kvar och här går det också att boka såväl frukost som middag. Ute i den stora trädgården finns en liten bondgård med getter, kaniner, höns och ankor.

Davy och Evi ser dessutom till att bjuda på en mängd olika aktiviteter – förutom de läckra belgiska bakverken och pralinerna som finns i det lilla caféet. Följ med på fiskeäventyr där ni fångar och grillar er egen fisk tillsammans med en guide. Lär er göra upp eld med tändstål och njut sedan extra mycket av den grillade korven. Upplev en smakrik grillkväll i grillkåtan.

Läs mer: Sommarpaket för hela familjen hos The Mangevie

The Mangevie grillkåta och gården.
I grillkåtan dukas det upp läckra middagar där smaklökarna garanterat får sitt, samtidigt som den stora trädgården bjuder in till lek för alla barn med spring i benen.

 

Utemat vid vattenfallet

Från boendet på The Mangévie finns flera härliga utomhusupplevelser nära till hands. Oresjön med fina badmöjligheter ligger bara 15 minuters promenad bort. En dagsutflykt till Ärteråsens fäbodar för att vandra med kor eller en magisk kväll med utemat med utsikt över vattenfallet Styggforsen är andra tips. Vill ni utforska omgivningarna på egen hand går det att hyra cyklar, SUP-brädor och kanoter.

På bekvämt avstånd finns också Orsa Grönklitt med hela sitt aktivitetsutbud i form av vandringsleder, mountainbikecykling och Orsa Rovdjurspark. I Rättvik väntar pirriga upplevelser på klätterparken Högt & Lågt.

Höghöjdsbana i Rättvik.
På klätterparken Högt & Lågt i Rättvik väntar garanterat pirriga upplevelser.

  

 

 Naturnära och vilda äventyr i Johannisholm

Efter ett par dagar i Furudal är det dags att bege sig vidare på sommarens upplevelseresa. Styr kosan sydväst mot Johannisholm, som ligger mellan Mora och Malung med gångavstånd till Venjanssjön. Här har de outdoorälskande familjerna Schofield och Bloomfield byggt upp en riktig äventyrsoas. Checka in i någon av de mysiga stugorna vid stranden och ta sedan sikte på någon av de många aktiviteterna som erbjuds. Paddla kanot, ge er ut i terrängen på fyrhjuling eller cykla mountainbike. På kvällen finns möjlighet att tända grillen i grillstugan – liksom elden i bastun och badtunnan.

Området i och kring Johannisholm bjuder på stora möjligheter för utomhusaktiviteter- och sporter. Skogar, sjöar, kullar och berg ser till att skapa en omväxlande och spännande arena för den som vill ge sig ut på upptäcktsfärd. Ta en lugn morgonpromenad och spana efter fåglar för att senare på kvällen paddla kanot på sjön för att istället speja efter bäver. Häng med på Pirate Adventure, testa både klättervägg och bågskytte eller Quad Safari. Varje kväll anordnas dessutom lekar av alla de slag, som kubb, volleyboll och fotboll. Det finns också möjlighet att bygga en egen flotte eller paddla på sjön.

Läs mer: Johannisholm Adventure

Flotte på sjö.
Bygg en egen flotte och ta paddeltur i kvällssolen på närliggande Venjanssjön.

Hälsa på sagofigurer och måla egen dalahäst

Från Johannisholm finns sedan andra familjevänliga besöksmål på utflyktsavstånd. En dag på Sagolandet Tomteland i Gesunda är en bokstavligt talat förtrollande upplevelse. I den stora utomhusparken möter ni tomtar, troll, grymvättar, drakar, prinsar, prinsessor och andra mystiska sagofigurer i en storskalig levande teater. I Nusnäs tillverkas Sveriges mest kända häst, dalahästen. Hos Nils Olsson Dalahästar går det att se hur resan från träbit till färdig häst går till. Testa också att måla er egen häst – försök efterlikna originalet eller låt kreativiteten forma en egen variant.

Målar Dalahästar.
Låt kreativiteten flöda och måla en egen dalahäst hos Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs.


Läs mer om att semestra med barn i Dalarna: Barnens Dalarna