Barn som klättrar bland träden.

Äventyr på hög höjd för hela familjen

På klätterparken Högt & Lågt i Rättvik är det full fart. Åttaåriga Ebba och tjuter högt av glädje samtidigt som hon hoppar ut från plattformen högt upp i den ståtliga tallen. Hon glider mjukt fram längs den zipline som tar henne till den skumgummiklädda landningsmattan på nästa träd, ett tjugotal meter bort. När hon klättrat upp på plattformen ger hon klartecken tillbaka till storebror Nils och sedan dröjer det inte länge förrän nästa hisnande skratt hörs bland trädtopparna på Högt & Lågt.


Högt & Lågt är en höghöjdsbana och klätterpark där det handlar om att leka, träna, klättra och testa sina gränser på en och samma gång. Parken ligger alldeles bakom Rättviks camping och har sex olika banor, med olika höjd, längd och svårighetsgrad på hinder och ziplines.

– Jag brukar jämföra med lekhallar och lekland, där barnen drar iväg och har kul medan föräldrarna scrollar i telefonerna. Här är alla med och är aktiva tillsammans, vilket ger en helt annan upplevelse och gemenskap. Föräldrarna blir som barn på nytt och barnen får hjälpa föräldrarna när de vuxna kanske tycker något är lite läskigt, säger Robin Ambell, grundare till Högt & Lågt i Rättvik.

För även om parken har ett tydligt familjefokus, finns det också ordentliga utmaningar om så önskas.

– De röda banorna är för den som tänker att den här typen av aktivitet bara är för barn. Folk kan vara rätt kaxiga på förhand, men de brukar komma ner på jorden ganska snabbt. Det är några riktigt tuffa bitar, som att gå armgång och hålla uppe sin egen vikt, fortsätter Robin.

Robin på Hög & Lågt.
Robin Ambell har skapat en klätterpark där upplevelsen är som "ut i skogen 2.0".Banornas svårighetsgrad går att jämföras med de i skidsystemen, där grönt är enklast och rött svårast. Ingen tidigare erfarenhet behövs och all instruktion ges på plats. Just i dag är det gröna banor som står på schemat och Ebba och Nils far fram som smidiga skott över nätbroar, genom spindelnät och på balansbrädor:

– Kan vi fortsätta till nästa bana nu?

Knappt hinner de sätta ner fötterna på stadig mark innan de är på väg uppför trästegen till nästa bana i jakt på nya utmaningar. Robin skrattar och småjoggar efter dem.

– Det är en härlig miljö att jobba i, med all energi och alla som är peppade och glada. Sen att man får vara ute och röra på sig tillsammans och få motion ger en extra dimension. Det är som ut i skogen 2.0, säger han.

Det är lätt att förstå vad han menar. Att ta sig fram mellan träden och se marken från ovan är en häftig upplevelse som dessutom bjuder på många sköna pirr i magen. Att det också går att njuta av de där adrenalinkickarna har mycket med det tydliga säkerhetstänket att göra. Det är lätt att känna sig trygg i selen och lita på den starka vajer som följer en genom alla banor och hinder.

– Det är verkligen en aktivitet för alla, om det så är familjer, kompisgäng eller arbetskompisar. Det allra roligaste för mig är att se andra ha kul tillsammans. Det är teambuilding på riktigt att ta sig genom och klara av en bana tillsammans.

Barn som klättrar i klätternät.

Om Högt & Lågt i Rättvik

- Parken har sex banor som utgörs av olika hinder och ziplines.

- Banorna är indelade i svårighetsgrader med färgkoder, som i en skidanläggning. Från den enklaste orange till grön, mörkgrön, blå och röd, som är den svåraste banan.

- Banorna har olika minimilängder: orange (80 cm), grön/mörkgrön (110 cm), röd/blå (140 cm).

- Alla som klättrar får en obligatorisk säkerhetsgenomgång innan start, med information om hur säkerhetssystemet fungerar och andra bra tips för att få ut det mesta av besöket.

- Alla som deltar bär sele och hjälm. Ha tränings- eller utomhuskläder och gympaskor.

- En biljett gäller för 3 timmars klättring, vilket är väl tilltagen tid för att hinna med alla banor (eller köra samma banor flera gånger).

- Alla banor är byggda i trä och metall och uppsatta för att vara skonsamma mot träden.

- Det finns grillplats och sittplatser utomhus i anknytning till parken där det går att ta med egen matsäck att äta och grilla.

- Boka gärna besöket online innan ankomst.