CBIS 2201418
Visa på karta

Styggforsens naturreservat

Naturreservat med ett 36 meter högt vattenfall, en geologisk raritet. Promenadslinga om en knapp kilometer löper runt fallet. Här finns också sällsynta fjärilar och rara växter, och spännande kulturhistoria.

Information

Styggforsen är ett enastående exempel på kraften i meteoritnedslaget för 377 miljoner år sedan. Här finns det 36 m höga tudelade fallet, den sägenomspunna Fogdeklippan, de mäktiga bergväggarna som ställt sig på högkant med gröna lager av cementkalksten, Oresandsten och granit. Förr i tiden fanns det flera kvarnar i området, något som en nyuppförd skvaltkvarn, påminner om.

Vid naturreservatet finns en stor asfalterad parkering i anslutning till en sommaröppen informations- och kaffestuga och rastplats. Från parkeringen leder en 750 meter lång gångled runt i reservatet.

På vissa ställen är leden brant men det finns trappor och ledstänger till hjälp. Observera att trapporna kan vara hala vid regn. Vid branterna finns säkerhetstängsel, men håll ändå uppsikt över barnen! Stigarna och trapporna kan vara besvärliga för den som har svårt att gå. Det finns möjligheter att se området, skvaltkvarnen, dammen och delar av forsen utan att gå upp till fallets början. I en större del av reservatet är stigen bred och grusad och den som bara har möjlighet att ta sig fram med hjul kan göra det på denna del av leden. Leden är delvis brant och sitter du i rullstol kan du behöva hjälp.

I reservatet finns iordningställda grillplatser med sittbänkar. Om du tänker grilla är det dessa platser du ska använda eftersom det inte är tillåtet att göra upp eld på annan plats i reservatet.

Faciliteter och service

  • Barn & Familj

Vägbeskrivning

20 km N Rättvik. Följ väg 301 till Boda.