Renkött tillagas över öppen eld.

Från norr till söder – En matresa genom Dalarna

Låt smaken av Dalarna styra planerna för vinterns utflykter. Gör en resa från norr till söder, från vilda samiska smaker i norr, via unika hockeybullar i Furudal till härodlad slowfood i söder. Här har vi samlat flera välsmakande besöksmål som alla ingår i nätverket Taste of Dalarna. Passa samtidigt på att njuta av naturen och omgivningarna under den goda resan genom landskapet.


Renbiten, Grövelsjön

I Grövelsjöfjällen väntar vilda delikatesser som hjortron, vildfångad fisk, naturbeteskött som älg och ren. Mat från Sápmi, från Sameland, är centralt för Peter och Helena Andersson på familjeföretaget Renbiten. De kombinerar renskötsel med egen förädling, butik och café.

Snitths Hantverksbageri, Furudal

På Snitths Hantverksbageri i Furudal bakas allt med svenska, lokala och ekologiska varor i ”mjöligaste” mån. I det genuina caféet serveras matbröd, lättare luncher och förstås en hel del godsaker. Hockeybullen är en klassiker!

Fryksås Hotell & Gestgifveri, Fryksås

Sätt er till bords i den vackert målade matsalen och njut av såväl maten som den unika och storslagna utsikten över Orsasjön och Siljan hos Fryksås Hotell & Gestgifveri. Köket är vida känt för sin mat som baseras på säsongens utbud och förändras i takt med årstidernas växlingar – alltid med fokus på färska och närproducerade råvaror.

Renkött grillas över öppen eld.

Mat uppdukad på tallrikar på bord.
Vilda smaker i olika form. Hos Renbiten i Idre tillagas renköttet över öppen eld och hos Fryksås Hotell & Gestgifveri är det möjligt att välja wallenbergare av björnkött.

Mora Hotell, Mora

På anrika Mora Hotell är vardagslyx ledordet. I restaurangens lugna och harmoniska miljö serveras förstklassiga smakupplevelser, lagade med såväl kunskap och kärlek som säsongens lokalproducerade råvaror. Stanna till för en lyxig frukost, lunch med guldkant eller en rejäl middag.

Åkerblads Gästgiveri & Hotell, Tällberg

Kliv in i värmen på Åkerblads Gästgiveri & Hotell i Tällberg. I den gemytliga matsalen serveras klassiska husmansrätter och gourmetmat, egna importerade viner eller en bit hembakat kaffebröd. Restaurangens köksbrigad med kökschef Stefan i täten använder lokala råvaror av bästa sort.

Matsalen på Åkerblads hotell i Tällberg.
Njut av både mat och miljö hos Åkerblads Gästgiveri i Tällberg.

Kulinariet, Stora Skedvi

Den goda mötesplatsen Kulinariet i Stora Skedvi är ett måste för alla som lockas av en välsmakande måltid. Känn värmen från ugnarna där knäckebrödet Skedvi Bröd bakas och utforska den välsorterade Saluhallen. Här är charkdisken är fylld med det bästa tänkbara köttet från gårdarna i byn och hyllorna dignar av produkter och råvaror från bygden.

Murboannas Ost, Borlänge

Utanför Borlänge, i byn Murbo, är det ost som gäller. Hos Murboannas väntar ett levande mejeri med butik och café. Här hämtas mjölken från en gård någon kilometer bort och den blir sedan till lagrad hårdost, färskost, delikatessost, salladsost, grillost – ja, allt med ost i namnet!

Vedeldade ugnar där knäckebröd gräddas.

Olika ostsorter från Murboannas ost.
Smaka nygräddat knäckebröd från Skedvi Bröd, direkt från de vedeldade ugnarna på Kulinariet i Stora Skedvi. Hos Murboannas Ost utanför Borlänge är det ostigare smaker som gäller.

Banken Bar & Brasserie, Falun

I ett magnifikt hus från tidigt 1900-tal, beläget i centrala Falun, huserar Banken Bar & Brasserie. Namnet kommer från att lokalerna med dess pampiga entré och höga takhöjd tidigare inrymde just en bank. Avnjut rätter av lokala råvaror som rökt björn från Lima, laxrom från Älvdalen, ost från Murboannas, kött från dalagårdar, grönsaker från lokala odlare och kall öl från Grängesberg.

Dala-Floda Värdshus, Dala-Floda

På Dala-Floda Värdshus serverar Evalotta och Per Ersson ekologisk mat lagad med kärlek och ofta är det lokala bönder som levererar – ”härodlat” som de själva säger. Njut av en läcker middag med rena smaker i den White Guide-listade slowfood-restaurangen.

Wahlmans Hantverksbageri & Café, Hedemora

Fika i vacker och hemtrevlig sekelskiftesmiljö på anrika Wahlmans Hantverksbageri & Café i Hedemora, som ligger mitt i de välbevarade 1700-talskvarteren. Här bakas det mesta i eget bageri av närproducerade råvaror. Dörr i dörr ligger dessutom Dalarnas mest välsorterade Byggnadsvårdsbutik, Klassiska Byggvaror.

Tallrik med lax med risotto.

Wienerbröd.
Magnifik mat i lika magnifika miljöer hos Banken Bar & Brasserie i Falun. Hos Wahlmans Hantverksbageri & Café i Hedemora är diskarna välfyllda med läckra bullar och bakverk.

 

Taste of Dalarna

Taste of Dalarna är det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. Läs mer på tasteofdalarna.se.