Paddlare som paddlar kanot i Sälen.

Fjälläventyr i Sälen – Hyr en hund, klippklättra och upptäck friluftslivet

I Sälen är det alltid nära till äventyr. Fjällen är ständigt närvarande och sätter sin unika prägel på omgivningarna – vilket företaget Fjälläventyr verkligen tagit fasta på. Med spännande aktiviteter som klippklättring, paddling i packraft, vandring, cykling och mycket mer vill de inspirera fler att upptäcka tjusningen med friluftslivet. Här går det till och med att hyra hund för den som för en stund under sommaren vill testa hur det är att vara husse eller matte. Här berättar Björn Olsson på Fjälläventyr mer om allt som en sommar i Sälen kan innebära.


Vad händer hos er i sommar?

– Massor! Våra härliga draghundar står redo att möta Sälens gäster, vi erbjuder guidade hundgårdsbesök där du får hälsa på våra fina djur. Har du tur och kvällen är sval finns möjlighet att följa med och träna hundarna en sväng. Dessutom går det att hyra med sig en hund på egen promenad eller mys på gräsmattan. Vi hyr ut jättefina heldämpade stigcyklar samt erbjuder guidade turer och kurser i mountainbike hela sommaren. För den som vill utmana sig på höjder erbjuder vi introduktion i klippklättring tillsammans med rutinerade guider, det är en heldagsaktivitet som passar familjen med lite större barn väldigt bra. Och så årets nyhet: Packraft! En liten, uppblåsbar gummibåt som väger bara några kilo men är rejält stabil och säker. Vi hyr ut och erbjuder guidade turer med eller utan övernattning, där vi kombinerar vandring med paddling i vackra små vattendrag som är svåra att nå med kanot. En riktig naturupplevelse!

Packcraft i vatten i Sälen.

Packcraft paddlare i vatten.
Sommarens nyhet hos Fjälläventyr är packraft, en uppblåsbar gummibåt som gör det möjligt att verkligen komma nära naturen. Foto: Fjälläventyr.

 

För den som är nyfiken på att vandra i Sälenfjällen?

– Vi har allt i prylväg för uthyrning: tält, sovsäck, gaskök, till och med kängor och kläder kan vi hyra ut. Vi är dessutom frikostiga med tipsen på var du borde gå. För den som vill veta mer erbjuder vi guidade vandringar med övernattning både i Sälen och i Fulufjällets nationalpark med målet att du ska få kunskap och självförtroende att ge dig ut själv nästa gång. Perfekta sättet att kicka igång sitt friluftsintresse!

Berätta mer om klippklättringen!

– Klippklättring är fantastisk träning för både kropp och huvud! Våra guider visar grunderna i säker klippklättring och förhoppningsvis väcker vi mersmak för våra gäster. Och vi har leder i flera svårighetsgrader. Det är en pirrig känsla att klättra på klippa, utomhus i naturen, men vi har stabila toppsäkringar så det är ingen fara även om det kan kännas så. Och det är ju lite grejen egentligen, de bästa klättrarna är de som har respekt för höjder. Och den riktiga utmaningen i klättring är ju den mot sig själv och sina egna känslor. Vi finns med som stöd, men kommer inte hetsa eller vara jobbiga. Du jämför dig inte mot andra utan mot dig själv, det är en härlig känsla att ha trotsat sin rädsla och klättrat en meter högre än du trodde att du skulle våga.

Det går också att hyra en hund hos er! Hur kom ni på den idén?

– Vi började i liten skala 2013 och sedan dess har det verkligen tagit fart. Det finns väldigt många människor och familjer som av olika anledningar inte mäktar med ett hundägande på heltid, men som älskar djur. Vi har många återkommande gäster som år efter år vill hyra ”sin” hund på semestern. Och det är väl bra? Gästen får ge och få tillbaka den positiva energin som uppstår mellan människa och hund, men slipper det dåliga samvetet att kanske inte hinna med så mycket aktivering som man skulle önska under resten av året. Och så finns det de som funderar på att skaffa hund men gärna vill prova först. Vi ser till att alltid matcha hund och gäst så att bådas behov är i linje, för oss är bådas positiva upplevelse lika viktig.

Fjällvandrare i Sälenfjällen.

Fjällvandrare på höstresa i Sälen.
Vandring, klippklättring och möjlighet att testa livet som hundägare är bara några av aktiviteterna som väntar hos Fjälläventyr i Sälen. Foto: Ludwig Lind.

 

Ni jobbar efter devisen ”Öva i Sälen”, vad innebär den?

– Idag är det många som växt upp utan relation till fjäll och friluftsliv och som själva saknar kunskap att förmedla till sina barn. Förr i tiden var fjällen ett populärt resmål för stadsbor på sommaren, men efter charterturismens intåg föll fjällen i glömska. Idag finns ett enormt intresse för friluftsliv igen, men kunskaperna har slutat gå i arv. Där fyller vi ett hål. Våra guider har massor av erfarenhet och en väldigt praktisk koll på vad som funkar bra och mindre bra vad gäller utrustning, säkerhet och navigation. Vi vill vara mer än sällskap eller fixare, vi vill inspirera och instruera så att du kan ge dig ut på egen hand nästa gång. Vad gäller cyklingen, det är många som startar sitt mountainbikeintresse i Sälen tack vare Cykelvasan, men vi känner att allt för många begränsar sin cykling till grusvägar och motionsspår. Vi vill erbjuda ett snabbt och roligt sätt att få fler att uppleva riktig stigcykling, och bli säkrare och stabilare mountainbikecyklister.

Vad är egentligen grejen med en semester i Sälen och Sälenfjällen?

– På vintern är Sälen ofta det första fjället du upplever, när du knappt är mer än en hjälm och ett par skidor hög. Sälenfjällen är nära och snälla fjäll och ett utmärkt ställe för att lära sig grunderna i friluftsliv eller stigcykling. Det är lätt att ta sig till ett eget ställe om man vill, bara du lämnar leden så är du snart ensam. Samtidigt finns här de moderna bekvämligheter du känner till hemifrån och det kan ju vara skönt. Och när du är här, använd hela regionen! Vi gör gärna turer i nationalparken Fulufjället, en stor och vild högfjällsplatå där det finns massor att upptäcka även bortom världens äldsta träd och Sveriges högsta vattenfall. Det finns massor av vackra vatten för bad, fiske och paddling kring Sälen, och Älvdalen erbjuder vacker skogsnatur och klättring. Och det är lätt gjort att göra dagsutflykter till Siljan, Orsa, Idre och alla andra guldkorn i Dalarna.

Cykelled på fjällen i Sälen.
”Sälenfjällen är nära och snälla fjäll och ett utmärkt ställe för att lära sig grunderna i friluftsliv eller stigcykling”, säger Björn Olsson. Foto: Fjälläventyr.