Ett barn och en vuxen cyklar i fjällmiljö.

Familjen Lindnord: ”Dalarna är familjeäventyr i koncentrat”

”Vi behöver inte åka jorden runt för att hela familjen ska få uppleva äventyr. När vi var i Dalarna i somras upptäckte vi hur rikt på upplevelser och roliga aktivi­teter det är där. Dalarna är familje­äventyr i koncentrat”, säger Helena och Mikael Lindnord samstämmigt.


Är det någon familj som kan det här med spännande aktivi­teter och stor­slagna upp­levelser, så är det Lindnords. De har äventyrs­lusten i sitt dna. Pappan i familjen, Mikael, var världs­elit inom multi­sport i tjugo år och har bland annat tio världs­mästerskap i bagaget. Även mamma Helena var aktiv och tävlade många år i multisport.

Från världsmästerskap till näräventyr

En dag hände något som förändrade allt. En hund gjorde entré i familjens liv – och inte vilken hund som helst. När Mikael tävlade i VM i Ecuador mötte han en gatu­hund som han gav några kött­bullar till. Hunden slog följe med det svenska multisport­laget resten av tävlingen och efter mål­linjen bestämde Mikael sig för att ta med honom hem. Han fick namnet Arthur och blev världs­kändis i media för sin resa från gatuhund i Ecuador till familje­vovve i norra Sverige. Men det var inte bara en resa för Arthur, utan även för Helena och Mikael.

– Arthur blev en livsförändring för oss. Samtidigt växte vår familj och vi ville hjälpa våra barn att utforska och upp­täcka både sig själva och naturen omkring dem, berättar Helena. 

Därmed har också åttaåriga Philippa och sexårige Thor har också anammat den aktiva livs­stilen; hemma i Örnsköldsvik är det olika sporter, frilufts­liv och när­äventyr som fyller dagarna mellan jobb och skola. 

Näräventyren blev allt fler och perspek­tivet på naturen gick från något att tävla i, till något att också njuta av. Helena fortsätter: 

– Vi är väldigt aktiva och tycker om att sporta och vara utomhus och göra roliga saker till­sammans. Därför älskade vi att semestra i Dalarna – det är ett eldorado för aktiva kids.

Två glada barn och utklädda vuxna på Tomteland.

Collage: En pojke målar en dalahäst, och en flicka cyklar i skogen.
Sagoäventyr på Tomteland, dalahästmålning och fjällcykling stod på schemat under familjen Lindnords semester i Dalarna. Foton: Anton Jerkeby och Joakim Norenius.

Nybörjarvänlig fjällcykling

Efter att de målat dalahästar i Nusnäs och hälsat på i sagornas värld på Sagolandet Tomteland drog familjen norrut med siktet inställt på sportiga aktiviteter och massor av njutartid utomhus.

På Idre Fjäll finns det många upplevelser för den som gillar fartfyllda äventyr, som en mountainbikebana och bike park med teknikhinder och hopp. Cyklisterna kan åka uppför fjället i lift och nedför på cykeln i full fart. Mikael tycker att Idre Fjälls mtb-leder är bra, då de även passar nybörjare:

– Idre Fjälls ledsystem är väldigt lättill­gängligt, bra och anpassat för familjer, så att även barn och nybörjare kan åka. Man behöver inte vara downhill­expert, utan här kan alla åka.

Två barn klättrar bland trädtoppar i höghöjdsbana.
Pirr i magen och högtflygande spänning på Idre Fjälls höghöjdsbana. Foto: Joakim Norenius.

Pirrigt bland trädtopparna

Det äventyrliga temat fortsatte högt uppe bland trädtopparna. På Idre Fjäll finns en höghöjds­bana med zipline och linbanor där stationerna är upp till tio meter upp i luften. Mikael berättar att det var lite pirrigt:

– Det var spännande för oss i familjen med den höga höjden och den gungande höghöjds­banan, men det gick fort över och alla tyckte det var jättekul.

Lite pirr i magen hör ju ändå till de stora äventyren och man behöver inte åka jorden runt för att uppleva sådana. Det är Dalarna ett bra bevis på, tycker familjen Lindnord som gärna kommer tillbaka för fler även­tyrliga semestrar.

Collage: En familj cyklar på fjället, en flicka står bredvid en ren.
Foton: Joakim Norenius.

3 familjeäventyr

  1. Vandra med renar
    Vandra med djuren genom gammelskogen, smaka samisk fika och lyssna till berättelser om samisk kultur och livet som renskötare, hos Renbiten i Grövelsjön.
  2. Vildmarksdag
    Prova något nytt och umgås tillsammans utomhus. Paddla, laga mat över öppen eld, tälj och testa fiske hos Idre Wildtrack
  3. Paddla packraft
    Följ med på en guidad tur och se omgivningarna från vattensidan, med Experience Grövelsjön.

Se ännu fler tips för sommarsemestern med barn:

Res med barn i Dalarna