Ett barn och en vuxen i skidbacken.

Ett sportlov maxat med alpina upplevelser

Familjemys, gnistrande vinterstunder och knastrande brasor som värmer tröttna ben efter en dag i skidbacken. Det är sportlovsdrömmen som många har och i Dalarna är det inte långt från verkligheten. Men var finns de bästa alpina upplevelserna för att maxa lovets lediga stunder, vare sig det är till skidor eller snowboard i fjällens nordligaste backar eller södra Dalarnas blånande berg?


1. Ett himmelskt sportlov hos Himmelfjäll

Slingrande nedfarter perfekta för alpina äventyr i drömsk fjällskog. Det är vad man kan förvänta sig av Idre Himmelfjälls 18 nedfarter som är anlagda i ”Colorado-stil” vilket betyder att det bjuds på stor variation och omväxling. Denna alpina oas öppnades julen 2019, vilket innebär att det är den första nya skidorten på 30 år. För många är helt nya backar och nedfarter att utforska. Upplev det bästa av Dalarnas fjällvärld, och för de yngsta åkarna finns det naturligtvis breda och barnvänliga backar. Ett sportlov här innebär en massa roliga aktiviteter som inspirerar och utmanar både nybörjare mer vana åkare!

Läs mer om: Himmelfjäll.

2. Lättillgängliga alpina äventyr i södra Dalarna

Bjursås i norra Falun är ett paradis för vinterfantaster, och många har lockats hit under de 40 år anläggningen varit öppen då det bara är 20 mils resa från Mälardalen. Det är lätt att förstå varför! Det kan kittla i magen när du tagit sig till toppen med en av anläggningarnas 10 liftar och har 21 pister i varierande svårighetsgrad att välja på. De storslagna vintervyerna och närheten till Bjursås camping och Stugby gör det bekvämt att låta bilen stå, om inte en tur in till Falun och ett besök hos Falu Gruva? De äventyr de underjordiska miljöerna bjuder på brukar vara uppskattade av både stora och små.

Läs mer om: Bjursås.

Närbild på pjäxor och skidor med vy över skidbacke.
Backarna i Bjursås bjuder in till härliga vinterveckor för både stora och små.

3. Upplev Dalarnas fjällmiljö hos Fjätervålen

I toppen av Idrefjällen i norra Dalarna finns Fjätervålen. Här hittar du Dalarnas högsta alpina backe, hela 1002 meter över havet. Fjätervålen bjuder på 18 nedfarter i varierande svårighetsgrad för att kunna erbjuda en varierande och spännande upplevelse för stora såväl som små. Backarna sammanstrålar på ett och samma ställe vilket gör det enkelt att hitta varandra efter åk på olika håll. För dig som aldrig åkt alpint är dig att åkt alpint finns skidskolan som ger en bra start på sportlovet och en möjlighet att utvecklas som åkare. Här finns också möjlighet få prova på att köra miniskoter även för juniorer, uppleva hundspann eller varför inte delta i en skotersafari i fjällskogarna?

Läs mer om: Fjätervålen.

4. Familjevänlig skidåkning i Säfsen

Bland södra Dalarnas blånande berg hittar ni denna vinterpärla! Säfsens läge erbjuder ett fantastiskt vinterklimat och här kan de allra minsta som för första gången står på ett par skidor ha lika roligt som de erfarna proffsen. Barnfamiljerna brukar återvända hit år efter år, vilket inte är så konstigt. Här hittar du barnens skidland, familjebacken eller varför inte ta en paus från skidåkningen och prova på studsmattorna och trampolinerna i lekhuset Snowcamp? Att få studsa runt här brukar vara en storfavorit inte bara för barnen, utan också för föräldrarna.

Läs mer om: Säfsen.

Två skidåkare med utsikt över skidbacken.
I backarna hos familjepärlan Säfsen återfinns inte bara fantastiska alpina äventyr utan också en hissnande utsikt över Dalarna.

5. Skidäventyr med svängrum

Inbäddat i skogen i Dalafjällen hittar du Kläppen, en skidanläggning perfekt för de vintriga sportlovsveckorna. Vare sig det är äventyr med snowboarden eller skidorna så kan Kläppen leverera med någon av sina 37 nedfarter, där den längsta bjuder på ett 3 km långt åk. 21 liftar gör det enkelt att komma upp på berget och här hittar du också våffelstuga, juniorområde, 3 skidparker och mycket annat som gör det till familjens favorit. Njut av den storslagen fjällutsikten från toppstugan, ha kul med trollen och busfröna Trolle och Trolla eller prova andra vinteraktiviteter som skoter, snöskor eller hundspann.

Läs mer om: Kläppen.

6. Aktivt sportlov hos Idre Fjäll

I norra Dalarna långt bort från storstadens ljud hittar du den vita snön, stjärnklara nätter och mysiga stugor hos Idre Fjäll. Anläggningen är byggd för att leverera lättillgänglig skidåkning i världsklass oberoende om du är ute efter spännande och fartfulla utmaningar eller lugna och mer flacka backar. Här ska hela familjen kunna njuta många sagolika vinteräventyr! Men det finns också en uppsjö av aktiviteter om man vill låta skidorna eller snowboarden stå en dag. Varför inte hyra en skoter och upptäcka fjällen, åka hundspann eller göra ett besök hos Sveriges sydligaste sameby för att lära dig mer om renar?

Läs mer om: Idre Fjäll.

Två skidåkare i skidbacken.
Idre Fjäll levererar fantastiska och varierade utfarter där det finns något som passar alla, vare sig du är nybörjare eller en van åkare.

7. Alpina upplevelser perfekta för barnfamiljen

Siljans fantastiska landskap och starka mysfaktor levererar oslagbara alpina upplevelser i kombination med familjemys och kvalitetstid. Bland de djupa dalaskogarna norr om Orsasjön finns Orsa Grönklitt med alpina nedfarter i flera väderstreck. Nervkittlande upplevelser i kombination med lugna åk gör det enkelt att anpassa upplevelsen och skapa ett perfekt sportlov. Glöm inte att hålla utkik efter barnens bästa vän Blåbäret Bärra, som hittar på alla möjliga upptåg och aktiviteter och hjälper de minsta nybörjarna.

Läs mer om: Orsa Grönklitt.