Pepparkakor och glögg i kåsor i snön, en hand tar en kaka.

En smakfull vinter med Dalarnas smakskapare

Vad händer i mat- och dryckesväg i Dalarna i vinter? Våra producenter och mathantverkare ser till att det finns mängder av godsaker redo att avnjutas till vinterns middagar, julens fester och såklart alla sköna utflykter. Möt några av personerna bakom smakerna och ta del av deras bästa tips för en smakfull vinter.


Murboannas

Murboannas utanför Borlänge brukar kallas ”det lilla mejeriet med det stora hjärtat.” De har också en gårdsbutik och ett café. Osten står i centrum och görs av närproducerade råvaror.

Vad händer hos er i vinter, Mats Reyier?

– Redan under hösten kör vi i gång något som vi kallar eftermiddags-te med många godsaker. I december kör vi en ”jul-edition” med julsmaker som kanel, kardemumma och saffran. Vi har också melodikryssmorgon på lördagar en gång i månaden. Sen är det såklart julborden som är det stora under andra halvan av november och december. I januari brukar vi stänga för lite ledigt, men därefter har vi tidigare haft musikkvällar, vin- och ostkvällar och även öl- och ostprovningar ihop med Oppigårds. Så det kommer säkert bli fler sådana saker under vårvintern och lite nyheter under våren.

Collage: Ostar i en ostdisk, Mats Reyier i kavaj och keps.
Mats Reyier och Murboannas bjuder på en mångfald av smakrika och goda ostar.

Vad bjuder julen på hos Murboannas?

– Det är julborden i första hand och den lokala maten. Vårt julbord består av produkter från Dalarna, som vår ost naturligtvis och den ingår också som en del av dessertbordet. Vi erbjuder också jullådor som är fina julgåvor. Osten är basen, men vi adderar tillbehör som till exempel marmelad och fröknäcke.

Vilka är vinterns och julens bästa smaker?

– Till glögg och pepparkaka skulle jag säga vår blåmögelost Frostbos Fina, den passar utmärkt till just pepparkaka. På julbordet är det vår Annas Röda, en smakrik hårdost. Vi gör även en ostsill baserad på den som brukar vara väldigt populär. Sen gör vi faktiskt också en ostkorv ihop med Rältagården. Jag lämnar vår grillost till dem och hämtar sedan tillbaka ostkorven. Den är väldigt god och uppskattad.

Vad äter du helst till en god ost?

– Jag matchar gärna vår ost med en marmelad från Björgården, de gör en med rabarber och fikon som är väldigt populär. Lite mer udda är kanske att kombinera vår Koppslahyttans Underbara, en krämig vitmögelost, med blåbärssenap från LissEllas. Det är lite oväntat med senap till ost, men väldigt gott.

En ostbricka med marmelad, ost och knäckebrödsbitar.

Oppigårds Bryggeri

Oppigårds Bryggeri är välkända för sina olika öl av hög kvalitet, som alla tillverkas hantverksmässigt i bryggeriet utanför Hedemora.

Vad händer hos er i vinter, Sylvia Falkeström?

– Hos oss är vårt julöl Winter Ale en stor grej med vintern. Det börjar vi brygga redan i oktober för att det ska finnas till första advent och alla julbord. Det är en lite mörkare ale med beska som matchar många kraftfulla smaker till jul. Man kan också boka bryggerivisningar hela vinterhalvåret. Inte under julen, men en bit in i december. Sen kommer vi att delta på en del evenemang också, som Borlänge Öl- och Whiskymässa i november. Där kommer vi och andra dalabryggerier att vara med. Vi har också lite nytt under utveckling som kommer att komma under vintern.

Vad bjuder julen på hos Oppigårds?

– Förutom Winter Ale brygger vi också vört, varav en del körs till Skedvi Bröd där de bakar vörtknäckebröd på det. Vörtbröd till jul är faktiskt en tradition som kommer av att man bryggde julöl. Vi kommer också att bjuda på det brödet när man provar öl hos oss, det är kul att vi kan samarbeta på det sättet.

Collage: Sylvia Falkeström på Oppigårds, en röd byggnad med namnet Oppigårds på väggen.
Sylvia Falkeström och Oppigårds erbjuder en mängd olika öl av hög kvalitet.

Vilka är vinterns och julens bästa smaker?

– Förutom öl, vörtbröd och julskinka? Då är det de första saffransbullarna, det är ju alltid något att längta efter.

Vad avnjuter du själv helst ihop med en god öl?

– Då säger jag knäckebröd från Skedvi Bröd, med julskinka från Forsa Gård, smör från Grådö och LissEllas senap. Det är klassiskt, enkelt och blir aldrig fel.

En rad flaskor med Oppigårds Winter Ale.

Skedvi Bröd

I Skedvi Bröds fabrik i Stora Skedvi möts tradition, nutid och framtid i knäckebrödsbageriet, saluhallen, restaurangen och mejeriet. Ett centrum för småskaligt och lokalt mathantverk.

Vad händer hos er i vinter, Anders Åkerberg?

– Runt allhelgona startar julen hos oss, då ser vi till att alla våra julprodukter finns hemma. Då börjar vi också sälja knäckebrödet Wintervört, ett roligt samarbete med Oppigårds. I slutet av november firar vi jul på Skedvi Bröd med vår julmarknad och då rullar också julborden i gång. Och i början av december blir det skinksläpp.

Collage: Skedvi Bröd bakas i vedeldade ugnar, Anders Åkerberg i skjorta och keps.
Runt allhelgona börjar julen hos Skedvi Bröd berättar Anders Åkerberg.

Vad bjuder julen på hos Skedvi Bröd?

– Julborden är en stor grej för oss, med fokus på det lokala. Det är ingen traditionell buffé utan vi serverar det vid bordet i fem serveringar, ett upplägg vi kört på från början. Det har varit väldigt populärt, men sen har det såklart varit lite annorlunda de senaste åren under pandemin. Nu ser jag fram emot en förhoppningsvis mer normal december. 

Vilka är vinterns och julens bästa smaker?

– Till jul är det absolut knäckebröd, julskinka från Forsa Gård och LissEllas senap. Sen en god Winter Ale från Oppigårds till det.

Hur toppar du helst din knäckemacka?

– Bortsett från julfavoriterna skulle jag bara säga knäckebrödet i sig med smör, det räcker så bra.

Välfyllda hyllor i saluhallen hos Skedvi Bröd.

Det här är Taste of Dalarna

Taste of Dalarna guidar dig genom landskapet till gårdsbutiker, restauranger, caféer, hantverksbryggerier och mat- och dryckesproducenter som sätter de lokala råvarorna och smakupplevelserna i främsta rummet. 

Smaka på Dalarna genom att besöka någon av aktörerna i nätverket, som alla erbjuder mat- och dryckesupplevelser av hög kvalitet. Njut av något gott på plats eller köp med dig lokala delikatesser hem. Öppettider kan variera beroende på säsong.

Hitta fler smakskapare och besöksmål på tasteofdalarna.se