En matresa i södra Dalarna #2: Mejeri, konditori och härodlad White Guide-middag

En matresa i södra Dalarna #2: Mejeri, konditori och härodlad White Guide-middag

Lokala mat- och dryckesupplevelser är en viktig del av Dalarnas kulturarv. Exotiskt, traditionellt, unikt och spännande på samma gång. Här finns ett förstklassigt utbud av smakupplevelser väl värda ett besök. Låt den rundtur vi presenterar här, eller någon av de många andra guldkornen inom Taste of Dalarna, guida dig i dalasommaren.


Starta dagen i byn Fors utanför Avesta. Hos Muddus Hjortron Kolarbo gård tas det bästa från naturens skafferi till vara. Resultatet blir läckerheter som sylter och marmelader, teer och chutneys. Passa på att redan nu inhandla julens glögg med smak av vildmark, blåbär och vanilj, havtorn eller äpple och fläder. Gå loss i gårdsbutiken och fyll på lagren. Kanske bokar ni till och med en chokladprovning av gårdens egen choklad.

Honungsburkar

Hedemora nästa! Stanna till för en fika eller lunch på anrika Café Wahlman, som ligger mitt i de välbevarade 1700-talskvarteren. Här bakas det mesta i eget bageri av närproducerade råvaror. Njut i den härliga trädgården om vädret tillåter. Inomhus har varje rum sin egen unika stil, så varför inte äta lunch i biblioteket med sin vackra gröna tapet, bröstpanel och sammetsfåtöljer. Till kaffet kan ni förflytta er till det ljusa och eleganta "Kungarummet" med kungaporträtt på väggarna. Passa också på att titta in i den trevliga butiken Klassiska byggvaror som fokuserar på byggnadsvård och inredning och ligger alldeles vägg i vägg.

Fika

Ett par mil utanför Falun ligger sedan Stora Lunån Gårdsmejeri och gårdsbutik. I deras minimejeri görs flera läckra ostar som Doris Blå, Tages Tuffa, Marias Söta och Noras Färskost. För att inte tala om den populära Farmors Ostkaka. Gårdsbutiken har självbetjäning och är öppen dygnet runt, även när gårdscaféet och anläggningen inte är öppen. Såväl ostar som marmelader är prismärkta och ni räknar själva ihop summan ni handlar för.

Stora Lunån

Dags för dagens slutmål – och här finns två möjliga alternativ. Endera styr ni kosan mot Dala-Floda Värdshus. Här serverar Evalotta och Per Ersson mat lagad med både kärlek och bästa tänkbara råvaror. Ekologiskt är en självklarhet och ofta är det lokala bönder som levererar – ”härodlat” som de själva säger. Slå er ner för att njuta av en läcker middag med rena smaker i den White Guide-listade slowfood-restaurangen.

Frukost

Annars tar ni sikte på Långshyttan, bli serverade välsmakande lokalproducerade rätter av Carina och Bengt Wåhlin på Brukshotellet Långshyttan. Här finns inga fasta menyer utan ni som gäster bjuds på det köket har att erbjuda för dagen. All mat lagas från grunden av noggrant utvalda råvaror, gärna med såväl lokal som vild touch. Kom ihåg att höra av er senast dagen innan om ni planerar ett besök.

Var ni än väljer att spendera kvällen – och kanske även natten – kommer ni att ha många nya intryck och smaker att bearbeta. Kanske börjar ni också planera för kommande utflykter till några av de andra smakrika guldkorn som väntar runt om i Dalarna.

 

Läs mer på tasteofdalarna.se

Ekologisk mat lockar på Dala-Floda Värdshus

Ekologisk mat lockar på Dala-Floda Värdshus

När Per och Evalotta Ersson tog över Dala-Floda Värdshus för tio år sedan såg gästerna den ekologiska inriktningen som en trevlig överraskning. Idag söker besökarna sig hit för att få en genuin, ekologisk matupplevelse i den gemytliga värdshusmiljön. Katten Sipps tittar slött upp från trappan när de första middagsgästerna kommer släntrande över grusgången mot Dala-Floda Värdshus. En sådan här varm sommarkväll när kvällen är ljus, humlorna surrar och dofter av timjan sprider sig över den lummiga trädgården är värdshuset med sin kringbyggda gård ett riktigt paradis.   Det är tydligt att på Dala-Floda Värdshus, i den idylliska byn Syrholn, vårdas allt med stor kärlek och mycket omsorg. Trädgården, husen, odlingarna och katterna – allt har en hälsosam lyster. I dryga tio år har Per och Evalotta Ersson utvecklat Dala Floda Värdshus och idag kan de erbjuda en unik upplevelse där omtanke för gäst och miljö står i absolut fokus.  – Vår ekologiska profil är viktig och vi vill ha genomgående hög kvalitet. Samtidigt är det inget lyxigt ställe, vi vill förmedla det enkla och är inte så anspråksfulla. Det ska vara skönt, lugnt och harmoniskt här, inte märkvärdigt, säger Per som är kock och basar i köket där maten lagas på 100 % ekologiska råvaror och förädlade produkter.   Kvällens meny om tre rätter inleds med en fylld tuttul, ett mjukt tunnbröd. Till varmrätt serveras lamm från Wålstedts i Dala Floda med ljummen grönsaks- och potatissallad. Det hela avslutas med blåbärsglass gjord på bär från de omgivande skogarna. Smakerna är rena, inget har hastats fram utan allt har lagats från grunden i köket av Per. Omsorgen om råvarorna speglas också i dryckesutbudet där såväl lokalt hantverksöl som viner framställda enligt biodynamiska principer finns med.  Redan när Per och Evalotta tog över värdshuset hade det en miljöprofil som de tidigare ägarna, paret Aarts, byggt upp. Dala-Floda Värdshus var en av de första ekologiskt certifierade restaurangerna i Sverige och redan 2012, efter det att Per och Evalotta tagit över, nådde de den strängaste nivån inom KRAV för restauranger.   För Per och Evalotta, som alltid källsorterat, komposterat och dragit runt sina barn i cykelkärra i stället för att använda bil, kändes det självklart att bygga vidare på det ekologiska konceptet.  – Intresset kommer från en grundläggande tro att vi måste sätta så litet avtryck som möjligt efter oss i naturen och det måste ju vara bättre att inte använda gifter i odling och produktion, berättar Per.  För Evalotta är den ekologiska inriktningen lika viktig.  – Vi är väldigt glada och nöjda att vi kan driva och genomföra allt vi gör till 100 procent ekologiskt. Om vi inte kunde arbeta så skulle vi inte göra det här över huvud taget, förklarar hon.  De är självförsörjande på örter, sallatsblad och blommor och odlar också en del bönor och kål. Om sommaren åker de två, tre gånger i veckan till närbelägna Wålstedts gård för att köpa ekologiska grönsaker och ibland lamm. En del grönt köper de också in från Grönsakshallen Sorunda, som har en ökande andel ekologiskt i sitt sortiment. Idag är det sällan något problem att få tag i ekologiska råvaror och andra produkter till köket men för bara fem, sex år sedan var det svårare, för att inte tala om för tio år sedan.  – Det är som natt och dag! Fler odlare ställer om i takt med att efterfrågan på ekologiskt ökar och de som arbetar med förädlade produkter blir också allt fler. Som Lantbackens gårdsmejeri i Lima, Maria Leksell på Stora Lunån, Mjelga öl och Dalabryggeri som alla gör ekologiska ostar och öl. Dem köper vi in ifrån, berättar Per.  Han fortsätter med att förklarar att lokalt producerat är en rejäl bonus, men att det viktigaste för Dala-Floda Värdshus alltid är det ekologiska. Och äntligen börjar omvärlden också uppskatta och söka det ekologiska alternativet.   – Idag kommer gästerna tack vare vår profilering. För tio år sedan var det inte många som var speciellt intresserade men nu ser vi en trendförändring där fler söker sig just hit för att uppleva vår ekologiska inriktning. 

Laga mat utomhus – utekockens 3 bästa tips

Laga mat utomhus – utekockens 3 bästa tips

Elle Nikishkova är utekocken som gjort sig känd över hela landet som Elles Utemat. När hon brassar igång sin muurika sprider sig alltid underbara dofter i skogen. Här ger hon sina tre bästa tips på hur du själv lyckas med utematlagningen – och tipsar även om vilka rätter hon själv gillar att laga utomhus. 1. Tänk nytt – utemat är inte bara renskav och kolbulle – Generellt brukar jag uppmana folk att tänka utanför boxen och testa att göra något spännande de aldrig har gjort förut. Kanske en maträtt från ett annat land? Renskav och kolbulle är inte de enda rätterna som kan tillagas över öppen eld. 2. Undvik rökiga eldar – Ett annat tips om man lagar mat med ved är att spänta upp veden och elda med tunnare stickor. På så vis får man en eld som är lättare att kontrollera och justera plus att det blir mindre rökigt. Rök är förvisso en god krydda, men mindre trevlig i ögon och andningsorgan. 3. Låt matlagningen ta tid – Mitt tredje tips är att ta det lugnt. Stressa ner och låt matlagningen ta tid. När folk frågar mig hur lång tid något tar brukar jag säga att det är elden som bestämmer det. Och i viss mån vinden. Och veden. Men tar man det lugnt och låter saker och ting ha sin gång så blir maten färdig tids nog. Vilken mat lagar du själv helst utomhus? – Jag tycker att det är rätt tråkigt att laga samma saker flera gånger om, så jag lagar oftast saker som jag inte har lagat förut eller lagar nya varianter av bekanta rätter. Vissa maträtter kan dock göras väldigt varierade och kräver samtidigt en del träning för att nå perfektion. Den mexikanska tacon är en sådan. Att kunna göra perfekta majstortillas och en riktigt bra topping i form av något spännande långkokt kött till exempel är både en fröjd och något som kräver övning. Sen gillar jag att göra olika varianter på raggmunk med allt från aubergine och marockanska kryddor till en rysk variant med svampsås. Raggmunk passar bra när man snabbt vill göra nystekta och goda ”bites” till många. Vill du lära dig laga utomhusmat tillsammans med Elle? Helgen 27–29 september håller hon i en workshop i utomhusmatlagning på Näsets Marcusgård i Furudal utanför Rättvik. Läs mer: Laga mat utomhus och skapa unika helhetsupplevelser – en matlagningsworkshop med Elles Utemat

Hotel Bishops Arms: En personlig mötesbar i Mora

Hotel Bishops Arms: En personlig mötesbar i Mora

När pubkedjan Bishops Arms öppnar hotell och gastropub i Mora är det med ambitionen att erbjuda en plats för god mat och dryck, värme och avslappnat umgänge. – Vi vill skapa en komma hem-miljö, säger pub- och hotellchef UllaCarin Nylund. Tidigare Hotell Siljan har de senaste månaderna varit en hektisk byggarbetsplats. Hela nedervåningen har fått en rejäl uppfräschning inför nyöppningen, när hotellet officiellt blir en del av Bishops Arms. En helt ny restaurangdel har inretts, med den autentiska och unika pubmiljön som löper som en röd tråd genom kedjans restauranger. Den mesta inredningen är original inköpt i England. I Mora är det en valnötspanel från tidigt 1800-tal som sätter stämningen. Troligtvis har den tidigare suttit i en bank eller advokatbyrå.  – Jag gillar det här lite ombonade, den engelska avslappnade stilen. Vi är ju en mötesbar, en mötesplats. Det blir inte ett standardmässigt hotell, utan receptionen är till exempel i anslutning till puben. Du kommer in i miljön direkt i och med att du checkar in i puben. Det känns trevligt tycker jag, säger UllaCarin Nylund, pub- och hotellchef. Det har varit bråda dagar inför öppningen och nu ser hon fram emot att äntligen få slå upp dörrarna. – Det har varit otroligt mycket jobb, men det har också varit jättekul! Att få vara med från början och i hela uppstarten. Hon själv är uppvuxen i Mora och har under åren arbetat inom många olika yrken och branscher, både i Sverige och utom-lands. Ambitionen för den nya verksamheten är att skapa en mötesplats för såväl lokalbor som besökare kring verksamhetens hjärta – puben. – Grunden är vällagad, hemlagad mat. Alltifrån husman till klassisk pubmat. Det kan vara fish and chips, charkbrickor och hamburgare. Vi jobbar med lokalproducerat-rat så mycket vi kan, som ost från Hansjö och kött från närliggande producenter. Mora blir den 41:a puben under Bishops Arms flagg i Sverige. Det är dessutom en av sju orter där restaurangdelen kompletteras med hotellverksamhet. – Vi har sett att det finns en positiv utveckling i Mora under längre tid. När möjligheten dök upp var det lätt att ta beslut om etablering. Kombinationen med puben och hotellet är dessutom väldigt trevlig, så Hotel Bishops Arms blir ett fint komplement, säger Oskar Svanström, operativ chef på Bishops Arms. Tanken är att kombinationen av hotell och pub ska skapa dynamik – där gästen direkt efter incheckning kan slå sig ner för att äta. Det blir liv, rörelse och en lobby där det alltid finns människor. Dessutom kommer de populära luncherna att finnas kvar. – Vi försöker ha något för alla. Det är inte bara öl och dryck, utan bra mat och trevlig atmosfär. Det ska vara ett bra ställe för att fira en födelsedag, träffa kollegorna eller ta en familjemiddag. En bra bredd, bra kvalitet och hemlagad mat, säger Oskar Svanström. Nu står UllaCarin Nylund och hennes personal redo att hälsa de första besökarna och gästerna välkomna. – Jag vill skapa en komma hem-miljö. Att man har möjlighet att få en bra service och att bli igenkänd. Att man känner personalen och att personalen känner igen en. Man ska kunna gå hit och få en upplevelse, säger hon.

Lär dig laga utemat – Elles Utemat lär dig hur

Lär dig laga utemat – Elles Utemat lär dig hur

Gillar du att laga mat ute över öppen eld? Vill du lära dig mer om hur du skapar minnesvärda – och goda – smakupplevelser utomhus? Elle Nikishkova driver Elles Utemat och brinner för matlagning av naturens råvaror. Här guidar hon till de bästa och godaste matupplevelserna utomhus. Elle Nikishkova är en passionerad utekock som älskar eld, skog och svampplockning – och som förvandlat sin passion till sitt yrke. Hennes uppväxt, som geografiskt sett spänner sig från Ukraina i öst till Kuba i väst och Sverige i norr, har varit en stor inspirationskälla till den mångkulturella matlagning som präglar menyerna i Elles Utemat. I dag arbetar hon över hela landet med att skapa unika upplevelser kring utematlagning, om det så är för besökare under ett evenemang eller under kurser för de som är nyfikna på de stora möjligheter utematlagning bjuder på. Vad är skillnaden mellan att laga mat utomhus och ”vanlig” matlagning? – Jag tycker att ”utomhus” överlag är en trevligare miljö än ”inomhus” – speciellt när det gäller matlagning. Skogens dofter, trädkronornas sus, fågelsången. Att få hugga och spänta ved, få kolla in i en brasa, känna dess värme. Hela upplevelsen blir så mycket mer komplett när man får laga mat över öppen eld utomhus. Sen är det ju också röken som gör susen, den ger maten en annorlunda smak och hjälper nosen att hitta andra aromer i måltiden. Vilken mat funkar bäst ute? – All mat man gör inne går att göra ute. Det gäller bara att ha koll på vilka redskap som finns för att steka, koka, baka och röka. Det som ibland skapar begränsningar är möjligheten till kylning när man är ute en längre tid under varmare perioder. Då får man skippa sådant som kan bli dåligt i värmen, som färskt kött och fisk, och istället köra veggo. Vilka förberedelser behövs när man ska laga mat utomhus och i skogen? – Ett tips för den som vill laga mat ”from scratch”, men utan att behöva bära för mycket och för tungt, är att använda lufttorkade råvaror som är torkade separat. Sen använder man dem för att komponera egna rätter i stället för att köra på färdigpackat. Vintertid är det viktigt att preppa så mycket som möjligt hemma och ta med sig ut i lådor eller fryspåsar. Hacka lök i minusgrader är väl lite halvkul. Om man inte har någon erfarenhet alls av utematlagning är det enklaste att börja med ett gas- eller stormkök. Då har man allt man behöver för att koka och steka, plus att det är en relativt billig investering. Hur började utematlagningen för dig? – För mig började utematlagningen på just ett sådant där stormkök någon gång på 90-talet när jag gick med i Fältbiologerna i Umeå. Vi var ute i skogen en hel del och lagade allt möjligt på våra turer. Jag kommer ihåg en sommarresa vi gjorde till Kolahalvön. Vi var ute i skog och mark många dagar i sträck utan närhet till städer eller affärer och ibland tog maten slut. Det enda vi hade kvar var salt och mjöl. Då gjorde vi en enkel deg på vatten från en bäck och våra sista ingredienser, plockade svamp och bär och gjorde små dumplings med stekt svamp till huvudrätt och små dumplings med bär till efterrätt. Så enkelt och gott! Avslutningsvis: Vilka är dina tre favoritplatser i Dalarna? – Utan att inbördes ordning, skulle jag säga: Östra Silvbergs gruva utanför Säter. Vilken magisk plats det är! Jag älskar turkost vatten och att få se det mitt ute i en svensk skog var en helt fantastisk upplevelse. För att inte tala om hur uppfriskande det var att ta ett dopp och hur coolt det var att veta att den är över 200 meter djup. Sedan Gyllbergen, jag älskar stället! Har dessutom bara sett en liten del av området och jag vill tillbaka för en längre tur på sommaren, men också på vintern. Och så Dala-Floda för att paddla fors, stand up paddle board och få hänga med min kompis James och resten av gänget på Kajaktiv. Vill du lära dig laga utomhusmat tillsammans med Elle? Helgen 27–29 september håller hon i en workshop i utomhusmatlagning på Näsets Marcusgård i Furudal utanför Rättvik. Läs mer: Laga mat utomhus och skapa unika helhetsupplevelser – en matlagningsworkshop med Elles Utemat

Här finns Dalarnas White Guide-restauranger

Här finns Dalarnas White Guide-restauranger

När restaurangguiden White Guide listar 2019 års bästa restauranger kvalar Dalarna in med hela 15 krogar. Hitta din favorit bland Dalarnas restauranger och se till att planera in din nästa smakupplevelse hos någon av de kvalificerade guldkornen. I Falun har Banken Två rum & kök placerat sig som det självklara valet för såväl lokalbor som besökare som söker en smakupplevelse i toppklass. Här är det personlig hemma hos-känsla som gäller och förutom klassiska affärsluncher och middagar anordnas även spännande matlagningskvällar. I Rättvik kan du planera in ett längre stopp och verkligen låta smaklökarna njuta. På Sjövillan är det inte bara utsikten över Siljan och Långbryggan som levererar. Så gör även krögarparet Magnus och Linn Ollas, som gått in för att sätta restaurangen på den gastronomiska kartan – och lyckats mer än väl. Att de gjort så är kanske inte heller konstigt, då de även driver närliggande restaurang Bruntegården, som även den kvalificerat sig på White Guides lista. Här arbetar de med naturens skafferi och inspireras gärna av det lokala arvet från bygden. Alldeles utanför Rättvik, i byn Nittsjö, finns Solgårdskrogen. Här styr lokala råvaror, säsonger och relationerna till producenterna den mat som köksmästare Jonathan Bjurenstedt serverar. Upplevelsen ackompanjeras av Genevieve Bjurenstedt fingertoppskänsla som sommelier. Räkna med en upplevelse utöver det vanliga – kanske vankas en middag lagad över öppen eld utomhus? På Åkerblads Gästgifveri i Tällberg är det alltid nära till såväl mat som dryck av högsta kvalitet. Här serveras alltifrån klassiska husmansrätter till gourmetmat. Allt tillagat av ett köksteam som ständigt söker efter bästa tänkbara råvaror. Om en fjällsemester lockar är Olarsgården i Sälen den självklara avslutningen efter en dag utomhus. Slå dig ner och ta in den härligt rustika och gemytliga stämningen. Menyn är inspirerad av närområdet och där återfinns läckerheter som älg från Sälen, fjällröding, hjortron och kantareller. På Dala-Floda Värdshus i Dala-Floda serverar Evalotta och Per Ersson mat lagad med både kärlek och bästa tänkbara råvaror. Ekologiskt är en självklarhet och ofta är det lokala bönder som levererar – ”härodlat” som de själva säger. Slå dig ner för att njuta av en läcker middag med rena smaker. Ekologiska och närodlade råvaror är grunden i den mat som serveras på Dala-Floda värdshus, som ligger vackert beläget i byn Syrholen vid Flosjön. Här hittar du hela listan över 2019 års White Guide restauranger i Dalarna: Appetito Ristorante Italiano, Sälen Banken Två rum & Kök, Falun Bruntegården, Rättvik Dala-Floda Värdshus, Dala-Floda Frö Mathantverk från grunden, Sälen Fågelboet Mountain Lodge, Sälen Johansson Restaurang, Tällberg Lammet & Grisen i Sälen, Sälen Olarsgården Hotell & Restaurang, Sälen Onkel Jean, Sälen Sjövillan, Rättvik Smak Tapas & Deli, Falun Solgårdskrogen, Rättvik TB Grill Room, Sälen Åkerblads Hotell & Gestgiveri & Spa, Tällberg Om White Gudie White Guide är en restaurangguide och guidesystem som varje år testar och bedömer närmare 800 restauranger runt om i Sverige. Av dessa får 600 en plats i guiden. I White Guides bedömning premieras kvalitet, nyskapande och hållbarhetstänkande. Genom alla bedömningsområden är personlighet avgörande: särart i matlagningen, tydlig idé i dryckeskonceptet, serviceupplägg med karaktär och givetvis en personlig miljö och unik stämning.

Testpatrullen på Leksands Knäckebröd

Testpatrullen på Leksands Knäckebröd: Tacopizza och kunglig service gör besöket

Överraskande gott blev omdömet när familjen Silverdahl testade knäckepizza vid bageributiken hos Leksands Knäckebröd utanför Leksand. Såväl pizza som glass gick hem när familjen agerade Testpatrull och hälsade på i Knäckerian. Här berättar de om sina upplevelser och tipsar samtidigt om vad som är värt att tänka på inför ett besök. Vad tyckte ni om besöket på Knäckerian och Leksands Knäckebröd? – Vi blev positivt överraskade av både maten och bemötandet vi fick från personalen på Knäckerian! De var mycket serviceinriktade och vi blev verkligen servade kungligt, så en väldigt positiv upplevelse. Det fanns tre olika smaker av knäckepizza: taco, skinka och vegetarisk. Vi testade också Rättviksglass som fanns bredvid Knäckerian, vilket var supergott. Vilka blev familjens favoritsmaker på knäckepizza? – Tacopizzan var den som de flesta familjemedlemmar gillade allra bäst, även om alla tre smaker var goda. Benjamin gillade varianten med skinka bäst och treåriga Nils gillar inte pizza, så han ville inte smaka alls. Olivia och Hannah tyckte också att jordgubbsdrickan som serverades till var supergod. Några tips till andra som planerar samma upplevelse? – Det är lättillgängligt i och med att det ligger alldeles bredvid vägen. Man kan också passa på att gå in på knäckebrödsfabrikens butik och handla lite – eller mycket – knäckebröd med sig hem. För vilka rekommenderar ni den här upplevelsen? – Vi rekommenderar ALLA att åka förbi Knäckerian för ett besök. Knäckerian utanför bageriet vid Leksands Knäckebröd serverar knäckepizza i tre olika smaker: taco, skinka och vegetarisk. Testfamiljen ger samtliga smaker tummen upp. Snabbkoll på Knäckerian och butiken vid Leksands Knäckebröd Förboka? – Nej, bara att svänga av riksvägen och stanna till för ett besök. Mat och fika på plats? – Knäckerian serverar tre olika sorters varm knäckepizza: taco, skinka och vegetarisk. Det finns också Rättviksglass. Inne i själva butiken finns, förutom knäckebröd, också olika lokalproducerade produkter. I butiken går det också att köpa med sig fryst knäckepizza hem. Parkering? – Stor och rymlig, finns alldeles framför butik och Knäckerian. Transport? – Vi åkte bil dit och det var inga problem att hitta, bageriet ligger alldeles bredvid riksväg 70 mellan Leksand och Insjön. Bara att svänga av. Bageributiken vid Leksands Knäckebröd har öppet dagligen året om. Knäckerian finns på plats sommartid. Bredvid Knäckerian finns också en kiosk som säljer Rättviksglass. Testfamiljen Familjen Silverdahl: Philip 15 år, Olivia 13 år, Benjamin 10 år, Hannah 7 år, Nils snart 3 år. Mamma Marie och pappa Olof. Bor: Gagnef Intressen: Philip: Innebandy och jakt. Benjamin: Innebandy, orientering och att spela tv-/telefon-spel. Olivia: Dansa, vara med kompisar, telefonen, musik. Hannah: Leka med kompisar, dansa och pyssla. Nils: traktorer och Pippi Långstrump. Marie: Baka, vara med familjen, ta långa promenader och att vara ute. Olof: Musik. Det här är Testpatrullen Visit Dalarnas Testpatruller är barnfamiljer med uppdrag att testa och utvärdera Dalarnas familjevänliga besöksmål. Det kan handla om att besöka vattenland, temaparker, naturområden, evenemang och andra aktiviteter som riktar sig mot barn. Testpatrullerna berättar om sina upplevelser, tankar och tips från besöket – för att på så sätt vara en barnvänlig guide till Barnens Dalarna. Vill du och din familj vara Testpatrull? Läs mer på visitdalarna.se/testpatrullen

Kulinariet i Stora Skedvi

Kulinariet i Stora Skedvi: Småskaligt mathantverk och storslagna idéer

I en gammal industrifastighet mitt i den lilla byn Stora Skedvi huserar Kulinariet och här har lokalt och småskaligt mathantverk fått ett unikt utrymme att visa upp sig. Idag finns här saluhall, mejeri, bageri och restaurang. Vid de stora öppna ugnarna står två bagare och gräddar knäckebröd. Inuti varje ugn gräddas femton brödkakor åt gången invid flammande lågor som matas med vedträn. Bagarna arbetar med vana händer och vänder ideligen på brödkakorna. När de är färdiggräddade träs de upp på rundstav intill ugnen och då och då serverar bagarna en halvgräddad “mjukbulla” till besökarna som står och tittar på. En smörbytta står framställd och med smöret rinnande över det varma brödet blir knäckebrödsbaket till en helhetsupplevelse. – En helhetsupplevelse kring mat och råvaror, det är precis vad vi vill skapa här på Kulinariet, säger Maria Adeström-Jonsson som arbetar med marknadsföring på Kulinariet. Som besökare på Kulinariet kan du stiga direkt in i Visthusboden, saluhallen fylld med närproducerade matvaror och delikatesser. I delidisken finns kött från byns bönder och ostar från såväl Kulinariets eget mejeri som andra småskaliga producenter i Dalarna. Du kan själv fylla en glasflaska med färsk, ekologisk mjölk från gården intill eller köpa bröd, ägg och potatis från trakten jämte allt från öl till choklad från utvalda producenter. – Det här är en fantastisk bygd med många producenter. När vi lyfte på locket och började leta var det fascinerande att upptäcka den enorma bredden och den höga kvalitén, berättar Anders Åkerberg som är Kulinariets VD och grundare. Han är också uppvuxen i trakten och har verkat som entreprenör här i många år. – Min första och kanske bästa affär var att föda upp egna kalkoner på pappas gård när jag gick på gymnasiet. Jag rökte köttet och sålde med god förtjänst, berättar Anders. En satsning och välkommet tillskott i Kulinariets utbud är restaurangen Mat på Riktigt. Den kommer att göra det möjligt att servera mer lagad mat och ta emot konferensbokningar och stora grupper. Framtidsplanerna är många och Kulinariet växer och förändras hela tiden. Det är en lätt hisnande tanke att Kulinariet startade som hemtjänstföretag. Som en sidoaffär till det började Anders och tidigare kompanjonen Malin Floridan som första företag i Dalarna att leverera middagskassar, under namnet “Dalakassen” till hushåll. När de köpte in sitt första hela djur från en lokal köttbonde var det för att använda köttet till Dalakassen. Det kött som blev över sålde de i en liten butik och idag har den vuxit till saluhallen Visthusboden. Men berättelsen tar inte slut där. Vägg i vägg med saluhallen finns bageriet Skedvi Bröd. Här gräddas knäckebröd för hand i vedeldade ugnar och onsdag till fredag varje vecka kan besökare titta på när bagarna arbetar. Skedvi Bröd är idag ett välkänt varumärke och det tillverkas på samma plats där det välkända Vikabrödet en gång tillverkades. I samband med att produktionen av Vikabröd lades ner här år 2013 stod Anders Åkerberg och Malin Floridan inför beslutet att antingen köpa hela fastigheten eller lägga ner verksamheten med Visthusboden. – Men det är ju roligare att satsa än att lägga ner saker, skrattar Anders som den sanna entreprenör han är. Tack vare en insamling, ett så kallat crowfundingprojekt, kunde nya vedugnar byggas och Kulinariet började grädda knäckebröd under etiketten Skedvi Bröd. – Det har onekligen hänt en del sedan vi startade här som hemtjänstföretag. Nästa plan är att starta ett destilleri och att göra Kulinariet känt även utomlands som en “God mötesplats”, avslutar Anders Åkerberg.

Åkerblads

En matresa runt Siljan #3: Klassiska husmansrätter och vilda smaker

Gör en utflykt runt Siljan och upptäck alla lokala smaker – när sommaren så sakta övergår i sensommar börjar också skördarna bli klara. Det betyder att det finns extra mycket gott att utforska hos alla producenter och mathantverkare. Här har vi skapat ett turförslag med två smakrika stopp, med en hel del natursköna vyer och vägar däremellan. Upptäck klassiska husmansrätter av högsta kvalitet och vilda smaker vid milsvid utsikt. Starta dagen i Tällberg. Här väntar – förutom en slående utsikt över Siljan – dalamiljöer utöver det vanliga. Strosa runt bland de faluröda husen, kika in i hantverksbodar, små butiker och bara njut av omgivningarna. När lunchsuget sedan sätter in är det bara att börja röra sig mot Åkerblads välkända och uppskattade Gästgiveri. Här står kökschef Stefan Pettersson med personal redo att servera en måltid av högsta kvalitet och här blandas klassiska husmansrätter med gourmetmat, egna importerade viner med hembakat kaffebröd. De är dessutom ständigt på jakt efter lokala råvaror, så chansen är stor att Dalarna i bokstavlig mening sätter smak på matupplevelsen. Mätta och belåtna är det dags att röra sig vidare norrut längs Siljan. De djupa skogarna och de blånande bergen tronar upp sig längs vägen mot Mora. Väl framme – ta gärna del av kulturutbudet. Här finns såväl Zornmuseet och Zorngården som en anrik hemslöjdsbutik. Kanske finns det också något spännande evenemang att besöka? Kvällen spenderas allra bäst på Mora Hotell och dess restaurang Terassen. Vill ni njuta lite extra checkar ni in på deras härliga spa-avdelning redan under eftermiddagen och njuter av ett glas bubbel och en skön massage i relaxen. Sedan är det dags för middag! Köket är skandinaviskt med inslag av Frankrike och Italien och kockarna jobbar gärna med vilda smaker av till exempel ren, älg, vildfångad öring och röding. Efter maten är det bara att sjunka ner i barens sköna fåtöljer och runda av en njutbar dag. Koppla av och smält dagens intryck, som med största sannolikhet gjort fyllt depåerna med såväl god mat som av nya upplevelser. Kanske ägnar ni kvällen åt att planera för kommande utflykter där ni tar sikte på någon de andra smakrika guldkorn som väntar runt om i Dalarna. Läs mer och hitta fler utflyktsmål på tasteofdalarna.se