Person som köper fikabröd.

En matresa i södra Dalarna #2: Mejeri, konditori och härodlad White Guide-middag

Lokala mat- och dryckesupplevelser är en viktig del av Dalarnas kulturarv. Exotiskt, traditionellt, unikt och spännande på samma gång. Här finns ett förstklassigt utbud av smakupplevelser väl värda ett besök. Låt den rundtur vi presenterar här, eller någon av de många andra guldkornen inom Taste of Dalarna, guida dig i dalasommaren.


Starta dagen i byn Fors utanför Avesta. Hos Muddus Hjortron Kolarbo gård tas det bästa från naturens skafferi till vara. Resultatet blir läckerheter som sylter och marmelader, teer och chutneys. Passa på att redan nu inhandla julens glögg med smak av vildmark, blåbär och vanilj, havtorn eller äpple och fläder. Gå loss i gårdsbutiken och fyll på lagren. Kanske bokar ni till och med en chokladprovning av gårdens egen choklad.

Honungsburkar uppstaplade.

Hedemora nästa! Stanna till för en fika eller lunch på anrika Café Wahlman, som ligger mitt i de välbevarade 1700-talskvarteren. Här bakas det mesta i eget bageri av närproducerade råvaror. Njut i den härliga trädgården om vädret tillåter. Inomhus har varje rum sin egen unika stil, så varför inte äta lunch i biblioteket med sin vackra gröna tapet, bröstpanel och sammetsfåtöljer. Till kaffet kan ni förflytta er till det ljusa och eleganta "Kungarummet" med kungaporträtt på väggarna. Passa också på att titta in i den trevliga butiken Klassiska byggvaror som fokuserar på byggnadsvård och inredning och ligger alldeles vägg i vägg.

Fikabröd från cafe wahlman.

Ett par mil utanför Falun ligger sedan Stora Lunån Gårdsmejeri och gårdsbutik. I deras minimejeri görs flera läckra ostar som Doris Blå, Tages Tuffa, Marias Söta och Noras Färskost. För att inte tala om den populära Farmors Ostkaka. Gårdsbutiken har självbetjäning och är öppen dygnet runt, även när gårdscaféet och anläggningen inte är öppen. Såväl ostar som marmelader är prismärkta och ni räknar själva ihop summan ni handlar för.

Kvinna som fikar hos Stora Lunån.

Dags för dagens slutmål – och här finns två möjliga alternativ. Endera styr ni kosan mot Dala-Floda Värdshus. Här serverar Evalotta och Per Ersson mat lagad med både kärlek och bästa tänkbara råvaror. Ekologiskt är en självklarhet och ofta är det lokala bönder som levererar – ”härodlat” som de själva säger. Slå er ner för att njuta av en läcker middag med rena smaker i den White Guide-listade slowfood-restaurangen.

Frukost på Dala-Floda värdshus.

Annars tar ni sikte på Långshyttan, bli serverade välsmakande lokalproducerade rätter av Carina och Bengt Wåhlin på Brukshotellet Långshyttan. Här finns inga fasta menyer utan ni som gäster bjuds på det köket har att erbjuda för dagen. All mat lagas från grunden av noggrant utvalda råvaror, gärna med såväl lokal som vild touch. Kom ihåg att höra av er senast dagen innan om ni planerar ett besök.

Var ni än väljer att spendera kvällen – och kanske även natten – kommer ni att ha många nya intryck och smaker att bearbeta. Kanske börjar ni också planera för kommande utflykter till några av de andra smakrika guldkorn som väntar runt om i Dalarna.

 

Läs mer på tasteofdalarna.se