Veteranbild i Hedemora.

Det mullrar om motorstaden Hedemora

Nämn Hedemora för en motorintresserad person och du ser bensindoftande minnen i ögonen. Ända sedan tidigt 30-tal har Hedemora förknippats med motorer och somrarna med cruising, MC-dag och bilträffar. Än idag hämtas inspiration från glansdagarna, till flertalet av de motorinspirerade evenemang som anordnas här. Lägg därtill genuin cafékultur och spännande musikscener, så har du en kombination som gör Hedemora till ett självklart resmål i sommar.


Hedemoraryttaren är den första som hälsar besökare välkomna till staden. I rondellerna in till Hedemora står statyn av den folkdräktsklädde ryttaren på sin röda springare. Symboliken talar sitt tydliga språk: motorstaden i södra Dalarna gasar med full fart framåt.

Det började redan på 50-talet, när bilkulturen brummade som bäst och raggarna gjorde entré i folkkulturen. Då började även TT-loppen hållas regelbundet i Hedemora. “TT” stod för Tourist Trophy och var stora internationella motorcykeltävlingar. Varg-Olle Nygren, den mest berömda motorcykelföraren på den tiden, var givetvis på plats i Hedemora för att köra. Över 100 000 besökare kom till motorstaden för att se motorcyklarna vråla på banan.

Två Veteranbilar.

 

TT-loppen må ha kört sina sista ärevarv nu, men många andra aktiviteter och sevärdheter med motorsport får Hedemora att verkligen leva upp till sitt smeknamn som motorstad. Till exempel anordnar Hedemora Old Town Cruisers och SMK Hedemora evenemanget Motorhistoriska Dagen varje år på nationaldagen. Då åker de glänsande, gamla bilarna med viftande, svenska flaggor i en lång parad genom staden. På Motorstadion väntar sedan roliga aktiviteter för hela familjen.

 

Ytterligare en sommartradition i motorstaden är den årliga Motordagen. Lördagen vecka 26 varje år fylls Hedemoras gator med cruisande bilar, rockabillymode – och förstås många besökare som är nyfikna och intresserade av de välbevarade, vackra fordonen. Lions arrangerar bakluckeloppis för allt som är fordons- och motorrelaterat och skänker sedan avgifterna till hjälpverksamheten. I år samverkar Motordagen dessutom med musikfestivalen Dalarocken, så se fram emot en riktig heldag med musik och motor.

Hedemora MC-museum finns klenoder och kuriosa för alla motorintresserade: bland annat Nisse Johanssons unika samling veteranmotorcyklar från första hälften av 1900-talet och en utställning om TT-loppen i Hedemora. Här finns också antika cyklar från 1880-talet och klassiska engelska bilar från 50-talet. Museet är öppet sommartid, men stängt på måndagar.

På musikfronten är Hedemora Blues Jam ett måste. Första lördagen i månaden får den som vill komma och jamma med husbandet på restaurangen Kings Arms. Det har blivit ett uppskattat forum där lokala musiker kan utvecklas.

Fikabröd från Café wahlman.

 

Självklart behöver även magen sitt drivmedel. Slå er ner för en fika eller lunch på anrika Café Wahlman. Det ligger i Hedemoras äldsta kulturhus i de välbevarade 1700-talskvarteren. Här bakas det mesta i eget bageri av närproducerade råvaror. I den härliga trädgården bjuds det dessutom då och då på musikaliska godbitar i form av stämningsfulla framträdanden och spelningar.

 

Nämn Hedemora hädanefter, för såväl motorintresserade personer som andra besökare, så är det inte bara de motorinspirerade inslagen de drar sig till minnes – utan också stadens sköna rytmer.

Läs mer om aktiviteter, evenemang, boende och sevärdheter i Hedemora