Kulinariet i Stora Skedvi.

Kulinariet i Stora Skedvi: Småskaligt mathantverk och storslagna idéer

I en gammal industrifastighet mitt i den lilla byn Stora Skedvi huserar Kulinariet och här har lokalt och småskaligt mathantverk fått ett unikt utrymme att visa upp sig. Idag finns här saluhall, mejeri, bageri och restaurang.


Vid de stora öppna ugnarna står två bagare och gräddar knäckebröd. Inuti varje ugn gräddas femton brödkakor åt gången invid flammande lågor som matas med vedträn. Bagarna arbetar med vana händer och vänder ideligen på brödkakorna. När de är färdiggräddade träs de upp på rundstav intill ugnen och då och då serverar bagarna en halvgräddad “mjukbulla” till besökarna som står och tittar på. En smörbytta står framställd och med smöret rinnande över det varma brödet blir knäckebrödsbaket till en helhetsupplevelse.

– En helhetsupplevelse kring mat och råvaror, det är precis vad vi vill skapa här på Kulinariet, säger Maria Adeström-Jonsson som arbetar med marknadsföring på Kulinariet.

Som besökare på Kulinariet kan du stiga direkt in i Visthusboden, saluhallen fylld med närproducerade matvaror och delikatesser. I delidisken finns kött från byns bönder och ostar från såväl Kulinariets eget mejeri som andra småskaliga producenter i Dalarna. Du kan själv fylla en glasflaska med färsk, ekologisk mjölk från gården intill eller köpa bröd, ägg och potatis från trakten jämte allt från öl till choklad från utvalda producenter.

Charken på Kulinariet.

– Det här är en fantastisk bygd med många producenter. När vi lyfte på locket och började leta var det fascinerande att upptäcka den enorma bredden och den höga kvalitén, berättar Anders Åkerberg som är Kulinariets VD och grundare. Han är också uppvuxen i trakten och har verkat som entreprenör här i många år.

– Min första och kanske bästa affär var att föda upp egna kalkoner på pappas gård när jag gick på gymnasiet. Jag rökte köttet och sålde med god förtjänst, berättar Anders.

En satsning och välkommet tillskott i Kulinariets utbud är restaurangen, som gör det möjligt att servera lagad mat och ta emot konferensbokningar och stora grupper.

Framtidsplanerna är många och Kulinariet växer och förändras hela tiden. Det är en lätt hisnande tanke att Kulinariet startade som hemtjänstföretag. Som en sidoaffär till det började Anders och tidigare kompanjonen Malin Floridan som första företag i Dalarna att leverera middagskassar, under namnet “Dalakassen” till hushåll. När de köpte in sitt första hela djur från en lokal köttbonde var det för att använda köttet till Dalakassen. Det kött som blev över sålde de i en liten butik och idag har den vuxit till saluhallen Visthusboden.

Men berättelsen tar inte slut där. Vägg i vägg med saluhallen finns bageriet Skedvi Bröd. Här gräddas knäckebröd för hand i vedeldade ugnar och onsdag till fredag varje vecka kan besökare titta på när bagarna arbetar.

Skedvi Bröd är idag ett välkänt varumärke och det tillverkas på samma plats där det välkända Vikabrödet en gång tillverkades. I samband med att produktionen av Vikabröd lades ner här år 2013 stod Anders Åkerberg och Malin Floridan inför beslutet att antingen köpa hela fastigheten eller lägga ner verksamheten med Visthusboden.

– Men det är ju roligare att satsa än att lägga ner saker, skrattar Anders som den sanna entreprenör han är.

Tack vare en insamling, ett så kallat crowfundingprojekt, kunde nya vedugnar byggas och Kulinariet började grädda knäckebröd under etiketten Skedvi Bröd.

– Det har onekligen hänt en del sedan vi startade här som hemtjänstföretag. Nästa plan är att starta ett destilleri och att göra Kulinariet känt även utomlands som en “God mötesplats”, avslutar Anders Åkerberg.