Cykelled i skogen.

Cykla i Venjan – Färre cyklister och lugnare cykling

Cykling på lugna skogs- och grusvägar, där du ofta har lederna helt för dig själv. Att cykla i Venjan är att ta sig fram mellan små och stora sjöar, nära såväl naturen som friluftsinspirerade kringaktiviteter. Lina Nilsson är en del i gruppen som jobbar för att sätta Venjan på cykelkartan. Här berättar hon mer om cyklingen som väntar, om lederna och planerna för framtiden.


Beskriv cyklingen i Venjan?

– I den vackraste av Dalanatur har vi skapat ett antal leder som vi tror och hoppas ska passa de flesta. Lederna är väldigt bra och fina och man kan vänta sig en mycket fin runda. Den stora skillnaden att cykla i Venjan jämfört med andra platser är nog att det är lite lugnare här. Venjan är en liten ort som är omringad av små och stora sjöar. Även om vi har en koppling till större leder längs Vasloppsspåret, så är det inte lika många som cyklar hos oss.

Berätta mer om cykellederna i Venjan!

– Lederna har tills nu skapats av Mikael Lockner som har cyklat runt i regionen i många år och tyckte att det var dags att märka upp några av dem så att fler får tillgång. De senaste två åren har vi sedan startat en arbetsgrupp och nu jobbar vi vidare med att utveckla och skapa nya leder och bättre märkningar. Vi har gjort vårt bästa för att skapa en bra cykelupplevelse, men tar gärna emot förslag om förändring och bättring.

Vilken typ av cykling väntar?

– Vi har fyra leder och samtliga är ganska enkla och passar de flesta. I första hand är det små skogs- och grusvägar och ibland blir det lite asfalt. På våra kartor kan man se lite höjdkurvor och kanske ta ett beslut efter det vad som passar just dig bäst. Vill man veta mer så finns fler detaljer med höjder och avstånd på hemsidan.

Cykelled vid Venjan bro.
Cyklingen i Venjan är enkel och passar de flesta cyklister. Det finns fyra uppmärkta leder, som går mellan stora och små sjöar, mestadels på skogs- och grusvägar.
 

Hur ser det ut med service och kringaktiviteter?

– Våra fyra leder är av lite olika svårighetsgrad, men alla har flera platser där man kan stanna och bada. Slogbodarna vid fisketjärnarna är ett bra stopp. Vid Venjans Camping där det finns parkering finns även en fin badplats. Där finns också luft, vatten och verktyg för cyklarna. Annars är Venjan känt för sitt fiske och fantastiska naturupplevelser. Vandringslederna är många och har man tur så cyklar, springer eller vandrar man på någon av oss som huserar i Venjan. Då får man sig en pratstund och bara det kan vara en upplevelse. I Venjan finns även en liten bowlinghall, gymnastikhall, gym och spontanidrottsplats för att nämna några saker.

Hur ser planerna ut framöver?

– Under sommaren 2020 har vi gemensam cykling lördagar ojämna veckor med start vid Venjans Camping kl 09.30. Sedan är vi som är engagerade i cyklingen en liten grupp som växer i lagom takt. Vi har en alldeles färsk teknikbana på gång, som har fått en första märkrunda. Den kommer snart att finnas med på våra kartor. Vi har även tankar på att försöka ansluta oss till cykelnätverket Biking Dalarna på något vis i framtiden. Annars siktar vi i första hand på att engagera folk i trakten för att få upp ögonen för vad vi håller på med. Vi är på god väg men det finns mycket kvar att göra. Ni är så välkomna att både cyklar och vara delaktig hos oss.

Cykelleder i Venjan

Det finns fyra uppmärkta cykelleder i och kring Venjan. Lederna är mer och mindre kuperade, mestadels grusväg. Upp till Åsen och Krångdalen är det rejält motlut. Kartöversikt finns vid anslagstavlan vid Tempo mitt i byn samt vid Venjans Camping – båda med goda parkeringsmöjligheter.

- Krångdalen 37 km
- Åsen-rundan 28,5 km
- Vasaloppsleden 44,5km
- Venjanssjön runt 50 km

Läs mer: Cykla i Dalarna