Cyklist på en väg.

Cykla Husbyringen: En skön mix av natur, kultur och historia

För den som vill cykla i Dalarna är Husbyringen en riktig pärla. Längs cykelleden finns både natursköna omgivningar och spännande besöksmål för den som vill krydda turen med historiska vingslag. Bara att packa matsäcken, göra cykeln redo och trampa iväg.


Husbyringen är en 60 kilometer lång kultur- och naturled i trakterna kring Hedemora i södra Dalarna. Rundturen går på befintliga vägar, där cykel är det perfekta färdsättet att ta sig mellan det 25-tal skyltade besöksmål som finns längs cykelleden. Just blandningen mellan historiska platser, natursköna områden och små butiker och gallerier är en stor del av charmen med Husbyringen.

– Den här trevliga blandningen av vackra naturmiljöer och sevärdheter gör Husbyringen unik. Som besökare kan du också välja vilka platser efter ringen du vill se, utifrån vad du är intresserad av. Som fågeltornet vid Flinesjön är till exempel välbesökt av de som är intresserade av fågelliv, säger Pia Hilborn, verksamhetschef i Stiftelsen Husbyringen.

Hon gläds åt att se hur allt fler besökare upptäcker Husbyringen och väljer att ta sig runt på cykel. Turen är lättcyklad och passar perfekt för familjen som vill cykla med barn i Dalarna. Endera cyklar de hela rundan, eller väljer kortare delsträckor.

Underlaget är en blandning av gammeldags grusvägar och nyare asfaltsvägar. Husbyringens app är dessutom en smidig guide att ha med i fickan längs turen.

– I appen går det att ta fram information om besöksmålen och även höra ljudberättelser. Det är män, kvinnor, barn och även en ko som får prata. Där finns en karta som visar cykelleden och även information om besöksmålen. Den är jättebra att ladda ner innan.

Om Pia Hilborn själv ska välja några favoriter i Husbyringen landar hon, efter att ha funderat ett tag, i det gamla ödebruket Silfhytteå.

– Det är en otrolig plats. En hytta som grundlades i slutet 1600-talet. Lite drygt 100 personer som bodde där, men nu finns bara skolan och några byggnader kvar, förutom ruinerna. Det är så vackert och så tyst, bara ljudet av rinnande vatten. Det är verkligen en pärla och väldigt populärt för utflykter.

Husbyringen silvhytteå.
Ta en paus vid Silfhytteå. Foto: Leif Öster

I Stjärnsund, utanför Hedemora, finns flertalet aktiviteter och sevärdheter. Bland annat huserar Husbyringens besökscentrum här.

– Sommartid har vi ett café i Stjärnsund och så finns möjlighet att besöka Polhemsmuseet. Det går att hyra cyklar, besöka Stjärnsunds herrgård och promenera i Engelska parken. Det går också att fiska eller hyra kanot i Stjärnsundskiosken och paddla Pråmleden. Det finns så mycket att göra på en enda plats.

Stora Herrgården Stjärnsund.
Njut av omgivningarna vid Stjärnsunds herrgård. Foto: Lars Dahlström

Det senaste tillskottet bland Husbyringens besöksmål är Klosters herrgårdspark, som invigs i maj 2019.

– Den seglar upp som en favorit! Där har ingen människa någonsin vandrat förut, förutom fastighetsägaren. Men nu har vi en vandringsled ner i parken och även en anslutning till Klosterdalens naturreservat. Det är väl skyltat med information om både parken och Klosters bruk. Den tror jag mycket på.

1 maj-30 september är den period då det vanligtvis är möjligt att cykla runt Husbyringen. Håll koll på väder och hur årstiderna kommer och går innan du ger dig ut.