En vuxen och ett barn cyklar i fjällmiljö.

Cykelparadiset finns i Dalarna och Sälen

Kroppen vibrerar av förväntan, däcken är pumpade och hjälmen sitter på. Snart är det dags och du är redo. Redo att trampa i väg ut på någon av Sälens cykelleder och känna fartvinden och doften av fjälluften. Biking Dalarnas leder väntar och oförglömliga cykeläventyr hägrar runt hörnet.


Sommarmånaderna i Dalarna målas ofta upp i idylliska färger och det är lätt att föreställa sig folkdräkter, midsommarstänger och grönskande sommarängar. Det som gemene man kanske inte tänker på är adrenalinhöjande cykelturer i fjällvärlden. Då har de missat lederna i Sälen som bjuder på rolig och utmanande cykling i varierad svårighetsgrad. Upplev fantastisk natur, fäbodmiljöer, fjälltoppar och Sälens vildmark.

Det finns leder som passar nybörjaren som precis håller på att lära sig cykla Cross Country eller Downhill, likväl som proffset som törstar efter större utmaningar. Vi har samlar tre områden som är många cykelfantasters favoriter, häng på!

Två bilder på en man och en pojke som cyklar i fjällmiljö.
Upplev spännande cykling över spänger i fjällmiljö genom Sälens fantastiska natur.

1. Lindvallen

I Lindvallen finns downhillcykling för hela familjen, från den gröna leden ”Jättelätt” som är en flowled på 11 km, till den svarta leden ”Sherpa” som är en tekniskt krävande stigled. Däremellan finns en uppsjö blå och röda leder som alla har sin start vid Gustav Express toppstation och erbjuder en blandning mellan grävda leder och naturliga element. Samt en hissnande utsikt! Utmana dig själv på krångliga stenpartier och upplev nivåskillnaderna och flowet i hopp och kurvor.

För de som hellre cyklar crosscountry finns det alla möjligheter i Lindvallen. Också här finns enklare och korta gröna leder att välja på, eller längre leder i en mer utmanande fjällmiljö. De flesta av Cross Country-lederna utgår från ledcentralen vid Experiumtorget vilket ger en enkel och lättillgänglig cykelupplevelse. Underlaget varierar från asfalterade och grusade vägar till stigar och spänger som leder rakt ut i Sälens vildmark. Det är inte svårt att föreställa sig fartfyllda äventyr under ljumna sommarkvällar där tempot är högt och myggen inte har en chans att hänga med.

En man och en pojke cyklar i fjällmiljö.
Cykling i Sälen bjuder på varierade utmaningar och många typer av underlag, likväl som många tillfällen för paus och vila längs med vägen.

2. Rörbäcksnäs

Cross Country-lederna i Rörbäcksnäs benämns ofta som några av Sveriges bästa cykelleder som varje cykelfantast måste uppleva. Här finns både gröna, blå, röda och en svart led. De gröna lederna saknar svårare partier vilket passar utmärkt för de allra minsta, nybörjarna eller de som bara vill ge sig ut på en enkel cykeltur. De är dragna till största del över stigar och traktorvägar, medan de leder som har en högre svårighetsgrad leder över grusvägar och i fjällmiljö. Här väntar steniga och tekniskt utmanande underlag som får det att kittla i magen även på proffsen.

Ledernas variation är stimulerande och det gäller att trotsa mjölksyran som kan vänta längs de röda och den svarta leden där nivåskillnaderna kan vara stora. Många av slingorna utgår från Spårcentralen och det är lätt att hitta en egen favorit som levererar frihetskänslan och ”det lilla extra”.

En man och en pojke cyklar på skogsstig.
Ett riktigt sommaräventyr skulle kunna vara att få pulshöjande utmaningar på någon av Biking Dalarnas leder i Sälen.

3. Sälen By

Ibland behövs inga avstånd, utan det går att ge sig ut på härliga cykeläventyr centralt från Sälen By. Det ger en bra utgångspunkt och skapar en lättillgänglighet för cyklister som inte vill ta sig långa sträckor till lederna. Här finns den blå leden ”Versjörundan” på 35 km som går över grusvägar till största del och är relativt tekniskt enkel. Något extra smidigt är att det är en rundslinga som utgår från Vasaloppsstarten.

Här finns också den beryktade röda leden ”King of the Hill” med en fallhöjd på 500 meter. Leden, som till största del leder över asfalt och grusväg, är en garanterad pulshöjare på 13 km. Detta är något för den som gillar tuff klättring och att få uppleva varierad miljö under cyklingen.

I Sälen sysslar dessutom Skistar med något spännande! Det byggs en ny pumptrack med en yta på totalt 700 kvm.

Så ja, Sälen har mer att leverera än alpina backar och längdskidspår. Upplev sommaren, njut av fjällens natur från cykelsadeln och känn fartvinden vina runt öronen!