Två kvinnor skålar i en bar.

Tre sköna tips på weekendresa

Sätt guldkant på vardagen med en weekendresa. Njut av bra hotell, spa, god mat och dryck i vackra omgivningar. Vare sig du siktar på en weekend i staden, fjällen eller den idylliska dalabyn är njut och avkoppling givna inslag. Här är tre tips på sköna weekendresor.


1. Dalaromantisk weekendidyll i Tällberg

Tällberg är ett givet mål för den som vill uppleva Dalarna på riktigt. Ta en promenad runt den lilla byn, där de röda husen avlöser varandra i sluttningen med magisk utsikt över Siljan. Gå ner till vattnet och blicka ut över de blånande bergen eller utforska närliggande Digerbergets naturreservat.

Familjeägda Åkerblads gästgiveri, hotell och spa ligger på en gård med anor från 1400-talet. Alla rum är individuellt inredda, med utpräglad romantisk dalastil som adderar extra till upplevelsen. Vissa rum har även en balkong och ett bubbelbadkar, öppen spis eller en kakelugn. Spa-avdelningen gör förstås sitt till för den avkopplade känslan.

Från det välrenommerade köket serveras gourmetmat och traditionella nordiska rätter av lokalproducerade råvaror. Det finns med andra ord alla möjligheter att njuta, mysa och riktigt koppla av.

Pool på Åkerblads spaavdelning.
Frukost på Åkerblads hotell i Tällberg.
Lyxig dalaidyll väntar på anrika Åkerblads i Tällberg.

Ett annat alternativ är Hotell Villa Långbers, på toppen av Tällberg med makalös utsikt över Siljan. Här njuter du av fantastiska solnedgångar året om, från restaurangen eller på den stora verandan sommartid. 

Köket blandar traditionell svensk matkultur och det bästa från världens alla hörn, och kanske bor du i samma rum som kungen eller Astrid Lindgren när de var på besök? I sviterna finns massagebadkar eller bastu, så det är bara att checka in och börja njuta.

Vacker utsikt från en balkong över en sjö.
Lounge och matsal på hotell Villa Långbers i Tällberg.
Hos Hotell Villa Långbers är utsikten från restaurangen lika strålande som maten är god.

2. Spaweekend med förstklassig restaurang i Mora

Mora Hotell och Spa ligger endast ett stenkast från Vasaloppets målgång, Zornmuseet och Zorngården. Här är närheten till dalakulturen total och förutsättningarna är perfekta för en stadsweekend, gärna med utflykter runt Siljan. Med hotellet som bas har du alltid en bekväm och central plats att landa på.

restaurang Terrassen satsar köket stort på lokalproducerade råvaror, som resulterar i läckra rätter, gärna med inslag av vilt. Hotellet har dessutom en uppskattad relax- och spaavdelning, där det är extra skönt att koppla av efter en dag utomhus.

En frukostbuffé står uppdukad på ett bord med vit duk.

Collage: Mora stad med kyrkan, närbild på mjuka kuddar i hotellsäng.
Mora Hotell & Spa ligger mitt i centrala Mora, med nära till både natur, kultur, god mat och härligt spa.

3. Weekendmys på klassiskt fjällhotell i Sälen

Med närhet till allt Sälen har att erbjuda ligger Hotell Olarsgården. Det här är en plats för livsnjut och rörelseglädje, med gångavstånd till Lindvallen och sköna naturupplevelser som skidåkning, vandring och cykling.

Det klassiska timrade fjällhotellet erbjuder en lugn och avkopplande bas med bastu och rum med utsikt över den omgivande skogen, där du landar mjukt efter en dag i den friska fjälluften.

På hotellets restaurang Elgen njuter du av menyer inspirerade av råvaror från Sälenfjällen och svensk tradition. Vad sägs om fjällröding, älg från Östfjällets jaktlag, eller raggmunk med lingon från fjällmiljön omkring dig? 

Ett mörkt timrat hotell med röda fönster och utemöbler framför i grupp.
Collage: En kvinna med ryggsäck gungar med fjällutsikt, ett mysigt hotellrum med bäddad säng och timmervägg.
Njut av fjälluften, god mat och mysigt boende på Olarsgården.

Taste of Dalarna

Hotellen är en del av Taste of Dalarna, ett nätverk av gårds­butiker, restau­ranger, caféer, hant­verks­bryggerier och mat- och dryckes­produ­center som sätter de lokala råvarorna, produkterna och smak­upp­levelserna i främsta rummet.