Cross Country i Rörbäcksnäs


Stigarna i Rörbäcksnäs omnämns ofta som Sveriges bästa singletracks.


Grön ikon, en lättare led. Siktån, 2 km

Typ av cykel: MTB, Cykelcross
Underlag: Mest stig
Karaktär: Lättcyklad led i fin natur
Beskrivning: Ny led 2014, lätt led för de yngsta eller för de som inte är så vana. Blandning av stig och traktorväg, inga direkt svåra partier. Går med de andra lederna ut från skolan för att sen gå en liten slinga motsols innan leden ansluter med de övriga lederna in mot skolan igen.

Grön ikon, en lättare led. Byrundan, 10 km

Typ av cykel: MTB, Cykelcross
Underlag: Stig, traktorväg
Karaktär: Lättcyklad led med mycket stig
Beskrivning: Den ursprungliga Rörbäcksnäs slingan, som nu är förlängd. En bra rolig slinga som är snabb och lättåkt, en mix av stig och traktorväg. En bra slinga om benen är lite trötta och man inte orkar någon av de längre, leden är så kul att det går att åka flera varv om man ändrar sig och får nya krafter. Börjar på gräsunderlag längs elljusspåret, utför mot Siktån som korsas, lite sandigt en bit, därefter kommer en kul sträckning med lätt utför små doseringar och hopp. Nu väntar en liten bit på asfalt innan det bär av förbi Gammelgården, Kyrkan och Älgparken på fina lättåkta stigar. En bit innan badplatsen vid Gorrtjärn passeras en riktigt smal stig ovanför en ravin, liten stigning efter Gorrtjärn på fina stigar och grusväg fram tills Torgåsvägen korsas. Därefter utför ner mot Siktån som korsas, sen följer man Medskogshögens östra sida och svänger höger på asfalt, sen fin stig tillbaka till skolan.

Grön ikon, en lättare led. Näsingen, 19 km

Typ av cykel: MTB, Cykelcross
Underlag: Stig, traktorväg
Karaktär: Lättcyklad led, perfekt cykelvasa träning
Beskrivning: Ny led 2012. Längre lätt led som mest går på grusväg, traktorväg och lättåkt stig med många fina singletrack partier. Bra träning inför Cykelvasan då leden är lättåkt , enkel rent tekniskt och utan stora höjdskillnader. Ut från skolan med övriga leder sen följer den Byrundan till en början, sen går leden själv på två egna slingor, en norrut och en söderut.

Blå ikon för ganska lättcyklad led. Högåsen, 3 km

Typ av cykel: MTB, Cykelcross
Underlag: Stig
Karaktär: Kort teknisk led, kanske inte så lätt om man är helt ny på mountainbike.
Beskrivning: Ny led 2013. Kort teknisk led där man får prova på det mesta inom Mountainbike, brant uppför, brant utför, trixiga partier, snabba partier och lite åkning på träbyggnationer. Grymt kul men jobbig, passerar inga vägar utan går helt i skogen. Ut från skolan och följer sen Vallsjörundan en bit för att sen gå upp på Högåsen och sen motsols tillbaka mot skolan.

Blå ikon för ganska lättcyklad led. Storstein, 3 km

Typ av cykel: MTB, Cykelcross
Underlag: Stig
Karaktär: Intensiv stigcykling med klättring, utför, flow och några lite tekniska partier.
Beskrivning: Ny led 2020. Storstein viker av från de andra lederna på stora vägen precis norr om byn för en kort transport till själva spåret. 3 km intensiv stigcykling med klättring, utför, flow och några lite tekniska partier. Dessutom bjuds på några trevliga miljöer om man har tid att hämta andan lite. Storstein fungerar fint som tillägg på Byrundan, Näsingen, Kalugapasset eller Vallsjöspåret. Om du bara vill köra Storstein tar du asfaltsvägen direkt norrut från starten. Skyltningen för Storstein dyker upp i höjd med utfarten på nya fjällvägen.

Blå ikon för ganska lättcyklad led. Kalugapasset, 15 km

Typ av cykel: MTB, Cykelcross
Underlag: Mest stig
Karaktär: En helt fantastisk slinga med snabb, flowig och helt underbar singletrack. Bäst i Sverige? Den här rundan i Rörbäcksnäs har procentuellt mest singletrack av våra leder.
Beskrivning: Följer i början Byrundan, men efter första uppförsbacken går leden i väg på smal, fin stig och därefter ut på grusväg för att åter ansluta till den gemensamma leden öster om byn, leden går sen iväg på flera kilometer singletrack i världsklass innan vägen mot Torgås korsas, här vänder man tillbaka norrut igen och korsar Siktån där nästa fantastiska stig börjar. Leden korsar vägen mot Elverum. Avslutas över Janishögen med en knepig smal stig uppför och teknisk nedkörning för att ansluta Vallsjörundan tillbaka till skolan. 
Alternativ: Kan göras enklare genom att åka öster om Medskogstjärn på slutet då 14 km.

Röd ikon, medelsvår led. Vallsjörundan, 32 km

Typ av cykel: MTB, Cykelcross
Underlag: Stig, traktorväg, grusväg
Karaktär: En rolig, varierad och välbyggd slinga i absolut toppklass, En blandning av singletrack och lite bredare stigar, Något mer grusväg än på Kalugapasset leden. 
Beskrivning: Börjar på en ny slinga med fin singletrack. Därefter på grusväg som övergår i fin singletrack för att ansluta gemensamma leden öster om byn, fortsätter på ny egen fin singletrack innan vägen mot Torgås korsas för att sen vika av längs Vallsjön på en smal ås högt över vattnet på en spännande stig. Ett lite mer stenigt och tekniskt parti innan man kommer ut på grusvägen mot Löten, där det blir lite återhämtning på grusväg innan ny singletrack. Börjar först med egen sträckning sen tillsammans med Kalugapassetleden. Sista slingan börjar med tung klättring upp mot Kvarnberget, ner på grusväg som leder till Elverumvägen, som man följer en bit innan man svänger in på en teknisk stig som rundar Medskogstjärn på norra sidan.

Röd ikon, medelsvår led. Rörbäcksnäs – Hundfjället, 18 km

Typ av cykel: MTB, Cykelcross
Underlag: Grusväg, Stig
Karaktär: Anslutningsled till Hundfjället med fina vyer
Beskrivning: Ny led juni 2014. Börjar från skolan och går åt andra hållet jämfört med de andra lederna, lite stig i början sen ut på grusvägen mot Skogsätra. Följer vägen en bit sen höger på annan grusväg för att sen svänga vänster på en teknisk stig först med jobbig stigning sen i teknisk utförslöpa som kommer fram vid Skogsätra fäbod på samma grusväg som man började på. Sedan fortsätter man på västra sidan av Hundfjället först på grusväg sen på fin stig. Ut på Fjällvägen rv 66 vid Tandådalstjärn för att sen följa vägen till Hundfjället.

Röd ikon, medelsvår led. Örsjöleden, 10 km

Typ av cykel: MTB
Karaktär: Börjar längst söderut på Vallsjörundan och kommer efter 10 fina kilometer tillbaka till den igen. Startar med 7 km fin grusvägsklättring, bitvis ganska brant. Sen stig i 3 km mestadels utför och bitvis krävande.

Svart ikon, svår led. Skogsätraleden, 6 km

Typ av cykel: MTB
Underlag: Stig
Karaktär: Svår led i fjällterräng, först med kraftig stigning, sen brant krävande utför.
Beskrivning: Ny led juni 2014. Börjar på parkeringen nedanför Trollskogen på Hundfjället, brant jobbig stigning upp mot toppen på sittliften E8an. Passera liftens topp sen höger runt ravinen på relativt lättcyklad led innan det bär av ner mot Skogsäterstugan i brant och teknisk terräng. Passera Skogsäterstugan och håll vänster ner över ett hygge, blött sista biten innan man kommer fram till grusvägen där man svänger höger och snart ansluter man till leden mellan Rörbäcksnäs och Hundfjället. Här kan man välja om man håller lätt vänster mot Rörbäcksnäs eller kraftigt höger tillbaka mot Hundfjället. Leden är inget för nybörjare då det bitvis är både brant och stenigt.