Café Frostbrunnsdalen – Välfyllda kakfat och hemma hos-känsla

Café Frostbrunnsdalen – Välfyllda kakfat och hemma hos-känsla

En oas på cykelavstånd från Borlänge. Nära staden men ändå en helt annan värld. I Frostbrunnsdalens naturreservat har Eleonor Håkansdotter skapat ett besöksmål fyllt av välfyllda kakfat och läckra vegetariska maträtter. Hos Café Frostbrunnsdalens väntar njutning för alla sinnen.


Stigen slingrar sig nerför den lummigt gröna ravinen. Det är en kort promenad, bara några hundra meter från parkeringen vid Stora Tuna kyrka, men ändå som att kliva in i en annan värld. Snart öppnar skogen upp sig. Den lilla tjärnen glittrar i solskenet, ett par änder hoppar i vattnet och i den timrade stugan som inhyser Café Frostbrunnsdalen står dörrarna välkomnande öppna. Det är precis så, nästan klichéartat, sommarvackert som det låter.

– Jag vill att det ska vara som att kliva ner i en oas här. Även om centrum inte är så långt borta dämpas alla ljud här i ravinen. Det ska vara en plats där man kan slappna av och njuta av livet, naturen och äta något som är riktigt riktigt gott. Jag vill skapa njutning för alla sinnen, säger Eleonor Håkansdotter som driver caféet och slår sig ner vid ett av de många träborden utanför stugan.

Hit, till platsen där hon numera spenderar majoriteten av sina sommardagar, kom hon första gången en kall decemberdag 2015. Hon hade bestämt sig för att starta ett sommarcafé och hörde sig för hos kommunen om de hade några förslag på potentiella platser.

– Det skulle helst vara en fin stuga i naturen, så det kunde bli ett utflyktsmål. Plus att det skulle ligga på cykelavstånd från Borlänge, så det gick att ta sig dit på ett hållbart sätt. På kommunen fick jag en stor nyckel i handen och ett tips om att åka och titta på Frostbrunnsdalen. Jag hade aldrig varit här tidigare, inte ens sett stället på bild. Men jag kände direkt att det här är platsen.

Så föddes Café Frostbrunnsdalen.

Frosbrunnsdalen

Café

Att botanisera bland de bakverk som ligger på faten i caféet är en fröjd för både öga och gom. Mangocheesecake med kokos, vackert dekorerade chokladkakor och citronrutor, jordnötsfyllda havreformar med choklad. Bakverken varieras från dag till dag, även om det förstås finns favoriter som återkommer.

– Både kolapajen och mangocheesecaken har alltid varit poppis. Samma sak med mazarinkakan med rostade mandlar och hallonglasyr. De går alltid åt. I matväg är Frostbrunnsburgaren väldigt populär – en bönburgare med mangosås, picklad rödlök och rödkålsslaw som serveras med vår tomatsalsa och tortillachips.

Sedan starten 2016 har antalet besökare dubblerats för varje år. Det gör att Eleonor kan utveckla verksamheten ytterligare. Från att enbart ha varit ett sommarcafé smider hon nu planer på aktiviteter året runt. Sommartid har de haft Afternoon Tea och yogafrukostar. Tema-helger som lakritshelg, chokladhelg och semmelhelg skymtar i kalendern, liksom årstidsinspirerade aktiviteter under Halloween och jul.

– Det är så himla kul att se caféet växa, att få utveckla och förfina allt det vi gör. Plus att vi har världens bästa gäster, med bara glada och trevliga människor som kommer hit. Det tror jag är få caféer förunnat att ha det på det viset. Vi ser till att alltid ge ett fint bemötande, så det smittar nog av sig. De berömmer kakorna, tycker det är mysigt, att miljön är fantastisk. Man får sin härliga stund här.

Stuga

Jordgubbar

Café Frostbrunnsdalen ligger i Frostbrunnsdalens naturreservat utanför Borlänge. Sommaren 2019 har caféet öppet tisdag-söndag till och med 11 augusti. Därefter helgöppet 17-18/8 samt alla helger i september. För aktuella öppettider, se Café Frostbrunnsdalens sida på Facebook eller på Instagram @frostbrunnsdalen.

Tunnbröd runt Siljan – Kärt barn har många namn

Tunnbröd runt Siljan – Kärt barn har många namn

Tunnbröd, kavelbulle, tuttul, lur, stitjôr. Kärt bröd har många namn och i trakterna kring Siljan verkar just det mjuka tunnbrödet ha extra många sådana. För många har det mjuka tunnbrödet en självklar plats på julbordet och runt om i bygdens bagarstugor går ugnarna på högvarv såhär års. Följ med på en upptäcktsresa runt Siljan för att undersöka vad som egentligen döljer sig bakom de mjuka brödens olika namn. Åke Danielsson: Rättviks Tunnbrödsbageri, Rättvik Vad kallar ni ert tunnbröd?  – Vi har olika typer av mjuka tunnbröd, så det beror på vilken sort det handlar om. Det finns till exempel tunnbröd, kavelbulle och tuttul – eller stitjôr som det också kallas. Jag vet inte exakt var namnen kommer ifrån, men hemma hos min mormor sa de tuttul, medan det hos farmor hette stitjôr. Fast det var samma bröd.  Vad är speciellt med ert tunnbröd? – Kavelbulle är vårt handbakade bröd, som bakas som man gjorde förr i tiden. Det är samma kryddor som i tuttul – anis och fänkål – men brödet får en annan struktur när det kavlas för hand.  Hur äter du helst ditt tunnbröd? – Kavelbulle äter jag med bara hoprullad med salt smör. Sen kan jag också gärna äta det med en ostbit, gärna någon smakrik sort.    Elvy Gudmunds: Gudmunds Tunnbrödsbageri, Vikarbyn  Vad kallar ni ert tunnbröd? – Det heter tunnbröd och är ett riktigt gammaldags tunnbröd som de gjorde förr i tiden. Vad är speciellt med ert tunnbröd? – Potatis är bindningsmedel och sedan bakar vi med olika mjölsorter som vetemjöl och rågmjöl. Det är lite segt och alla är så förtjusta i det, man kan inte sluta äta när man har börjat. Inför jul har vi många kunder som ringer och beställer tunnbröd som säger att det inte blir någon jul om vi inte får tunnbröd, det är ett måste att ha till julskinkan. Bakningen är som sagt inspirerad av hur det förr gjordes en tunnbrödsdeg när potatisen var klar och som sen hängdes på stickor i härbret. Jag vet att när jag var liten och man tog i de där kakorna så var de alldeles hårda, men när man tog in dem så blev de mjuka. Så fungerade det innan det fanns frysboxar. Hur äter du helst ditt tunnbröd? – Jag vill gärna ha ost på, helst vanlig herrgårdsost som inte är så stark. Sen ibland brukar vi steka steksill med lök, skiva kokt potatis, rulla ihop och gör en smörgås. Det blir en så kallad bitå.   Inger Bergli: Rälta Tunnbrödsbageri, Leksand  Vad kallar ni ert tunnbröd?  – Vi kallar brödet för lur, eftersom man helst ska rulla ihop det och då blir det en liten lur. Vad är speciellt med ert tunnbröd?  – Det ska vara potatis och mjöl, inte något annat. Förr när det var jul bakades det i varenda gård och man åt inte tunnbrödet året runt. Det var alltid kring jul man bakade och då var det överallt – alla kokade potatis och gjorde tunnbröd, förutom den vanliga tjockbullen. Det fanns en bagarstuga eller bakugn i nästan varenda gård. Endera i köket eller källaren, beroende på hur man hade det. Vi försöker göra så snarlika tunnbröd som möjligt idag.   Hur äter du helst ditt tunnbröd? – Det ska vara smör och messmör, eller skinka. Om det är jul, då ska det vara julskinka.    FAKTA: TUNNBRÖD Varje tillfälle kräver sitt eget tunnbröd och det är väl därför som varianterna tycks vara oändliga. Definitionen av tunnbröd är ett kavlat, tunt och naggat bröd som gräddas under kort tid i hög värme på häll. Det kan vara hårt eller mjukt, tunt som ett linnetyg eller bubbligt som en trasmatta. Traditionen med tunnbröd tillskrivs ofta Norrland, och visst är det tunna brödets kultur starkt i norr, men det finns också en utbredd sedvana av tunnbröd i Dalarna – och kanske framför allt i Siljansbygden. Källa: Tunnbrödsakademin    TUNNBRÖDSLEXIKON Tunnbröd är ett traditionellt folkligt bröd som bakats i alla tider och i olika kulturer. Varje socken, varje by och kanske varje gård har sitt eget ”riktiga recept” på tunnbröd. Kärt barn har många namn sägs det. Tunnbröd, kvalbulle, stitjôr, släppor, tult, kavelgris och tuttul – för att bara nämna några. Tunnbröd kan vara hårt eller mjukt. Förr fanns det bara mjukt tunnbröd på själva bakdagen, sedan torkades brödet. Tunnbröd kan bakas med korn eller vetemjöl. Enligt viss tradition ska det även bakas med potatis. Tuttul är egentligen namnet på tunnbrödsrullen som blir när du tar en bit tunnbröd, brer på pålägg och rullar ihop. Kavelbulle är finbrödet som bakas till fest. Det är hela, stora, runda kakor bakade med riktig komjölk, smör och kryddor. Kallas även stitjôr, släppor eller kavelgris. Källa: Rättviks Tunnbrödsbageri

En älvtur med S/S Engelbrekt

En älvtur med S/S Engelbrekt

Upplev mat, musik och en ljudlös båtfärd längs Österdalälven. Vi säger hallå där till Mats Wallgren på ångfartyget S/S Engelbrekt, som i sommar kastar loss och bjuder in till stämningsfulla och välsmakande älvturer längs Österdalälven. Vad gör du ombord? – Jag är maskinist, så jag kör ångmaskinen. Kaptenen styr ju, men sen ger han order om det ska gå höger eller vänster, full fart eller halv fart – så det är viktigt att kommunikationen mellan kaptenen och maskinisten är bra. Sen finns en eldare också som ser till att det är tryck i pannan. För man eldar upp och kokar vatten så man får ånga som sen driver maskinen. Så det handlar om att reglera ånga för att få rätt hastighet på propellern. Vad är unikt med S/S Engelbrekt? – Det ett av världens äldsta passagerarfartyg. Hon är byggd 1866 i Göteborg och transporterades sedan i delar upp till Mora för att sättas ihop där. Sen gick hon i trafik mellan Mora och Insjön fram till 1952. Därefter blev det några olika vändor ägarmässigt innan hon totalrenoverades under 90-talet, då hon fick tillbaka sin ångpanna och ångmaskin. Att det är en ångbåt är ju också unikt och det som gör turen helt ljudlös. Ni utgår från hamnen i Leksand – vad får man se under en tur? – Vi åker nedströms Österdalälven genom Insjön och ner till Ålkilen, där vi rundar Morkarlön innan vi åker tillbaka. Mellan Leksand och Insjön får man se Leksandsbyarna passera som ett pärlband från sjösidan. Charmen är närheten till stränderna, älven är ganska smal så du får en nära upplevelse. På ena sidan är det många sommarhus och på den motsatta sidan är det mer vild natur. Vad serveras under en ”Älvtur med middag”? – Under resans gång bjuder vi på en trerätters middag tillagad av Rältagården, som har sin verksamhet utanför Leksand. Vi har olika menyer för nästan varje tur och här senast hade vi till exempel Prinsessans broccolisoppa med nybakat surdegsbröd, Rältagårdens lågtempererade nötkött och sen chokladmousse med hallonkompott till efterrätt. Naturscenerna i kombination med en så fin måltid är något som brukar imponera på gästerna. Ni har även New Orleans-inspirerade turer med musik? – Ja, under turerna ”Down by the river” kommer spelmannen Pelle Lindström tillsammans med två musiker. De här är femte året vi kör det temat och turerna blir snabbt fullbokade. Folk ringer redan efter jul och vill boka. Det är ingen hemlighet att Pelle är väldigt populär och vi serverar dessutom en speciell New Orleansbaserad meny under kvällen. Så kombinationen är helt magisk – att glida fram helt ljudlöst utmed älven, musiken och maten. Jag tror vi skulle kunna köra hur många som helst, det är ju fullt på varenda tur. Kryssningar avgår från Kajen i Leksand samt vissa turer från Mora. Läs mer och boka på steamship.nu.  

Sommartips i Siljansbygden – Natur och kultur

Sommartips i Siljansbygden – Natur och kultur

Att spendera sommaren vid Siljan är långt ifrån tråkigt. Här finns en mängd olika aktiviteter att välja mellan, vare sig det är bad och lek eller musik och kultur som gäller. Eller varför inte snöra på skridskorna? Här har vi samlat flera härliga sommartips. Utforska naturen Att bada hör sommaren till. Vid och runt Siljan finns flera härliga stränder med friskt och klart vatten. Utforska naturen på egen hand eller med hjälp av en naturguide. Green Owl Travel erbjuder safari om du vill upptäcka fjärilar och myror. Ta med bekväma skor och ge dig ut på vandring i skog och mark. Siljansbygden levererar högklassiga naturupplevelser.   Kulturen och musiken Siljan är mycket historia, kultur, ursprung och själ, men också väldigt mycket framtid, lust och nyfikenhet. Och skapandet går som en röd tråd genom allt, som om hela bygden begåvats med en kreativ ådra att ösa ur. Bingsjöstämman under Musik vid Siljan är en höjdpunkt för de med musiköra, självklart också Dalhalla, kalkbrottet som blivit en av Europas mäktigaste och vackraste konsertarenor.   Midsommarfirandet Midsommar i Dalarna är ett skådespel för öga och själ. Det traditionella firandet med spelmän, klädda majstänger och ringdans är många till antalet och lockar tiotusentals besökare under midsommarhelgen. Får du mersmak fortsätter firandet under ett par veckors tid runt om i de små pittoreska byarna.

Dalapicknick – 9 shoppingtips för en dalainspirerad utflykt

Dalapicknick – 9 shoppingtips för en dalainspirerad utflykt

Packa en korg och ge dig ut på en picknick! Inget är så härligt som en stunds avkoppling i gräset, på stranden eller i skogen. Slå er ner på en filt och packa upp godsakerna. Här har vi samlat 9 tips på hur du skapar en picknick inspirerad av Dalarna. 1. Allt börjar förstås med en ordentlig picknickkorg – helst ska den vara tillverkad lokalt av en riktig korgmakare. 2. En skön picknickfilt. Filten med klassiskt Leksandsmönster är formgiven av Mia Svalänge och finns hos Crona Craft i Leksand. Mia har även formgivit den exklusiva ullfilten från Falu Rödfärg, vars design väver samman historien om Falu Rödfärg med det svenska landskapets unika karaktär.  3. Assietter och muggar i härligt somriga färger från Nittsjö Keramik. 4. Packa upp godsakerna, kanske på en kurbitsbricka från Britta i Dalarna. 5. Fyll på med vätska under varma sommardagar. Läsk, must, kolsyrat vatten, svagdricka, öl eller cider – Mora Bryggeri har ett gediget sortiment av törstsläckare. Mora Sockerdricka är en klassiker! Det finns även flera bryggerier runt om i Dalarna, som Oppigårds Bryggeri eller Sahlins Brygghus. 6. En riktigt god smörgås är ett måste på picknicken. Få saker går upp mot en traditionell knäckebrödsmacka från Leksands Knäckebröd eller Skedvi Bröd. Är det mjukt bröd som gäller har Rättviks Tunnbrödsbageri flera olika varianter, från vanligt mjukt tunnbröd till de lokala varianterna tuttull och tjockbulla. 7. Gå loss med påläggen. Här finns det en uppsjö av godsaker att välja mellan. Chark och korv finns hos Rältagården – toppa gärna med världsmästarsenap från LissEllas. Ostar hämtas från Hansjö Mejeri, Murboannas eller Stora Lunåns gårdsmejeri. Syltar eller marmelader kommer från Björgårdens Syltmakeri eller Muddus Hjortron. När det är dags att bokstavligt talat toppa upplevelsen är det bara fantasin som sätter gränserna. 8. Glass är en självklar efterrätt under varma sommardagar. Rättviksglass har närmare 50 (!) olika smaker i sitt sortiment, så här gäller det att kunna välja. 9. Toppa picknicken med söta sommarbär från Sollerö Jordgubbar. Fler somriga shoppingtips: Shopping i Dalarna

Renar Grövelsjön

22 tips på saker att göra i Dalarna i vinter

Vintern är här och Dalarna lockar med många spännande, roliga, goda och vackra upplevelser. Ta dig tid att upptäcka något nytt – och ta dig framför allt tid att njuta av vinterdagarna. Här har vi skapat en bucketlist med 22 härliga utflykter, stämningsfulla aktiviteter och natursköna platser väl värda ett besök. Ofta är det ju de små sakerna som blir de stora minnena. Hur många prickar du av? 1. Smaka nygräddat, ugnsvarmt knäckebröd med smältande smör hos Skedvi Bröd på Kulinariet i Stora Skedvi. Passa samtidigt på att utforska resten av läckerheterna i saluhallen eller slå dig ner för en måltid i restaurangen. 2. Vandra med snöskor genom det snöbeklädda vinterlandskapet i Fulufjällets Nationalpark utanför Särna och upplev Sveriges högsta vattenfall Njupeskär i frusen form. 3. Vandra den slingrande stigen upp till den mäktiga utsikten från Hykjeberg utanför Älvdalen. Den är framkomlig även vintertid – men se till att vara extra försiktig och se vart du sätter fötterna. 4. Ta en promenad eller skidtur i de magiska omgivningarna kring Koppångens naturreservat utanför Orsa. En vårvinterdag i strålande sol vid fäboden Blomtäckt går inte av för hackor. 5. Gå ut i midvinternatten och njut av stjärnhimmelen. Hur många stjärnbilder hittar du? 6. Övernatta i en trädkoja mitt ute i skogen eller uppe i trädtopparna hos Näsets Marcusgård i Furudal. 7. Träffa livs levande renar! I trakterna kring Idre vandrar de fritt, så bli inte förvånad om de plötsligt står där på vägen. 8. Gör Kulturresan genom Dalarna. Fem av de nio kulturhistoriska besöksmålen som utgör rutten har öppet i vinter: Zornmuseet, Carl Larsson-gården, Falu Gruva, Porfyrmuseet och Nils Olsson Dalahästar. Övriga besöksmål är Hildasholm, Ornässtugan, Avesta Art och Dalarnas museum. 9. Slå dig ner och njut av musiken vid någon av de många julkonserter i Dalarna som anordnas vintertid. Fartfyllda shower i Tällberg, stämningsfulla julkonserter och klassiska nyårskonserter med Dalasinfoniettan är bara några av höjdpunkterna. 10. Upplev stämningen, smakerna och dofterna av den stundande julen vid någon av Dalarnas många julmarknader som börjar dyka upp redan i november. Den största och kanske mest kända är julmarknaden vid Falu Gruva, som i år går av stapeln söndag 8 december. 11. Fira lucia under jord. Både i Falu Gruva i Falun och Äventyrsgruvan Tuna Hästberg utanför Borlänge går det att lyssna till ljuva stämmor i bergrum med häftig akustik. 12. Upplev Tällberg. Spendera en dag – eller varför inte en hel weekend – i den mysiga byn vid Siljans strand. Utforska de små butikerna och de timrade husen, njut i hotellens spa-anläggningar och bli serverad läckra rätter. Är du på plats i december är firandet av Lissjul ett måste! 13. Besök någon av Dalarnas hemslöjdsbutiker och botanisera bland hantverk, slöjd och andra dalainspirerade produkter. Hitta ett minne att ta med dig hem från Älvdalen, Mora, Rättvik, Leksand, Dala-Floda eller Falun. 14. Ge dig ut på längdskidor i dalanaturen. De flesta både större och mindre orter har alla sina egna skidpärlor. Ljungåsen i Ludvika, Sörskog i Bjursås, Gyllbergen i Borlänge, Vasaloppsarenan, Grövelsjöfjällen, Idre Fjäll, Orsa Grönklitt. Listan kan göras lång och det är bara att välja och vraka bland godbitarna. 15. Koka varm choklad, packa ditt godaste gofika och ge dig ut i snölandskapet. Hitta en väl vald plats och njut av vinterdagen. 16. Besök ett museum eller utställning. Det finns alltifrån konst och hantverk till TV-historia, mynt och gamla sjukhusmiljöer. 17. Glid fram över isen på långfärdsskridskor och upplev frihetskänslan. 18. Åk spark! Flera hotell och anläggningar har de klassiska åkdonen för utlåning, så ta chansen att ge dig ut på tur. 19. Anordna ett pulkarace. Känn svetten lacka och barnasinnet väckas till liv när du flyger nerför backen. 20. Grilla utelunch och njut framför den sprakande elden. 21. Ta steget ut på skaren och utforska naturen bortom de upptrampade stigarna med ett par snöskor på fötterna. Hyr ett par snöskor eller boka en guidad tur, packa ryggsäcken och ge dig ut. 22. Hyr en skoter och ge dig ut på äventyr i fjällen eller vildmarken. Susa fram över de vita vidderna längs någon de hundratals mil av preparerade skoterleder som står till förfogande, framför allt i norra Dalarna. Tänk på att du måste ha rätt körkort eller förarbevis för skoter innan du ger dig iväg.

Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Att checka in på anrika Mora Hotell ska vara som en avkopplande andningspaus. När platschef Petter Lund med personal hälsar välkomna är ledordet vardagslyx: ”Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt. Kom in och låt oss ta hand om dig”, säger han. Det är full fart inför stundande lunchservering och Petter Lund sveper vant omkring bland grytor och kastruller. Idag står stuvad torsk på smörstekt bröd och en mustig kycklinggryta på menyn. Även om han har spenderat större delen av sitt yrkesliv i kökssammanhang, är inte tänkt att han ska husera här på Mora Hotell. – Jag är egentligen platschef, men i väntan på ny personal får jag hugga i och hoppa in. Då kan vi verkligen börja jobba mot vårt mål: att vara en av de bästa krogarna inom Dalarna. Han har hållit i trådarna på hotellet sedan april 2018 och mycket har hänt. – Det har varit otroligt mycket att göra. Nya utmaningar varje dag, men det är väldigt givande och det är därför man kommer hit varje dag och tycker det är jätteroligt.   De har bland annat gjort en renovering av spat. På plats finns nu två nya jacuzzier och en kalldusch som komplement till den ångbastu, torrbastu och swimmingpool som finns sedan tidigare. De har även tagit in ett nytt ekologiskt hudvårdsmärke och spetsat till spamenyn med olika behandlingar. Förutom hotellets gäster vill de även att lokalbor ska upptäcka den vardagslyx hotellet kan erbjuda. Därför har de bland annat tagit fram ett koncept med dagspa, där besökaren för en stund får fly undan vardagens stress och känna lugnet infinna sig. – Vi vill att folk ska våga komma in, boka och bli omhändertagna. Det är vardagslyx och det är lite av ett ledord i verksamheten. Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt, kom in på en måndag, onsdag eller torsdag och njut lite grann. Låt oss ta hand om dig. En annan central punkt är maten och restaurangen. Där är siktet som sagt högt inställt, med målet att bli en av de bästa krogarna i Dalarna. Vägen dit går via lokala smaker.  – Köket är det en hjärtefråga för mig. Vi vill ju visa upp vad som är Dalarna för våra gäster och vi jobba med så mycket lokala råvaror vi bara kan. All vår öl är från lokala små bryggerier i Dalarna. Vi använder primärt kött och grönsaker från omnejden, berättar Petter. Tanken är att alla dessa bitar ska ge en upplevelse utöver det vanliga, som i förlängningen ska ge Mora Hotell utmärkelsen fyrstjärningt superiorhotell. – Vi vill satsa på att erbjuda en bra helhetsupplevelse när du är här. Att man känner att det är bra mat, bra service, att man känner sig uppskattad som gäst. Det genomsyrar hela hotellet – vi vill att du ska bo, äta och leva bra hos oss. Mora Hotell är en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.Läs mer om Taste of Dalarna

En matresa runt Siljan #2: Vackra vyer, söta sylter och björnwallenbergare

En matresa runt Siljan #2: Vackra vyer, söta sylter och björnwallenbergare

Här har vi skapat ett turförslag där smaken av Dalarna får styra turen. Besök Björgårdens Syltmakeri, Fryksås Hotell & Gestgifveri och Mora Parken – tre minst sagt välsmakande stopp. Gör turen till en dagsutflykt och passa samtidigt på att njuta av naturen och omgivningarna i Siljansbygden. Börja dagen med att ta sikte på Övre Gärdsjö norr om Rättvik. Här ligger Björgårdens Syltmakeri, där Yvonne Björ skapar söta sylter och marmelader med hjälp av sina franska koppargrytor, träslevar och termometrar. I sitt eget ”äventyrscentrum” provar hon sig fram bland frukt, bär, grönsaker, kryddor och vinäger. Resultatet syns på hyllorna i gårdsbutiken som förutom sylter och marmelader även samlar lokalproducerat kött, skinn och ull samt produkter från en mängd andra mathanverkare runt om i Dalarna. Har ni arbetat upp lunchsuget kan ni koppla av i caféets trädgård med hembakat fika eller fylla en fikakorg och ta en promenad i de vackra omgivning-arna. Torsdag är pannkaksdag och då gräddas det härligt frasiga pannkakor över grillen utomhus. Dags att röra sig vidare med sikte på Fryksås. Ta vägen via Furudal och Skattungbyn. Njut av de djupa skogarna som då och då öppnar upp sig i milsvida vyer över blånande berg och leta er upp mot höjderna i fäbodbyn utanför Orsa. Fryksås Hotell & Gestgifveri är vida känt för sin mat, som ofta har inslag av vilda smaker. Vad sägs till exempel om wallenbergare på björnfärs eller mjöd- och blåbärs-marinerad björnytterfilé? Menyn baseras på säsongens utbud och förändras i takt med årstidernas växlingar – alltid med fokus på färska och närproducerade råvaror. Sätt er till bords i den vackert målade matsalen och njut av såväl maten som den unika och storslagna utsikten över Orsasjön och Siljan. Därefter väntar Mora. Ta en promenad i centrum, besök Zornmuseet, Zorngården och Mora Hemslöjd innan det är dags för kvällens middag på Mora Parken. Här väntar välkända skandinaviska smaker och mat lagad från grunden. Koppla av och smält dagens intryck, som med största sannolikhet består av såväl god mat som nya upplevelser. Kanske ägnar ni kvällen åt att planera för kommande utflykter där ni tar sikte på några av de andra smakrika guldkornen som väntar runt om i Dalarna. Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.