Café Frostbrunnsdalen – Välfyllda kakfat och hemma hos-känsla

Café Frostbrunnsdalen – Välfyllda kakfat och hemma hos-känsla

En oas på cykelavstånd från Borlänge. Nära staden men ändå en helt annan värld. I Frostbrunnsdalens naturreservat har Eleonor Håkansdotter skapat ett besöksmål fyllt av välfyllda kakfat och läckra vegetariska maträtter. Hos Café Frostbrunnsdalens väntar njutning för alla sinnen.


Stigen slingrar sig nerför den lummigt gröna ravinen. Det är en kort promenad, bara några hundra meter från parkeringen vid Stora Tuna kyrka, men ändå som att kliva in i en annan värld. Snart öppnar skogen upp sig. Den lilla tjärnen glittrar i solskenet, ett par änder hoppar i vattnet och i den timrade stugan som inhyser Café Frostbrunnsdalen står dörrarna välkomnande öppna. Det är precis så, nästan klichéartat, sommarvackert som det låter.

– Jag vill att det ska vara som att kliva ner i en oas här. Även om centrum inte är så långt borta dämpas alla ljud här i ravinen. Det ska vara en plats där man kan slappna av och njuta av livet, naturen och äta något som är riktigt riktigt gott. Jag vill skapa njutning för alla sinnen, säger Eleonor Håkansdotter som driver caféet och slår sig ner vid ett av de många träborden utanför stugan.

Hit, till platsen där hon numera spenderar majoriteten av sina sommardagar, kom hon första gången en kall decemberdag 2015. Hon hade bestämt sig för att starta ett sommarcafé och hörde sig för hos kommunen om de hade några förslag på potentiella platser.

– Det skulle helst vara en fin stuga i naturen, så det kunde bli ett utflyktsmål. Plus att det skulle ligga på cykelavstånd från Borlänge, så det gick att ta sig dit på ett hållbart sätt. På kommunen fick jag en stor nyckel i handen och ett tips om att åka och titta på Frostbrunnsdalen. Jag hade aldrig varit här tidigare, inte ens sett stället på bild. Men jag kände direkt att det här är platsen.

Så föddes Café Frostbrunnsdalen.

Frosbrunnsdalen

Café

Att botanisera bland de bakverk som ligger på faten i caféet är en fröjd för både öga och gom. Mangocheesecake med kokos, vackert dekorerade chokladkakor och citronrutor, jordnötsfyllda havreformar med choklad. Bakverken varieras från dag till dag, även om det förstås finns favoriter som återkommer.

– Både kolapajen och mangocheesecaken har alltid varit poppis. Samma sak med mazarinkakan med rostade mandlar och hallonglasyr. De går alltid åt. I matväg är Frostbrunnsburgaren väldigt populär – en bönburgare med mangosås, picklad rödlök och rödkålsslaw som serveras med vår tomatsalsa och tortillachips.

Sedan starten 2016 har antalet besökare dubblerats för varje år. Det gör att Eleonor kan utveckla verksamheten ytterligare. Från att enbart ha varit ett sommarcafé smider hon nu planer på aktiviteter året runt. Sommartid har de haft Afternoon Tea och yogafrukostar. Tema-helger som lakritshelg, chokladhelg och semmelhelg skymtar i kalendern, liksom årstidsinspirerade aktiviteter under Halloween och jul.

– Det är så himla kul att se caféet växa, att få utveckla och förfina allt det vi gör. Plus att vi har världens bästa gäster, med bara glada och trevliga människor som kommer hit. Det tror jag är få caféer förunnat att ha det på det viset. Vi ser till att alltid ge ett fint bemötande, så det smittar nog av sig. De berömmer kakorna, tycker det är mysigt, att miljön är fantastisk. Man får sin härliga stund här.

Stuga

Jordgubbar

Café Frostbrunnsdalen ligger i Frostbrunnsdalens naturreservat utanför Borlänge. Sommaren 2019 har caféet öppet tisdag-söndag till och med 11 augusti. Därefter helgöppet 17-18/8 samt alla helger i september. För aktuella öppettider, se Café Frostbrunnsdalens sida på Facebook eller på Instagram @frostbrunnsdalen.

Fryksås Hotell

Fryksås Hotell - Exklusiva dalasmaker med goda utsikter

Från fäbod till sommarviste för gourmander och vinterparadis för livsnjutare. På Fryksås Hotell och Gestgifveri är det lätt att trivas och njuta av allt från längdturer på skidor och cykling på branta sluttningar till avsmakningsmenyer med vilda inslag och bastubad med vidunderlig utsikt. Fryksås vackra södersluttning 500 meter över havet var en gång i tiden ett fördelaktigt läge för fäbodbruk. Hit vandrade gårdsfolk med sina djur för att odla och låta djuren beta under sommarmånaderna. Vem vet, kanske fanns det också lite tid över att njuta av den storslagna utsikten över bergen, skogarna och Orsasjön. Det kan i alla fall vi som besöker Fryksås nuförtiden göra. Dessutom kan vi bo bekvämt och äta bra på Fryksås Hotell och Gestgifveri som ligger mitt i det gamla fäbodstället. – Även om här är fullt med folk ibland så är det ändå tyst och lugnt, säger Ulla Karlsson, krögare och hotellägare på Fryksås Hotell och Gestgifveri, samtidigt som hon blickar ut mot de blånande bergen och Orsasjön långt där nedanför sluttningarna. Hon har drivit hotellet sedan 2011 och tröttnar aldrig på utsikten som ständigt fyller hennes mobil med bilder. Vyn skänker lugn och tar genast ner pulsen, även de dagar när det är fullbelagt och bråda tider på hotellet. Fryksås ligger vid vägs ände och väl här känner man som besökare genast för att stanna kvar och njuta så länge som möjligt. Därför är det för väl att Fryksås Hotell och Gestgifveri erbjuder såväl bekvämt boende som härliga menyer med många lokala inslag. Här serveras välkomponerade rätter signerade köksmästare Scott Ferguson och hans team och restaurangen passar lika bra för långlunch som för en helkväll med avsmakningsmeny. Rätter med viltkött är kökets specialitet och inte sällan finns en eller två rätter med björn på menyn. Vad sägs till exempel om Wallenbergare på björnfärs eller mjöd- och blåbärsmarinerad björnytterfilé med fryksåspotatis, gräddkokta murklor, fönsterlav och granskott? – Vi är också i det närmsta självförsörjande här på svamp och bär eftersom trattkantareller, blåbär, lingon och hjortron finns i skogarna här, berättar Ulla Karlsson. Hon jagade själv en hel del tidigare men nu har hon lagt bössan på hyllan och hinner hon med en tur i skogen så blir det tillsammans med hennes man Hasse som är ”galen i att plocka svamp”. Restaurang med vilda smaker På Fryksås kan den som föredrar vegansk eller vegetarisk mat också njuta av meny om fem eller sju rätter och här finns en diger vinkällare som Ulla i framtiden drömmer om att kunna öppna för besökare. Men det är ett projekt som hela tiden fått flyttas fram för sedan hon tog över hotellet har fokus varit på att renovera hotellrum och få de viktigaste ytorna upp till standard. Idag kan hotellet stolt erbjuda 45 bäddar i prydliga rum med olika inredning och här finns också tre ”fäbodsviter” i egna små stugor inredda med vackra tapeter, mysiga kaminer och egen bastu med utsikt över Orsasjön. Dagens hotell ligger delvis i den byggnad som entreprenören Anders Frelin 1932 lät öppna som turistgård med namnet Fryksåsgården. Det var några år efter att turistnäringen i Fryksås fått sig en blygsam start på 1910-talet då en handarbetslärarinna från Strängnäs öppnade en servering som växte till ett litet pensionat. Det är inte svårt att tänka sig att många av de tidiga gästerna blev stammisar direkt, för Fryksås är bestämt en plats som besökare gärna återvänder till. Menyerna på Fryksås har fokus på vilda smaker på Dalavis och nyzeeländske kökschefen Scott Ferguson kryddar upp med influenser utifrån. – Jag träffar många gäster som varit här som barn och som nu kommer med sina egna familjer, berättar Ulla Karlsson, som ser det som den stora charmen med sitt arbete att hinna prata med sina gäster och träffa de som återkommer, en del år efter år. – Om jag ”bara” drev restaurang skulle jag inte få så nära och trevlig kontakt med gästerna, förklarar hon. Från att på trettiotalet endast ha dragit besökare sommartid är Fryksås numera tillgängligt året om och även snöfattiga vintrar finns här fina skidspår. Julen firas ordentligt på Fryksås Hotell och Gestgifveri och julbordet och slädturer blir oförglömliga minnen hos nya generationer besökare. Orsa Grönklitts skidanläggning med 23 nedfarter och 100 kilometer längdspår nås bilvägen eller genom det två kilometer långa skidspåret rakt igenom skogen mellan Fryksås och Grönklitt. Även på sommaren kommer många aktiva gäster till Fryksås och Ulla Karlsson har sett en stor ökning av cyklande gäster de senaste åren. Tänk dig – det finns väl ingen bättre belöning än ett dygn på Fryksås med skön hotellsäng, egen bastu med utsikt och en vällagad avsmakningsmeny efter en cykeltur vägen upp till det vackra gamla fäbodstället. Det skulle vilken vallpiga som helst skriva under på! Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Sommarguide: 7 smakrika guldkorn i Dalarna

Sommarguide: 7 smakrika guldkorn i Dalarna

Lokala mat- och dryckesupplevelser är en viktig del av Dalarnas kulturarv. Här finns ett förstklassigt utbud av smakupplevelser väl värda ett besök. Låt de sju aktörer vi presenterar här, eller någon av de många andra guldkornen inom Taste of Dalarna, guida dig i dalasommaren. Ge dig ut på en smakresa där du får njuta av nybakat bröd, läckra ostar, söta sylter och vilda delikatesser. Sahlins struts, Borlänge På familjen Sahlins gård bor ett hundratal strutsar i olika åldrar. Här går du på en guidad tur, utforskar gårdsbutiken, tar en fika eller äter en god lunch ackompanjerad av öl från gårdens eget bryggeri. Uttrycket ”från jord till bord” förverkligas på gården. Från strutsarna förädlas allt som går att ta vara på. Av köttet tillverkas bland annat korv och burgare. Just strutsburgare och även strutsäggsklass är självklara och populära inslag på menyn. Murboannas ost, Borlänge I byn Murbo utanför Borlänge har Anna förvandlat släktgården till ett levande mejeri med butik och café. Mjölken hämtas från en gård någon kilometer bort och den blir sedan till lagrad hårdost, färskost, delikatessost, salladsost, grillost – ja, allt med ost i namnet! Passa på att boka en privat guidning där du själv får prova på att ysta. Passa också på att hälsa på fjällkossorna Törnrosa, Flora och Hjärtrud. Rättviks Tunnbrödsbageri, Rättvik Ta chansen att se hur traditionellt tunnbröd bakas – en både fascinerande och väldoftande upplevelse för stora och små. Den som vill kan få vara en del av ”baklaget” för en dag och lära sig alla momenten, från första utkavlingen till färdiggräddat bröd. I Handelsboden går det att köpa med sig av allt som bakas i bageriet, som de lokala tunnbrödsvarianterna Tuttul och Kavelbulle. Grövelsjön Fjällbageri, Grövelsjön I den lilla bagarstugan i Grövelsjön knådas bullar och limpor – allt bakat på surdeg, med långa jästider och så få tillsatser som möjligt. Här har fransmannen Maxime slagit sig ner för att förverkliga sin barndomsdröm – att starta ett bageri. Klockan 14 går bagaren hem och lämnar butiken öppen för självbetjäning. Renbiten, Grövelsjön Norr om Idre ligger Sveriges sydligaste sameby och här kombineras renskötsel med butik och café. I Renbitens butik går det att köpa mat och delikatesser av de viktigaste råvarorna i det samiska köket: ren, älgkött, fisk, bär och örter. Visste du att forskning visat att renkött troligen är världens mest hälsosamma kött? Den som inte har vägarna förbi samebyn i Grövelsjön kan titta in i deras lilla delibutik i Falun. Muddus Hjortron, Avesta På Kolarbo gård tas det bästa från naturens skafferi till vara. Resultatet blir läckerheter som sylter och marmelader, teer och chutneys. Passa på att redan nu inhandla julens glögg med smak av vildmark, blåbär och vanilj, havtorn eller äpple och fläder. I restaurangen serveras närproducerad husmanskost och måltiden avslutas gärna med en provning av gårdens choklad. Nyligen startades även ett B&B på gården och den som övernattar utlovas en rejäl frukostbuffé. Sommarpubar i Dalarna Spendera ljumma sommarkvällar på någon av de pubar som slår upp portarna under årets varmare månader. Oppigårds Bryggeri i Hedemora kör sommarpub tisdagar, onsdagar och torsdagar under hela sommaren. Köp provsmakning och lättare maträtter. Sahlins Brygghus i Borlänge har öppen utepub på fredagar. Det utlovas burgare, öl, skön stämning och bra musik. Även Walhölls Brygghus i Söderbärke och Stjernsund Brygghus i Stjärnsund öppnar upp för pubgäster sommartid. Läs mer om mat och dryck i Dalarna på Taste of Dalarna.

En matresa i södra Dalarna #2: Mejeri, konditori och härodlad White Guide-middag

En matresa i södra Dalarna #2: Mejeri, konditori och härodlad White Guide-middag

Lokala mat- och dryckesupplevelser är en viktig del av Dalarnas kulturarv. Exotiskt, traditionellt, unikt och spännande på samma gång. Här finns ett förstklassigt utbud av smakupplevelser väl värda ett besök. Låt den rundtur vi presenterar här, eller någon av de många andra guldkornen inom Taste of Dalarna, guida dig i dalasommaren. Starta dagen i byn Fors utanför Avesta. Hos Muddus Hjortron på Kolarbo gård tas det bästa från naturens skafferi till vara. Resultatet blir läckerheter som sylter och marmelader, teer och chutneys. Passa på att redan nu inhandla julens glögg med smak av vildmark, blåbär och vanilj, havtorn eller äpple och fläder. Gå loss i gårdsbutiken och fyll på lagren. Kanske bokar ni till och med en chokladprovning av gårdens egen choklad. Hedemora nästa! Stanna till för en fika eller lunch på anrika Café Wahlman, som ligger mitt i de välbevarade 1700-talskvarteren. Här bakas det mesta i eget bageri av närproducerade råvaror. Njut i den härliga trädgården om vädret tillåter. Inomhus har varje rum sin egen unika stil, så varför inte äta lunch i biblioteket med sin vackra gröna tapet, bröstpanel och sammetsfåtöljer. Till kaffet kan ni förflytta er till det ljusa och eleganta "Kungarummet" med kungaporträtt på väggarna. Passa också på att titta in i den trevliga butiken Klassiska byggvaror som fokuserar på byggnadsvård och inredning och ligger alldeles vägg i vägg. Ett par mil utanför Falun ligger sedan Stora Lunån Gårdsmejeri och gårdsbutik. I deras minimejeri görs flera läckra ostar som Doris Blå, Tages Tuffa, Marias Söta och Noras Färskost. För att inte tala om den populära Farmors Ostkaka. Gårdsbutiken har självbetjäning och är öppen dygnet runt, även när gårdscaféet och anläggningen inte är öppen. Såväl ostar som marmelader är prismärkta och ni räknar själva ihop summan ni handlar för. Dags för dagens slutmål – och här finns två möjliga alternativ. Endera styr ni kosan mot Dala-Floda Värdshus. Här serverar Evalotta och Per Ersson mat lagad med både kärlek och bästa tänkbara råvaror. Ekologiskt är en självklarhet och ofta är det lokala bönder som levererar – ”härodlat” som de själva säger. Slå er ner för att njuta av en läcker middag med rena smaker i den White Guide-listade slowfood-restaurangen. Annars tar ni sikte på Långshyttan, bli serverade välsmakande lokalproducerade rätter av Carina och Bengt Wåhlin på Brukshotellet Långshyttan. Här finns inga fasta menyer utan ni som gäster bjuds på det köket har att erbjuda för dagen. All mat lagas från grunden av noggrant utvalda råvaror, gärna med såväl lokal som vild touch. Kom ihåg att höra av er senast dagen innan om ni planerar ett besök. Var ni än väljer att spendera kvällen – och kanske även natten – kommer ni att ha många nya intryck och smaker att bearbeta. Kanske börjar ni också planera för kommande utflykter till några av de andra smakrika guldkorn som väntar runt om i Dalarna.   Läs mer på tasteofdalarna.se

Orsa kaffestuga

Orsa Kaffestuga bjuder på godbitar i alla väder

När höstvindarna viner utanför de timrade knutarna är det dags att krypa in i caféet för en fika. En annan dag fångas de sista varma solstrålarna bäst med en kaffekopp i hand mot husväggen. Ett besök hos Orsa Kaffestuga värmer i alla väder. Lugnet efter sommarsäsongen har lagt sig, även om ett par eftersläntrande utländska besökare fortfarande dyker upp. Nu när hösten står i full blom börjar istället stammisarna att ta större plats på Orsa Kaffestuga, så vid ett besök är det inte omöjligt att få samsas med någon lokalbo som är inne för att få sin dagliga fika. – Nu när det börjar bli höst ute är det många som köper te och sätter sig ner och myser, säger Helen Olpers på Orsa Kaffestuga. Även om det kanske är just kurandet inomhus som lockar mest ska de soliga höstdagarna inte underskattas. Att då ta med kaffekoppen ut i den lilla trädgården framför caféet och låta solstrålarna värma ansiktet är livskvalitet på hög nivå. Utbudet i diskarna är lika stort och lockande året om, där matiga smörgåsar trängs med både klassiska och mer moderna bakverk. För den som är ute efter något extra värmande har Helen en solklar egen favorit att tipsa om. – Jag tycker man ska prova någon av de varma smörgåsarna. Speciellt den med älgkött och pepparrot passar bra såhär års. Kaffe eller te till såklart, eller varför inte varm choklad. Det är ju också lite höstigt. På fikafronten är det klurigare att peka ut bara ett hustips – det finns ju så mycket gott att välja mellan. Först faller valet på biskvierna – ”de är väldigt goda” – men de trumfas sedan av glasswienerbröden. Framför allt för att det verkar vara en ännu ganska oupptäckt specialitet. – Det känns som att det inte är så många som vet vad det är. I somras var det många besökare, både från utlandet och från Sverige, som aldrig hade sett sådana förut och därför absolut fick lov att testa. Så det skulle jag rekommendera att prova. En utflykt till Orsa med sikte på smörgås och wienerbröd i den anrika kaffestugan är med andra ord väl värt att ta sikte på. Det är helt enkelt höstmys när det är som bäst. Helens tre guldkorn i Orsa Orsa Saluhall ”De har många goda ostar från Hansjö och mycket annat gott plock och chark, korvar och kallskuret. Det finns så himla mycket där och mycket som är från Dalarna. Jag brukar för det mesta köpa en supergod fårkorv.” Hällorna ”Klipphällarna ligger mellan Storstupet och Helvetesfallet. Sommartid är det fint att bada här och nu på hösten är ju naturen i sig vacker. Jag var där första gången i somras. Jag tror inte så många vet om det – förrän nu då.” Stopån ”Ett stort vattenfall norr om Orsa. Det ligger i ett naturreservat, så det är gammal skog, mossa och grönt, en lite fuktig känsla. Det är så mysigt. Det var lätt att gå dit också. Jag var där med mina barn på 3 och 7 år.”

Skördefest Södra Dalarna

Stor skördefest i södra Dalarna, potatisfestival och unika gårdsbesök

Första helgen i september är det alltid full fart hos Dalarnas matproducenter. Då är det dags för skördefest, där besökare är välkomna att kika in på gårdarna och ta del av alla goda smaker. I år firar Skördefest Södra Dalarna dessutom 10 år, med jubileumskväll på flera håll, potatisfestival och extra många festliga programpunkter. Liselotte Dahlin, som sitter i styrelsen för evenemanget, berättar mer. Hur mycket feststämning är det under skördefesten? – Det är överlag ett festligt evenemang att åka runt på. Stommen i skördefesten är möjligheten till unika besök hos oss matproducenter som gör maten. I år firar vi dessutom tioårsjubileum och det blir en stor festivalkväll med flera olika aktiviteter att välja mellan på lördagen. Det blir också en jubileumsmiddag på Mat på riktigt i Stora Skedvi, med potatistema. Varför just potatistema? – ”Vår kära potatis” är temat under skördefesten i år. Dalarna producerar potatis av yttersta kvalitet och vi är det femte största potatislänet i Sverige. Det är en av få grödor som vi är självförsörjande på här och som vi också exporterar ut i landet. Kommer lyfta den på olika sätt, bland annat kommer vi ha en liten potatisfestival. Vad händer mer under helgen? – Det är ett drygt 40-tal producenter i Avesta, Hedemora och Säter som har öppet hus under dagarna. Det finns chans till flera unika besök, som hos Grådö mejeri som bara öppnar sitt mejeri under Skördefesten. Det går även att besöka mjölkproducenter där man som besökare får följa med ner till hagen, de blåser i kohorn och vallar hem korna till mjölkningen. Folk brukar vara jättelyckliga och det är otroligt stämningsfullt. Det blir också en höstfestival i Smedjan Stjärnsund med mikrobryggerier, helstekt gris från Skördefesten och artisterier. På kvällen blir det bystugedans i Ingelsbo med spelmanslag som spelar och där man kan köpa lokalproducerad korv från Ingelsbo gård alldeles bredvid. Hur ska man lägga upp helgen? – Det är ett litet område och lätt att ta sig runt, vilket gör att du kan få en hel helg och besöka väldigt många olika producenter. Vi ingår också i hela evenemanget Dalarnas Skördefest, med Mat runt Siljan, Tunabygdens skördefest, Bondens egen marknad och fler andra matevenemang som pågår samma helg. Det är till exempel flera som åker upp till Siljan en av dagarna. Vad tycker du är charmen med Skördefesten? – Att du själv kan bestämma hur du vill uppleva saker och på vilken nivå. Åk runt till många eller stanna på en plats länge. Besök gårdar med djur, odlingar och barnaktiviteter, marknader, butiker, matproducenter. Upplev fest och goda måltider. Det blir minnen och samtalsämnen man kan ha på mörka vinterkvällar. Vi ger också besökaren möjlighet att ta med sig hem smaker och dela med vännerna. Skördefest Södra Dalarna pågår 6–8 september 2019 i Avesta, Hedemora och Säter. Läs mer: skordefest-sodradalarna.com

Eva-Lott Food Truck

Eva-Lott bjuder på kanelbullar, klassiska burgare och dalainspirerad söttimp

När Eva-Lott Långberg öppnar luckan till sin food truck väntar garanterat läckra matupplevelser med dalatouch. Inte minst blev det bekräftat under SM i food truck där hennes ”söttimp” tog en pallplats. Hör henne berätta om sina spännande dalainspirerade rätter. Dessutom bjuder hon på sitt bästa recept på kanelbullar. Du finns på plats under Rättviks Marknad första helgen i oktober. Vad kommer du bjuda på under marknadsdagarna? – Jag finns som vanligt på plats med min food truck på torget, utanför Hemslöjden och Handslaget. Jag serverar mina högrevsburgare med egen dressing, picklad rödlök, bröd och sallad. En burgare är alltid en burgare. Sen har jag även vegetariska alternativ, en halloumiburgare och en gryta på Rättviksärt och gotlandslinser. Det vegetariska kommer alltmer och det är så roligt att laga vegetariskt. Speciellt på hösten, när alla närodlade grönsaker finns tillgängliga, säger Eva-Lott. Vad skulle du säga att Rättviks marknad betyder för bygden? – Den betyder jättemycket. De här två helgerna är stora i Rättvik, så jag tycker det är viktigt att vi är rädda om och bevarar dem på bästa sätt. Sen behöver vi samtidigt tänka nytt och modernisera för att följa med i utvecklingen. Det skulle det kunna vara att ha ett område med Bondens marknad mitt i Rättvik, så att vi kan framhäva våra lokala grödor och producenter. Det tror jag skulle vara häftigt och väldigt uppskattat. Du har tävlat i SM i food truck – berätta! – Food Truck-SM anordnas i Kungsträdgården i Stockholm och 2019 var vi 85 deltagare. Alla ställer upp sina vagnar och sen går en jury runt och smakar. Det finns olika kategorier som mat på tallrik, mat i bröd, vego och vegan samt burgare. Jag tävlade i mat i bröd med mina karrébollar, som är kött som friterats i mjöl, ägg och pankoströbröd. Jag gick tyvärr inte vidare, men vi fick mycket beröm. Speciellt för vårt fokus på lokala och närproducerade råvaror. Det dalainspirerade fanns även med när det var dags för sötsaker? – Ja, jag tävlade i Sweet Awards också, söta efterrätter. Då hade jag min tuttulstrut, där jag bakar det mjuka tunnbrödet med kardemumma, rullar ihop det som en strut och sätter det i en strutform. Sen fyller jag struten med färskost, kanel- och vit choklad i botten, sen en äppelkompott med äpplen från min egen trädgård. Ovanpå det vispad grädde och crumble med havregryn. Det blev jättegott och med den kom jag trea! Jag kallar den ”söttimp”, där timpen är namnet på kvinnornas huvudbonad i Rättviksdräkten. Om man vänder på den så blir det ju som en strut. Det tyckte jag var kul, för då får jag fram lite Dalarna. Jag är ju något av en patriot. Söttimpen finns med i food trucken under marknadshelgen. Vad har du mer på gång framöver? – Det rullar på hela tiden med olika events, mässor och catering. Sen står det ju inte på förrän det är jul och då har jag mina jul- och nyårskassar. Så snart går jag in i köket och börja rulla köttbullar. Sen kör jag halloumiburgare också. Ska försöka göra min egen variant av halloumi nu faktiskt. Så att vi får en svensk variant. I början oktober är det inte bara Rättviks Marknad – det är också Kanelbullens dag. Självklart märks även detta i Eva-Lotts food truck, då hon kommer att bjuda på riktigt kaneliga munsbitar. Vill du fira dagen med egengjorda bullar? Här bjuder Eva-Lott på sitt bästa recept! Eva-Lotts recept på kanelbullar Ca 25–40 st, beroende på storlek Ugn: 250 grader 250 g smält smör 5 dl standardmjölk (3 %) 1½ dl strösocker 10–12 dl vetemjöl 50 g jäst för söta degar 3 msk mald kardemumma, gärna grovmortlade hela kärnor 1 ägg 1 tsk salt Fyllning Smör eller rapsolja ( flytande på flaska) Strösocker Kanel Vaniljsocker Tillbehör Bakplåtspapper 1 uppvispat ägg Pärlsocker att strö på bullarna innan gräddning Gör så här: - Smält smör och tillsätt mjölk. Värm blandningen till 37 grader. - Häll i jäst, socker, kardemumma, ägg och salt. Blanda väl. Tillsätt lite mjöl i taget till en smidig och lite kladdfri deg, ju kladdigare desto mjukare bullar. - Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter. - Dela degen i fyra delar. - Kavla degen tunt, bred på smöret och strö på socker, kanel och vaniljsocker. - Därefter rullas allt antingen till en korv, skärs centimeter skivor och lägger i en bullform. Det går också att vika in degen mot mitten i två slag och därefter skära remsor som sedan tvinnas lätt och snurras ihop till en kanelsnurra. Låt bullarna jäsa ca 30 minuter. - Pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ugnen tills de är gyllenbruna, ca 10 minuter. Lägg dem på ett galler och låt svalna.

Café Wahlman i Hedemora

Café Wahlman i Hedemora – god mat och fina bakverk i historisk miljö

Ett besök i på Café Wahlman är ett måste vid ett besök i Hedemora. Inte bara för den som är fikasugen och vill uppleva ett klassiskt konditori. För den som är intresserad av byggnadsvård och vill uppleva genuina historiska miljöer har också mycket att hämta på det unika caféet. I kvarteret Ugglan, vid Hedemoras och Dalarnas äldsta torg, förenas kärleken till gamla miljöer och lokal mat. Det gamla kulturkvarteret invid Stora Torget är från 1700-talet. Här driver Maritha Gunnarsson och Fredrik Jansson byggnadsvårdsföretaget Klassiska Byggvaror med butik och verkstad sedan 2015. Vägg i vägg med butiken finns Café Wahlman som sköts av Marithas syster Sofia Gustavsson, bagare och konditor och Kim Jarl som är kock. Butiken och caféet samspelar på ett väldigt bra sätt med varandra. – Många kunder har åkt en bra bit för att komma till butiken och då passar det bra med caféet. Och de som kommer för att fika tar sig gärna en titt i butiken, berättar Sofia. När Maritha och Fredrik köpte husen från kommunen hade de använts som kontor i många år. Sedan har rum för rum renoverats varsamt enligt byggnadsvårdsmetoder och nu är så gott som hela kvarteret upprustat. Byggnadsvårdsbutiken finns i en lokal som en gång i tiden rymde Hedemoras apotek och Café Wahlman är inrymt i huset där apotekarfamiljen bodde. Varje rum har sin stil och här kan man till exempel välja att äta sin lunch och dricka sitt kaffe i biblioteket som är varmt och ombonat med vacker grön tapet, bröstpanel och sammetsfåtöljer. "Kungarummet" är ljust och elegant med medaljongtapet i blått och guld och porträtt på Kung Oscar och drottning Sophia på väggen. Stil- och tidsmässigt är caféet inrett som det hade kunnat se ut omkring år 1900. Hela kvarteret är byggnadsminne och den sista apotekarfamiljen bodde här så sent som på 1970-talet. – Genom att öppna café gjorde vi det här vackra gamla huset tillgängligt för allmänheten. Om vi hade tänkt ekonomiskt då skulle vi ha byggt om det till lägenheten, säger Maritha. Innan hon började arbeta professionellt med byggnadsvård var hon lantbrukare, satsade tidigt på KRAV och drev en egen liten gårdsbutik. Det är ingen slump att återbruk, närodlat och miljövänlighet genomsyrar hela verksamheten idag, från byggnadsvårdsbutiken ut i minsta kaka som serveras i caféet. Att välja så lokala och närodlade produkter som möjligt är helt självklart. – Vi köper en hel del ekologiskt, men viktigast är att det är lokala produkter, säger Sofia och pekar på en lista på väggen där alla lokala leverantörer de använder finns angivna. Till exempel kommer skinkan till smörgåsarna från Rältagården i Leksand och mejerivarorna från Grådö. På caféet serveras enklare luncher som paj, sallad och smörgåsar och på vintern finns det soppa. Det söta utbudet rymmer många klassiker som chokladbollar med pärlsocker, toscakaka, vaniljhjärtan och i sortimentet finns alltid gluten- och laktosfria alternativ. – En stor del av ingredienserna är ekologiska men det ser vi som en självklarhet och vi bemödar oss inte med att skylta om det. Sofia tycker att hon har världens bästa jobb som får arbeta med mat och bak i den här fantastiska miljön. Om sommaren är gården en riktig oas, omgärdad av de gamla husen, stockrosor mot väggarna och glada gäster som fikar vid små bord i gruset på gårdsplanen. Om vintern brinner det ofta i de öppna spisarna och det är fantastiskt mysigt i de vackra rummen. Det är bara att titta sig omkring för att förstå själva essensen av byggnadsvård. Det är en mycket kärleksfull behandling av äldre miljöer som ger något alldeles extra i atmosfär, stämning och kvalitet. Dessutom: – Byggnadsvård behöver inte bli dyrt, bara man har tid att återbruka, inflikar Maritha. Hon, om någon, vet. Redan som 17-åring köpte hon sitt första hus och restaurerade det enligt byggnadsvårdsmetoder. Idag blomstrar minst sagt intresset kring byggnadsvård i Sverige och i Hedemora förenas det på ett unikt och mycket passande sätt med förmågan att servera god mat och fina bakverk i en enastående historisk miljö.

Särna Camping

Prisvinnande camping vid Särnas Copacabana

Vakna upp till vyerna över Vedungsfjällen och Städjan. Fiska i Särnasjön bara några steg från tältet eller husvagnen och bo på utflyktsavstånd till Fulufjällets Nationalpark med Sveriges högsta vattenfall Njupeskär. Lägg där till bad på ”Särnas Copacabana” och välsmakande mat på hemtrevliga Lenas Kök & Bar. Prisade Särna Camping har allt som behövs för en lyckad sommarsemester. Särna Camping är i mångt och mycket entrén till norra Dalarnas fjällvärld. Här börjar naturen förändras och de mäktiga massiven skymtar bakom det stora gula trähuset, som utgör campingens hjärta och huserar restaurangen Lenas Kök & Bar. Lena Håkansson driver Särna Camping tillsammans med Niclas Schedvin. – Det är en familjär och mysig stämning här. Mycket tror jag kommer av att Niclas och jag dyker upp överallt i olika roller – vi städar, lagar mat och håller i uteaktiviteter, säger Lena Håkansson, som driver Särna Camping tillsammans med Niclas Schedvin. Campingen, med slående utsikt över Vedungsfjällen och Städjan, har 140 campingplatser. I sluttningen ner mot Särnasjön finns också små timrade campingstugor. Det betyder att både fiske, kanot och bad ligger bara några steg från boendet. Samma sak gäller för skoterlederna vintertid. Sandstranden, ”Särnas Copacabana”, är uppskattad. Så är även minigolfbanan som lockar till många hårda dueller. – På somrarna går det att köpa färskt bröd till frukosten i caféet. Andra dagar är det auktioner här på området eller så steker vi Särnas traditionella kolbotten utomhus, berättar Lena. Maten och restaurangen är en stor del av campingens hjärta. Att äta lunch eller middag hos Lena är populärt bland både lokalbor, campingens boende, förbipasserande och de som söker ett välsmakande utflyktsmål. Pubkvällar, after work och räkafton – liksom de återkommande grillkvällarna på lördagar under somrarna – är andra uppskattade inslag. – Här serveras mat lagad med kärlek, det tror jag att de flesta känner. Det är mycket lokal mat som gäller, med ren, fisk och älg. Den hemtrevliga atmosfären, det varma bemötandet och campingens natursköna läge tycks vara en vinnande kombination. Tre år i rad har Särna Camping blivit utsedda till Årets Turistmål i kategorin Campingplatser, där besökarna själva röstar fram en vinnare. – Det är förstås jättekul att få ett sådant erkännande och uppskattning. Det ger ännu mer energi att jobba vidare och fortsätta ge våra gäster bästa tänkbara upplevelse här i Särna, säger Lena. Vare sig du söker slående utsikt från husvagnsfönstret, en stuga att utgå från mellan fjällutflykterna eller bara är sugen på ett välsmakande besöksmål, står dörren alltid öppen hos Lena och Niclas på Särna Camping.