Café Frostbrunnsdalen – Välfyllda kakfat och hemma hos-känsla

Café Frostbrunnsdalen – Välfyllda kakfat och hemma hos-känsla

En oas på cykelavstånd från Borlänge. Nära staden men ändå en helt annan värld. I Frostbrunnsdalens naturreservat har Eleonor Håkansdotter skapat ett besöksmål fyllt av välfyllda kakfat och läckra vegetariska maträtter. Hos Café Frostbrunnsdalens väntar njutning för alla sinnen.


Stigen slingrar sig nerför den lummigt gröna ravinen. Det är en kort promenad, bara några hundra meter från parkeringen vid Stora Tuna kyrka, men ändå som att kliva in i en annan värld. Snart öppnar skogen upp sig. Den lilla tjärnen glittrar i solskenet, ett par änder hoppar i vattnet och i den timrade stugan som inhyser Café Frostbrunnsdalen står dörrarna välkomnande öppna. Det är precis så, nästan klichéartat, sommarvackert som det låter.

– Jag vill att det ska vara som att kliva ner i en oas här. Även om centrum inte är så långt borta dämpas alla ljud här i ravinen. Det ska vara en plats där man kan slappna av och njuta av livet, naturen och äta något som är riktigt riktigt gott. Jag vill skapa njutning för alla sinnen, säger Eleonor Håkansdotter som driver caféet och slår sig ner vid ett av de många träborden utanför stugan.

Hit, till platsen där hon numera spenderar majoriteten av sina sommardagar, kom hon första gången en kall decemberdag 2015. Hon hade bestämt sig för att starta ett sommarcafé och hörde sig för hos kommunen om de hade några förslag på potentiella platser.

– Det skulle helst vara en fin stuga i naturen, så det kunde bli ett utflyktsmål. Plus att det skulle ligga på cykelavstånd från Borlänge, så det gick att ta sig dit på ett hållbart sätt. På kommunen fick jag en stor nyckel i handen och ett tips om att åka och titta på Frostbrunnsdalen. Jag hade aldrig varit här tidigare, inte ens sett stället på bild. Men jag kände direkt att det här är platsen.

Så föddes Café Frostbrunnsdalen.

Frosbrunnsdalen

Café

Att botanisera bland de bakverk som ligger på faten i caféet är en fröjd för både öga och gom. Mangocheesecake med kokos, vackert dekorerade chokladkakor och citronrutor, jordnötsfyllda havreformar med choklad. Bakverken varieras från dag till dag, även om det förstås finns favoriter som återkommer.

– Både kolapajen och mangocheesecaken har alltid varit poppis. Samma sak med mazarinkakan med rostade mandlar och hallonglasyr. De går alltid åt. I matväg är Frostbrunnsburgaren väldigt populär – en bönburgare med mangosås, picklad rödlök och rödkålsslaw som serveras med vår tomatsalsa och tortillachips.

Sedan starten 2016 har antalet besökare dubblerats för varje år. Det gör att Eleonor kan utveckla verksamheten ytterligare. Från att enbart ha varit ett sommarcafé smider hon nu planer på aktiviteter året runt. Sommartid har de haft Afternoon Tea och yogafrukostar. Tema-helger som lakritshelg, chokladhelg och semmelhelg skymtar i kalendern, liksom årstidsinspirerade aktiviteter under Halloween och jul.

– Det är så himla kul att se caféet växa, att få utveckla och förfina allt det vi gör. Plus att vi har världens bästa gäster, med bara glada och trevliga människor som kommer hit. Det tror jag är få caféer förunnat att ha det på det viset. Vi ser till att alltid ge ett fint bemötande, så det smittar nog av sig. De berömmer kakorna, tycker det är mysigt, att miljön är fantastisk. Man får sin härliga stund här.

Stuga

Jordgubbar

Café Frostbrunnsdalen ligger i Frostbrunnsdalens naturreservat utanför Borlänge. Sommaren 2019 har caféet öppet tisdag-söndag till och med 11 augusti. Därefter helgöppet 17-18/8 samt alla helger i september. För aktuella öppettider, se Café Frostbrunnsdalens sida på Facebook eller på Instagram @frostbrunnsdalen.

Surdegspizza i fjällstugan från Grövelsjön Fjällbageri

Surdegspizza i fjällstugan från Grövelsjön Fjällbageri

Nygräddat surdegsbröd till fjällfrukosten i Grövelsjön? Inga problem. Maxime Kindlund på Grövelsjön Fjällbageri ser till att det finns bröd, bullar och pizza för den som är sugen. – Här finns surdegsbröd av olika slag, bakat på ekologiska råvaror utan tillsatser. Allt är så rent som möjligt – det ska vara mjöl, vatten och salt. Här bakar jag rågbröd, levain, valnötsbröd, dinkelfrallor och ibland baguetter, säger Maxime Kindlund som äger och driver bageriet. På bageriets hyllor finns också kanel- och kardemummabullar, hemmarostad fjällmüsli, biscotti och i vinter blir det lussebullar, pepparkakor och vörtbröd. Maxime själv finns på plats bakom disken på förmiddagarna. Därefter gäller självbetjäning, så det är bara att välja vilket bröd som lockar och betala kontant eller med swish. På fredagar finns dessutom möjlighet att hämta en surdegspizza till kvällens stugmys. Men det gäller att vara ute i tid.  – Jag bakar surdegspizza varje fredag, men antalet per kväll är begränsat, så det är viktigt att boka i förväg. Hittills har varje kväll varit helt fullbokad och det har varit otroligt populärt. Pizza är ju tacksamt, det går hem hos alla.  Det finns också möjlighet att smaka en SM-vinnare. Bageriets solros- och linfröbröd tog guld SM i mathantverk i klassen Smaksatta bröd 2017. Grövelsjön Fjällbageri är en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.Läs mer om Taste of Dalarna

Sahlins Struts Strutsagg Taste of Dalarna

Strutsar, strutsglass och strutsburgare hos Sahlins Struts

Struts är kanske inte det första man tänker på i sammanhanget lokal mat och Dalarna. Men det är just vad det är, för på gården hos Sahlins struts utanför Borlänge har Gunnar och Kerstin Sahlin fött upp strutsar under 25 år. Hos Sahlings struts är strutsen främst ett köttdjur, men nästan alla djurets delar kommer till användning i olika sorters produktion – av strutsäggen tillreds glass och omelett, fjädrarna blir till dammvippor och fettet används till tvål och skinn skickas till Italien för att bli väskor och andra accessoarer. Dessutom är strutsfarmen med de något exotiska djuren ett trevligt besöksmål och här finns lekplats, restaurang och butik. – Hej Pippi, säger Kerstin Sahlin glatt när hon närmar sig de fullvuxna strutsarna som spatserar omkring i en stor hage på de öppna fälten som omgärdar gården. Strutsar är flockdjur, förklarar hon och de behöver vara tillsammans med andra strutsar för att trivas. På gården delas de dock in i grupper efter ålder men en sak har de alla gemensamt: – Gunnar är pappa till alla strutsar. Han är den första de möter när de kläcks och de präglas på honom. Små kycklingar behöver mycket omvårdnad och kärlek, berättar Kerstin. Strutsar växer snabbt, ungefär en centimeter om dagen. Från ägg till stek tar det ett år. ”Om man översätter den tillväxten till en människobebis så skulle den på bara ett år väga 450 kilo”, skojar Kerstin. Det var 1994 som Sahlins gick från att hålla mjölkkor till strutsar och med åren har hon och maken Gunnar blivit erkänt duktiga strutsuppfödare. Så till den grad att de idag håller kurser för andra som är intresserade av att ägna sig åt strutsuppfödning. – De fungerar som vilket lantdjur som helst men mycket häftigare. De är ju nästan som urtidsdjur. Tittar man på de kraftiga benen med sitt hårda skinn och fötterna med de stora klorna så förstår man hur dinosaurierna såg ut till viss del, säger Kerstin. Under vingarna har strutsarna klor som är en kvarleva från dinosaurietiden, en detalj som imponerar alla barn som besöker gården. Och här finns ju också en hel del mat som också går hem hos de yngre besökarna – vad sägs om en god glass gjord på strutsägg eller storsäljaren Strutsburgare. På senare år har Sahlins satsat mycket på mat och idag har de en stor restaurang på gården som bland annat serverar strutsburgare och charkbricka med ett urval av gårdens egna produkter – rökt korv, hjärta, lufttorkad skinka och pastej – allt gjort på strutskött såklart. Allt det goda kan sedan sköljas ner med gårdens egna öl för här, invid strutshägnen, finns också ett gårdsbryggeri där Gunnar och Kerstins son Erik brygger öl under etiketten Sahlins Brygghus. I gårdsbutiken finns biff, filé, rökt och lufttorkat kött, korvar, paté och pastej. Allt styckat och tillverkat i Sahlins egna EU-godkända slakteri och rökeri. På gårdens välfyllda butik säljs biff, filé, rökt- och lufttorkat kött, korvar, paté och pastejer för alla som vill köpa med hem. För det är mycket troligt att den som väl testat struts vill äta mer. – Det ger ett väldigt rent och klimatsmart kött. Det är vildare än kalkon och mört som fågel. Vi arbetar helt antibiotikafritt för strutsar är generellt väldigt friska djur, berättar Kerstin som tycker att grillad strutsbiff är det godaste – ett fint, rött och väldigt magert kött som ska stekas snabbt och hett. För att lyckas med strutsuppfödning ska fåglarna ha tillgång till ljusa, luftiga platser och de ska få mycket kärlek, havre, hö och lite pellets. – Man måste lära sig tänka som en struts, brukar Gunnar säga. Bara då förstår man hur djuret vill ha det och kan ta väl hand om det, förklarar Kerstin. Läs mer om Sahlins struts och planera ditt besök Sahlins struts är en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.Läs mer om Taste of Dalarna

En fullspäckad lördag i Älvdalen

En fullspäckad lördag i Älvdalen

På väg till dalafjällen? Då är sannolikheten stor att resvägen går längs riksväg 70 och därmed via Älvdalen. Gör ett stopp och upptäck orten som bjuder på såväl sten- som musikhistoria, trevliga restauranger och spännande vildmark. Kanske lyckas Älvdalen till och med övertyga om en extra övernattning? Älvdalen är världskända för sin sten. Det är förstås inte vilken sten som helst, utan den karaktäristiskt röda älvdalsporfyren. På Porfyrmuseet finns unika samlingar av konstverk, urnor och föremål i porfyrsten. I samma museum går det dessutom att uppleva en mäktig dos musikhistoria. Här finns nämligen en stor samling av Hagström-gitarrer, alla tillverkade av världskända Albin Hagström som hade sin bas i just Älvdalen. Vintertid har museet öppet på lördagar och som besökare vandrar du på egen hand runt bland utställningarna och beundrar hantverket, de maffiga porfyrföremålen och de häftiga gitarrerna. Fråga gärna personalen om de har någon spännande historia eller anekdot på lager – att höra berättelserna om människorna som tillverkade föremålen ger besöket ytterligare ett lager. På Porfyr- och Hagströmsmuseet i Älvdalen går det att ta del av de maffiga stenföremålen av älvdalsporfyr, liksom flera av de dragspel och gitarrer som tillverkades av AB Albin Hagström. Sedan kanske lunchsuget sätter in och då ligger Hotell Älvdalen på lämpligt avstånd på andra sidan parkeringen. Här serveras lunchbuffé alla dagar i veckan och även middag kvällstid. Är det istället sötsuget som gjort sig påmint finns nyöppnade caféet CaKe. Här får du dessutom fika och vintagebutik i ett, så passa på att leta efter härliga fynd. Är det vildmarken och naturen som lockar efter många mil i bil levererar Älvdalen flera gånger om. Här finns alla möjligheter att upptäcka och utforska de djupa dalaskogarna, under såväl kortare stopp som längre turer. Naturreservatet Hykjeberg utanför Älvdalen är en trevlig och lagom lång ”topptur” på 2 km tur och retur. Stigen brukar vara gångbar även vintertid, men se upp med eventuell halka. På toppen väntar sedan milsvida och magiska vyer över landskapet. I de djupa dalaskogarna på Navardalens Vildmarksstation finns ingen el eller moderna bekvämligheter. Här spenderas kvällarna bäst framför en sprakande brasa, med tystnaden nära inpå, under en stjärnklar himmel. Lockar den verkliga vildmarken finns STF Navardalens Vildmarksstation. Förutom lugn, ro och absolut ingen el är det här marker där älg, björn och lo har sin hemvist. Stanna till för en vandring i den omväxlande naturen och avsluta med matsäck framför en sprakande eld. Annars kanske ett vinterbad i sjön med efterföljande bastu hägrar. Efter en dag i Älvdalen har byn förhoppningsvis charmat både den som söker kultur och den som är mer sugen på äventyr. Då är det bara att stanna lite längre och upptäcka ännu mer! I centrum finns till exempel STF Vandrarhem Tre Björnar – en perfekt utgångspunkt för ännu flera Älvdalsupplevelser, innan resan går vidare mot de där dalafjällen som med största sannolikhet står kvar även imorgon.   Läs mer om Älvdalen och vad som finns att göra här

Carl Larsson-gården utomhus

En kulturresa med smak av Dalarna

Dalarna är ett av Sveriges mest välkända landskap, och det är inte så konstigt. Starka traditioner och ett rikt kulturarv som har hjälpt till att forma bilden, men också smaken, av Dalarna. Kulturresan är ett tillfälle att upptäcka och återupptäcka de platser som lämnat avtryck i historien, inspireras av unika miljöer och nu kan du också upptäcka Dalarnas smakupplevelser längs vägen. Hitta de lokala råvarorna och ta del av exklusiva erbjudanden för dig som har kulturpasset! Det röda passet som leder till kulturhistorien och nya smakupplevelser Dalarna. Många tänker nog på grönskande ängar rika på vallmo och prästkragar med blånande berg i bakgrunden. Andra ser framför sig fjällvärldens snöiga toppar och mil efter mil av längdskidspår och orörda vidder. Eller slingrande oupptäckta stigar genom trolsk skog och förbi gruvhål och hyttor? Kanske är det falu-röda hus och idylliska byar där man hittar loppisar, gårdsbutiker och sommaröppna caféer? De besöksmål som ingår i Kulturresan speglar Dalarnas mångfacetterade historia och natur vilket ger en djupgående bild av landskapet till gästerna som besöker dem. Med det röda passet i hand har du 9 stämplar att samla på din resa. Ta tillfället i akt och lär känna Anders Zorn, utforska djupen i Falu Gruva eller varför inte låta dig tjusas av de unika föremål du hittar på Porfyrmuseet? Och det bästa av allt, ta del av unika erbjudanden från Taste of Dalarna längs med vägen. Smaken av Dalarna Det är sällan man känner sig klar i Dalarna efter en eller 2 dagar. Dalarna är stort och det finns oändligt mycket att se och göra. Taste of Dalarna erbjuder många kulinariska äventyr, så flera resenärer väljer att kombinera kulturarv med smakupplevelser för att förlänga upplevelsen. Därför finns nu, på varje besöksmål som ingår i kulturresan och Visit Dalarnas turistinformationer, möjligheten att få en folder med 20 unika och smakrika erbjudanden och rabatter för dig med kulturpasset. Njut av restaurangbesök, strutsglass, tunnbröd & flera andra ekologiska och lokalproducerade råvaror! Några av de aktörer som har erbjudanden i foldern är Dala-Floda Världshus, Kulinariet, Åkerblads Gästegiveri & Muddus Hjortron, men för den som är sugen på något sött är Björgårdens Syltmakeri värt ett besök! Där hittar du en gårdsbutik med småskaligt mathantverk med djuren betandes i hagarna runt gården. Njut av syltade produkter, marmelader, drycker, chutneys och mycket mer! Det erbjuds också kurser i bärförädling, säljer olika former av hantverk och erbjuder gårdsfika. För dig som vill njuta av en fantastisk hotellfrukost kanske ett stopp på Mora Hotell & Spa passar bra? Köket är skandinaviskt med inslag från Italien och Frankrike och vid frukosten återfinns till exempel lokala läckerheter som vasaloppskorv och andra specialiteter. Njut av en riktigt bra start på dagen vid Siljan. Murboannas mejeri är ett härligt stopp längs vägen både för finsmakaren och den som vill njuta av nybakat fika. I gårdsbutiken är det naturligtvis osten som Murboannas är känt för som står i centrum, men du återfinner också gårdens andra produkter och lokalproducerade varor från olika delar av Dalarna här, som LissEllas senap, knäckebröd från stora Skedvi, saft och marmelader från Björgården, handgjord korv från Rältagården med mera! Och glöm inte att ta dig en titt genom fönstret in i mejeriet, för dig som är riktigt intresserad går det att boka en privat guidning! Vad ni än väljer att göra är Kulturresans och Taste of Dalarnas besöksmål väl värda ett besök! Tänk på att alla destinationer har olika öppettider så ta gärna reda på dem innan . Kom också ihåg att följa restriktionerna som finns pga. coronaviruset och att håll avstånd för att få en trygg och säker upplevelse!

Spendera en avkopplande vinterdag i Mora

Spendera en avkopplande vinterdag i Mora

Ta en paus från vardagen och njut av vintern när den är som bäst. En tur i skidspåret följt av en värmande lunch framför brasan, därefter en avkopplande spabehandling och en storslagen middag som avslutning. I Mora är det nära till både lugn och lyx. När snön har lagt sig, eller när det är tillräckligt kallt för att konstsnön ska vilja ligga kvar, är det bara att hoppa i Vasaloppsspåret och ge sig iväg. Spåret startar vid Zornmuseet och sträcker sig via campingen och Hemus skidstadion innan det ringlar sig vidare mot Sälen. Starta dagen med en lugn och frisk tur i eget tempo. Glid fram i de välpreparerade spåren och säg hej till andra glada motionärer.  Efter genomförd skidtur är det bara att ställa skidorna utanför dörren och direkt krypa in framför brasan hos Café Zorn. Här serveras varje dag värmande soppor, hembakat bröd och mumsiga bakverk. Slå dig ner och låt dig väl smaka. Flera rätter och bakverk är hämtade från Anders Zorns egna handskrivna receptböcker, som den söta korintkakan eller klassikern Kronans kaka.  – Vi har fått bläddra bland Emma och Anders receptsamlingar och hämtat mycket inspiration därifrån. Kronans kaka finns till exempel nedskriven där. Den bakas bland annat på kokt potatis, mandelmjöl och rivet citronskal. Sedan lagades det mycket soder, alltså soppor. Där har vi till exempel tagit fram en köttsoppa inspirerad av Zorn, berättar Mari Moberg på Café Zorn.   När du ändå är i närheten av vår kanske mest kände konstnär, missa inte vinterns utställning på Zornmuseet: Anders Zorn – målarnas målare. Den låter dig uppleva många av hans mest kända målningar, akvareller, skulpturer och etsningar. Dessutom ställer silversmeden Berndt Janusch ut sin smyckeskonst.   Traska därefter bort mot Mora Hotell och checka in på deras spa. Hoppa i morgonrocken och tofflorna och känn kroppen slappna av. Skäm bort dig med en behandling från deras läckra spameny, där det finns behandlingar för både ansikte och kropp samt massage. Välutbildade kroppsterapeuter tar väl hand om dig medan du bara behöver ägna dig åt att njuta.   – Vi vill att folk ska komma och bli omhändertagna. Vardagslyx är lite av ett ledord i verksamheten. Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt, kom in på en måndag, onsdag eller torsdag och njut lite grann. Låt oss ta hand om dig, säger Petter Lund, platschef på Mora Hotell.  Sedan är det bara kronan på dagsverket kvar – kvällens middag. Här bjuder Mora Hotell och restaurang Terassen in till en förstklassig smakupplevelse. Köket är specialiserat på vilt och har ett stort fokus på lokalproducerade råvaror i säsong.   Ta gärna en extra titt på den spännande vinlistan, som även kompletteras med ett brett utbud av champagne.   – Vi vill visa upp det som är Dalarna för våra gäster och därför jobbar vi med lokala råvaror så mycket vi bara kan. All vår öl är till exempel från lokala små bryggerier i Dalarna och kött och grönsaker är i säsong från leverantörer i omnejden, säger Petter Lund.  Efter middagen kan du endera smyga upp på rummet och låta dagens intryck vagga dig till sömns eller slå dig ner en stund i någon av pubens soffor med en god kopp kaffe och trevligt sällskap. Hur du än väljer att avsluta din dag i Mora, lär dagens aktiviteter ha fyllt på energiförrådet inför stundande friska vinterdagar.

Murboannas

Murboannas – Ostar med en massa passion och kunskap

Anna Reyiers passion för ost startade med kärleken till kor och allt de kan ge. Redan som ung, när hon växte upp på gården Murbo utanför Borlänge, arbetade hon hos grannen med att mjölk deras kor. Nära platsen där Anna växte upp står idag ett stort, nybyggt hus som rymmer ett skinande rent och modernt mejeri, en butik och ett stort café. Från att ha startat i en källare i bostaden har Annas osttillverkning vuxit upp till ett etablerat företag. Tack vare det nybyggda huset kan Murboannas numera ta emot stora grupper besökare som vill äta smörgåsbord, ta en ostkaka med sylt och grädde eller handla Murboannas ostar och andra lokala delikatesser. Här kan man också kika in i mejeriet där Anna och två medarbetare ystar och tar hand om ostarna under deras olika stadier av tillblivelse och mognad. – De är i allra högsta grad levande ting. Ostar förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid, förklarar Anna. Idén att göra egen ost kläcktes hos henne för drygt tio år sedan när hon besökte en fäbod där en kvinna i hennes egen ålder gjorde ostar. – Jag steg in på Karl Tövåsens fäbod och fick en fantastisk känsla i kroppen. Jag såg en tydlig möjlighet att göra något liknande på min egen gård, berättar Anna. “Ostar förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid”, berättar Anna. I dag arbetar hon med sina ostar i sitt skinande rena och nybyggda mejeri som inte direkt liknar en fäbod, men där ostarna tillverkas ungefär på samma enkla vis. – Det är så fantastiskt roligt att få arbeta med något som jag verkligen vill och kan lägga ner min själ i. Det är många tankar och mycket arbete bakom ostarna och sedan lever de också sina egna små liv. Hon ser ostar som i allra högsta grad levande ting. – Osten förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid. Trots att det egentligen endast behövs mjölk, bakteriekultur, löpe och salt för att göra ost så är osttillverkning ett riktigt hantverk som sitter i händerna. – Man måste få in rätt känsla när det är dags att göra olika moment, det inget man kan läsa sig till utan det måste arbetas fram, förklarar Anna. För henne är det väldigt viktigt att ha koll på ostarna hela vägen, från ystningen till det att den lagrade osten paketeras. Därför går det inte att låta det framgångsrika företaget växa hur stort som helst. – Vi vill gärna öka produktionen ännu lite mer, men vi kommer alltid vara småskaliga. För mig är det viktigt ha känslan kvar, att ha kontroll hela vägen och veta att det är riktigt fina produkter vi erbjuder kunderna. I butiken finns ett brett sortiment av matvaror från andra småskaliga producenter. Här finns också några speciella varor helt unika för Murboannas, som andra företagare producerat. Murboannas öl är till exempel en speciell sort från Mjelga. Så är också Murboannas kaffe, en noga utvald blandning bönor från Anders Tunestams rosteri. En annan specialare är messmörsglassen som produceras av Rättviksglass och som bara finns hos Murboannas. Och kunderna ja, de strömmar till. Det är många som trängs vid glasväggen för att titta på Anna som gör ost inne i mejeriet. Det stör henne verkligen inte, men hon är helt på det klara med var hon själv hör hemma. – Jag trivs väldigt bra i mitt eget och i ostarnas sällskap! I dag har hon hela tio olika sorters ostar att sällskapa med i mejeriet. Den moderna anläggningen har gjort det möjligt att göra ännu fler olika sorters ostar, tack vare att det nu finns plats för olika lagringsmetoder. Förutom nya varianter av ost planeras det även för ett nytt kök som gör det möjligt att servera mer lagad mat. Och drömmen om egna kor, och allra helst fjällkor, den lever kvar. Framtiden får utvisa hur det blir med den visionen. Läs mer om Murboannas och planera ditt besök   Murboannas är en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.Läs mer om Taste of Dalarna

Magnus & Linn på Sjövillan Rättvik

Sommarhäng på Sjövillan i Rättvik

Sommar, sol och semester. På Sjövillan i Rättvik förbereder sig krögarparet Magnus och Linn Ollas på en annorlunda sommar med färre sittplatser, men med strandcafé och loungemys på terrassen. Förra årets succé med beach club, mingel och liveband kommer inte i repris den här sommaren med tanke på rådande omständigheter, men sällskap som vill kunna njuta av något gott i kvällsbrisen med utsikt över Siljan kommer ändå kunna erbjudas det på Sjövillan i sommar. Hej Magnus, vad händer hos er i sommar? – Vi kommer att bygga upp ett strandcafé eller lounge om man vill ha något enklare där man kan sitta och hänga. Vi kommer att köra lite olika teman där med dj och så. Inget är spikat än eftersom det varit svårt att planera allt inför sommaren, men typ late night burger kanske vi kör någon kväll. Hur kommer ni att ha öppet i sommar? – Vi öppnar klockan tolv och har öppet hela dagen. Förhoppningsvis blir det ett lugnt och jämnt flöde av människor, det är vad vi hoppas på. Vi kommer att köra en stor à la carte-meny med italienskt tema och fram till klockan tre kör vi dagens tips som är mer som en snabb lunch. Här är det ju också viktigt att boka bord för att säkra plats och för planeringens skull. Á la carte med italienskt tema, pizza och charkuterier är bara några av läckerheterna som återfinns på Sjövillans meny i sommar. Den stora uteserveringen med utsikt över Siljan bjuder in till skönt häng.   Vad måste man testa på menyn? – Jag tycker att vi alltid har en bra carpaccio och råbiff. Men sen så kommer vi att köra en romersk sharing pizza för fyra personer som kommer ut på en träplanka. Vi gräddar den vit och fyller på med charkuterier och inlagda grönsaker efteråt, det är en trevlig grej. Det som är bra hos oss är att det är en stor meny så att alla i ett sällskap kan hitta något som passar. Hur anpassar ni restaurangen med anledning av rådande restriktioner?  – Man kan säga att det blir mer riktat åt matservering. Vi räknar med 80 sittplatser i år jämfört med 104 som vi hade förra året, så det är en klar minskning. Det vi hoppas på är att alla gäster kan tänka på enkla saker för att underlätta, dels att boka bord för planeringens skull och att ha lite extra överseende med att allt inte är som det brukar. Och det är väl lite därför vi skapar den här loungedelen med olika ytor för häng, för möjlighet till distans. Krögarparet Linn och Magnus Ollas driver Sjövillan i Rättvik.   Restaurang Sjövillan i Rättvik Läge: Stenkast från Siljans sandstrand med utsikt över Långbryggan.Mat: Stor variationsrik italiensk à la carte med rätter av hög kvalitet. Dagens tips kl 12-15.Nytt för sommaren 2020: Strandcafé med loungegrupper på terrassen.Tips från restaurangen: Boka bord för att säkra din plats.