Två personer och en hund sitter vid sjö i fjällen.

Bästa fototipsen i Dalarna – Sanne ger Dalarna en 70-talstouch

Månadens dalaprofil bjuder på sina bästa fototips i Dalarna och visar dalanaturen inspirerad av 70-talet, men med en modern touch. De mjuka, varma och inbjudande bilderna av stjärnklara nätter, norrsken och solnedgångar är återkommande i Sanne Brännströms foton. Här bjuder januaris dalaprofil på sina bästa tips – både för den som vill lära sig fota och den som vill hitta bästa fotoplatserna i Dalarna. Och vilket är egentligen hennes eget favoritfoto från Dalarna?


Sanne Brännström är en secondhandälskande och vintageletande fotograf som bor i Mora tillsammans med sin fästman Isak och deras två hundar Iwa och Izla. Att säga att Sanne har många järn i elden är inte en överdrift. Förutom fotograf jobbar hon även som digital designer och innehållsskapare, hon öppnar snart en onlineshop med handplockade vintageskatter och driver dessutom Re-Wild Creative Studio – en naturälskande kommunikationsbyrå. Allt Sanne skapar och jobbar med har sin utgångspunkt i det kreativa samt hennes kärlek till naturen och hon letar ständigt efter nya sätt att kombinera sina intressen och passioner; natur, foto, musik och second hand. På Instagram skapar Sanne magi på sitt konto @warginna där hon också delar med sig av härliga bilder från Dalarna.

Hur kommer det sig att du började med fotografering?
– Jag har nog alltid haft ett behov av att få uttrycka mig visuellt. Jag har ett starkt minne av att jag som barn tittade på ett TV-program om en rebellisk tjej med coola kläder och en analog kamera som hon dokumenterade sin omgivning med. När jag såg henne frysa ögonblick på bild fick jag upp ögonen för fotografi. När jag senare insåg att jag kunde förena min kärlek till naturen med fotandet öppnade sig en helt ny värld. Jag är främst självlärd men jag har under senare år gått en kurs i foto på universitetet.

Varifrån kommer intresset och har det utvecklats över tid?
– När jag väl började fota natur och outdoor var jag fast och jag nischade mig till början inom det. Efter ett tag började både privatpersoner och företag höra av sig för att boka fotograferingar och på så sätt startade jag upp mitt företag. Jag fick pröva vingarna och har allt eftersom testat på det mesta. Jag har arbetat som anställd med både foto och film för destinationer, sålt bilder till TV, fotat bröllop och har idag kontrakt med en bildbyrå som jag levererar bilder till. Men jag vill aldrig stå still! Jag älskar, utöver äventyrsfoto, även kreativa och retroinspirerade photoshoots och drömmer om att efter pandemin testa på konsertfoto.

Kvinna i solnedgång.
En touch av 70-talets estetik är återkommande i Sannes foton och sätter en personlig prägel på hennes speglingar av Dalarna.

Vad fotograferar du helst och varför?
– Mitt kreatörhjärta slår några extra slag när jag får fota och dokumentera äventyr i naturen. Som färgsprakande vinterhimlar, solnedgångar, norrsken och kreativa porträttfotograferingar. Jag är väldigt inspirerad av 70-talet och dess estetik, vilket brukar synas i mina bilder – men med en modern twist.

Vad är det bästa med Dalarna enligt dig?
– Att allt är naturnära, oavsett var du bor. Vi har bott i Borlänge tidigare och då hade vi ett naturreservat 3 minuter från vår lägenhet. Nu bor vi i Mora och i Mora kommun finns exempelvis 32 naturreservat, det säger väl allt! Och självklart även människorna i Dalarna. Vi har flyttat runt en hel del i Sverige i och med min sambos hockey, men är båda eniga om att folk är som absolut trevligast i Dalarna!

Vilket är favoritfoto från Dalarna?
– Oj vad svårt att svara på! Jag tog nyligen ett självporträtt på mig och hundarna när solen gick upp vid Siljan. Jag skulle precis sätta mig vid datorn och påbörja dagen då jag såg att himlen började färgas pastellrosa. Jag skyndade mig ut med både hundarna och kameran. Jag hade inget stativ med mig utan ställde upp kameran på en pelare på bryggan och använde självutlösaren för att knäppa av en bild på oss tre i soluppgången. Jag sitter med ryggen mot kameran, men jag log ändå stort. Det var ett magiskt ögonblick och jag kunde inte låta bli att tänka att: ”det bästa sättet att möta en dag på, är nog faktiskt att möta den”.

Kvinna sitter på en brygga i solnedgången tillsammans med två hundar.
”Mitt favoritfoto från Dalarna är en bild på mig och hundarna vid Siljan. Jag tänkte att det nog här är det bästa sättet att möta en dag på”

Vilket är ditt bästa fototips för den som är nybörjare?
– Börja med att lära dig baskunskaperna! Hur funkar exempelvis slutare, bländare och ISO och studera bildkomposition. Titta på mycket bilder och fundera på vad som gör att du gillar, eller ogillar, dem. Har du grunderna kommer du automatiskt att börja fungera i symbios med din kamera och det blir lättare att rent tekniskt få en bra bild. Våga experimentera, var kreativ, fota mycket och ha kul! Låt glädjen till skapandet leda dig framåt.

Sannes topp tre bästa tips på platser för fotografi i Dalarna

1. Storstupet i Orsa

– Mitt tips är att inte bara fotografera Storstupet från den klassiska utsiktspunkten utan söka dig till mindre stigar. Där finner du nya perspektiv på den välkända vyn, det är bra för kreativiteten. Kom ihåg att vara försiktig när du vandrar omkring vid Storstupet!

2. Östra Silvbergs gamla gruva

Östra Silvbergs gruva är en riktigt läcker plats med sitt turkosa vatten och karga klippor. Den krokiga vägen till gruvan är omgiven av inbjudande mossig skog, så håll koll! Även här finns det många vackra miljöer att fånga med kameran.  

3. Alderängarnas naturreservat

Alderängarnas naturreservat ligger i Mora. Här finner du vacker och vild natur att fotografera! Perfekt för naturälskaren.

Om Sanne Brännström

Ålder: 26, fyller 27 i mars.

Ort: Under hockeysäsong i Mora, där fästmannen Isak spelar hockey. Resterande del av året i Sannes hembygd Tornedalen där paret äger ett femtiotalshus.

Sysselsättning: Fotograf, digital designer och content creator. Öppnar snart en onlineshop med handplockade second hand- och vintageskatter. Driver även Re-Wild Creative Studio tillsammans med Therese Lundin.

Instagram: @warginna

Sanne tillsammans med sins två hundar.
Sanne tillsammans med hundarna Iwa och Izla.

Det här är månadens dalaprofil

Varje månad säger vi hej till en ny dalaprofil här på visitdalarna.se. Vi får veta mer om vem personen är och framför allt delar han eller hon med sig av sina allra bästa tips på vackra, spännande och ofta lite dolda platser att besöka i Dalarna. Det är med andra ord en möjlighet att upptäcka nya pärlor runt om i landskapet. Då många av personerna har ett stort fotointresse är ett hett tips att ta med kameran när du besöker platserna. Det kommer garanterat att bjudas på många unika tillfällen att fånga den där riktigt magiska bilden.