Cyklister i fjällen på Idre Fjäll.

3 måsten på fjällsemestern

I Idre och Grövelsjön, i nordligaste hörnet av Dalarna, börjar fjällvärlden på riktigt. Det bästa av allt är att det finns många olika sätt att uppleva den på. Vandra, cykla, fiska, golfa och rid med fjället som fond. Ta en båttur, testa forspaddling eller möt livs levande renar. Här har vi samlat tre unika signaturupplevelser för stundande fjällsemester.


1. Fjällcykling

Cykla från fjälltoppen ner till sagoskogen eller varför inte testa solnedgångscykling? På Idre Fjäll är det alltid bike in-bike out, så låt bilen stå kvar på parkeringen och låt cykeln ta sin rättmätiga plats som främsta och härligaste transportmedel. Alla cykelleder utgår från torget och härifrån tar du dig snabbt ut på fjället, in i skogen eller ut på de vindlande landsvägarna.

Ofta går det att välja mellan att cykla en svårare eller lättare sträckning på samma led. På många ställen är det också farten som avgör hur svårt det blir. På så sätt kan alla i sällskapet hitta sin nivå men ändå köra tillsammans.   

Nyheten Toppflow bjuder på både härligt flow, velodromkurvor och vyer över Dalarnas kanske mest profilstarka fjäll Städjan.

Cykel på Idre Fjäll.

Cykel på Idre Fjäll.
Cykla längs de kvalitetssäkrade och uppmärkta lederna på Idre Fjäll, njut av naturen och kanske en sprakande solnedgång. Foto: Idre Fjäll.

 

2. Fjällvandring

Grövelsjöfjällen är en vandringsklassiker och det finns många olika alternativ för den som vill uppleva riktig fjällvandring. En kortare tur till Silverfallet eller leden mellan Lövåsen och Badsjön är två exempel på enkla vandringar. En längre dagstur går upp på Storvättershågna, Svealands högsta fjälltopp. Andra turer finns kring Sylen-Långfjället och Hävlingen med Töfsingdalens nationalpark.

I Särna finns Fulufjällets nationalpark med närmast oändliga möjligheter för vandringssugna. Ledsystemet är väl utbyggt med 140 km markerade leder och femton stugor för övernattning eller rast. Dramatiska vattenfall, urskogar och färggranna lavar blandas med vida vyer över vidderna. Här är Rösjöarna en populär plats att ta sikte på. Flera leder av olika längd går hit, som Rösjöleden och Bergådalsleden.

Vandrare i Idre tar sig gärna upp på klassikern Städjan, en vandring på totalt 6 km som startar i skogsterräng för att den sista lite brantare biten upp på toppen gå på kalfjället. Nipfjället är en familjevänlig favorit. Här kan vandringen starta en bit upp på fjället, så att miljö, utsikt och upplevelse står i fokus, snarare än längden på turen.

Fjällvandring i Grövelsjön och Grövelsjöfjällen.

Fjällvandring i Grövelsjön och Grövelsjöfjällen.
Vandring är en klassiker i fjällen och i både Idre och Grövelsjön finns många olika leder av olika längd och svårighetsgrad.

 

3. Fjällgolf

Slå ut med fjällvärlden som backdrop och renar betandes på banan. Här är det ”Golf på hög nivå” i dubbel bemärkelse. Idrefjällens Golfbana har vunnit både kritiska golfjournalisters och spelares beröm. Banans 16:e hål har dessutom utsetts till ett av Sveriges vackraste – med rätta. På banan kombineras magnifik utsikt med små fjällbäckar med kristallklart vatten som slingrar sig längs med banan. Spana också efter tjädertuppen Åke och den musikaliska toaletten vid hål 5. En minst sagt unik golfrunda. 

Golf på Idrefjällens Golfbana.

Golf på Idrefjällens Golfbana.
En minst sagt unik goldrunda väntar i Idre, med de kringliggande fjällen som inramning och där renar ibland kan dyka upp på fairway. Foto: Idre Fjäll.