Jojje Borssén i svart tröja, bredvid en skylt med texten Välkommen till Rättvik.

Världspremiär för Rättvik Active Week

Yoga på stranden, segling på Siljan och prova på-padel i nya padelhallen. Lite bågskytte, judo och så häng i skateparken med en av Sveriges bästa kickbikers. Det är bara några höjdpunkter på det minst sagt späckade programmet under Rättvik Active Week.


Allt började med en liten idé om att göra något stort. Tänk om Rättviks många arenor, föreningar, aktiviteter och eldsjälar skulle kraftsamla och tillsammans skapa en fullmatad aktivitetsvecka under somrigaste högsommar? Jojje Borssén, initiativtagare och projektledare för Rättvik Active Week, såg möjligheterna. 

– Vi har plats som är helt unik och ett föreningsliv som blomstrar. Trots att vi är liten ort har vi en stor bredd. Vi har en natur som är oslagbar. Den kombinationen har skapat den här cocktailen av Rättvik Active Week. Vi har alla förutsättningar att skapa något riktigt bra här. Det krävdes bara samordning och paketering.

Det fanns en lucka på marknaden och Jojje valde att försöka fylla den tillsammans med Rättviks många guldkorn. 

– Vi kände att vi vill skapa ett modernt evenemang som syftar till att folk faktiskt ska delta, göra och aktivera sig. Annars går många evenemang ut på att titta, köpa något eller vara åskådare. Man jobbar inte själv med den fysiska kroppen. Men det ligger i tiden att röra på sig och en modern aktivitetsvecka för en familj finns inte i Sverige.

En kvinna gör yoga i skogen.
Yoga är en av aktiviteterna som du kan prova på under Rättvik Active Week.

Segling, yoga, skate och plogging

Paketeringen och planerna landade alltså i Rättvik Active Week, en aktivitetsvecka för hela familjen. Ett införskaffat aktivitetsarmband är nyckeln som ger tillgång till över 100 ledarledda aktiviteter under juliveckan.

– Det finns något för alla smaker och åldrar. Det kan vara yoga på stranden, segling, simning, judo eller ”plogging”, alltså löpning med skräpplockning. Det finns en närhet till alla olika arenor, där till exempel stranden är en arena, Siljan en annan, vi har padelhallen, skateparken, Högt & Lågt och multiarenan, resonerar Jojje.

Han upplever att mottagandet hittills har varit väldigt bra och att det verkar finnas ett stort intresse. Samtidigt är han ödmjuk inför det faktum att det är första året och att det kan ta tid att arbeta in ett nytt koncept. 

– Det är lite som innovation, det föds många frågor och folk är nyfikna på hur det ska fungera. Därför är det också viktigt att första året blir bra genomfört och att besökare möter ett sympatiskt, trevligt och välordnat arrangemang.

Programpunkterna skapas utifrån de Rättviksföreningar som deltar. De ställer upp med ledare och bemanning till aktiviteterna.

– På så sätt skapar vi ett innehåll som är attraktivt samtidigt som de får en chans att visa upp just sin aktivitet. Sen är målet att sälja tusen aktivitetsarmband, för att kunna ge tillbaka så mycket som möjligt till föreningslivet.

Collage: En person i svart står på en kickbike i en ramp, en grupp barn springer genom vatten.
Kickbike i skaterampen eller löpning, det finns mycket att testa under aktivitetsveckan.

Det handlar om rörelseglädje

Som projektledare lär Jojje säkerligen ha fullt upp under själva veckan. Som utbildad padelcoach ska han även hålla i padelaktiviteter och planerar dessutom att hänga med sina barn – som redan har sett ut sina favoriter.

– De vill testa bågskytte och judo. Sen kommer de nog vara mycket i skateparken med sina kickbikes. En av Sveriges bästa kickbikers kör ju en heldag med kidsen. 

I grund och botten handlar det för Jojje om rörelse och rörelseglädje, vilket också är det han vill både skapa och förmedla under Rättvik Active Week. 

– Jag tror på rörelsen som en helande aktivitet för mänskligheten. Det är ingen rocket science att vi mår bra av att röra på oss. Så jag hoppas verkligen att vi lyckas skapa något för hela familjen, hela veckan, med jättemånga aktiviteter. Där alla faktiskt deltar, så det inte bara blir passivt tittande.

Rättvik Active Week

  • 10–17 juli 2022
  • Ett aktivitetsarmband kostar 250 kr per person för hela veckan.
  • Armbandet ger tillgång till hela programmet, med närmare 100 aktiviteter.
  • Det behövs ingen föranmälan till aktiviteterna på programmet.
  • Alla aktiviteter är ledarledda. 
  • Huvudarrangör är Visit Rättvik, i samarbete med Rättviks kommun och deltagande föreningar.
  • Aktuellt program samt förköp av aktivitetsarmband finns på rattvikactiveweek.se.