Utsikt över skog och natur.

Vandra med guide: Lotta bjuder på en upplevelse utöver det vanliga

När Lotta Backlund på Green Owl Travel ger sig ut i naturen handlar det om mer än bara vandring. Under en guidad vandring med henne handlar det också om själva vistelsen i sig, om att spendera tid tillsammans och om den nästan meditativa upplevelsen i att förflytta sig genom naturen.


Kort eller långt. En lättsam tur eller desto svettigare höjdskillnader. Bland naturguiden Lotta Backlunds aktiviteter finns något för de flesta. Om det så handlar om den som vill vistas i naturen på ett lite enklare sätt, som bara vill lära sig mer eller för barnfamiljer som vill spendera tid ute med sina barn men inte vill göra det på egen hand. Eller den som vill känna den där svetten lacka.

– Jag försöker att ha en spännande variation så att alla kan hitta något som passar och tanken är att ingen ska behöva någon förkunskap. Mina vandringar handlar mycket om att ta in platsen och att uppleva med alla sinnen. Det kan handla om naturen i stort eller om små detaljer, om kulturarv eller om industrihistoriskt intressanta saker som skett genom åren. Ibland är tidsperspektiven korta, ibland handlar det om miljoner år.

Vandringar med inslag av mystik, historia och kunskap om naturen

Lotta och hennes företag Green Owl Travel har basen i området kring Siljan. Det gör att en stor del av hennes turer kretsar kring den stora meteorit som slog ner här för cirka 377 miljoner år. Mycket handlar också om hur flera istider förändrat naturen och om hur människor som bott och verkat i området har levt sina liv.

– Och så har jag ofta ett inslag av det mystiska med. Om hur skogens väsen har varit mer eller mindre synliga och hur människorna som bott och verkat i ett område har fått lära sig att förhålla sig till dem. Det finns verkligen mycket spännande att prata om!

Att vandra med en guide adderar flera dimensioner till upplevelsen, som kunskap naturen och den historia som format platsen. Ibland syns historiens spår tydligt, ibland inte. Då hjälper det att ha en guide som berättar och förklarar. När Lotta agerar guide ser hon dessutom alltid till att det finns ordentligt med matsäck.

– För mig är fikat jätteviktigt. Går det gör vi upp eld som vi samlas kring, annars njuter vi av en fin utsikt på en stillsam plats. Trots att vi ibland fikar länge har jag alltid gäster som önskar stanna lite till. Jag tror att fikapausen inte bara stillar hungern och vilar trötta fötter, den hjälper även till att dämpa den stress många upplever och kan stilla de intryck många har i sin vardag.

En grupp människor som fikar i skogen.
Fika ingår alltid på Lottas guidade turer och pauserna har en lika stor och viktig del i upplevelsen som själva vandringen. Foto (samtliga): Lotta Backlund.

Guidade vandringar i fjällen eller i dalaskogarna

En tur med Lotta kan gå förbi mäktiga vattenfall, i spännande vildmark eller längs en rofylld sjökant. Vissa vandringar är korta och utan ansträngning, men desto mer intensiva när det kommer till information eller aktiviteter för att lära känna naturen mer. Andra vandringar är mer utmanande på utifrån längd eller har höjdskillnader. Ibland blir det också fjällvandringar i norra Dalarna och flerdagarsturer med övernattning i dalaskogarna.

– Oavsett var vi vandrar finns det på flerdagarsturerna naturligt mer tid, både för samtal med andra gäster men också att få uppleva vad vandringen gör med mig som människa. Att sedan få dela den upplevelsen med varandra vid en lägereld på kvällen är verkligen att få kvalitetstid tillsammans.

Just kvalitetstiden och att få människor att uppleva tillsammans är Lottas främsta drivkraft och fokus i allt hon gör.

– Jag vill få fler att upptäcka att naturen är värd att vistas i och att den får oss att må bra. Jag tror att den respekt som föds ur den insikten gör att fler inser att naturen är värd att bevara.

Utsikt över en skogssjö.

Lottas tips för en lyckad vandring

  1. Låt vandringen ta tid
    ”Detaljplanera inte din vandringsupplevelse, du vet aldrig vad som händer! Vandring handlar inte om att ta sig från punkt A till B, det är mycket mer än så, du vet ju inte vad som kommer att hända precis där du ska vandra.”
     
  2. Vandra medvetet
    ”Passa på att ta in naturen med så många sinnen som möjligt och var nyfiken på det du hör, ser, luktar och upplever. När du hör skogens ljud, kan känna dofter och kanske hittar ett oväntat djurspår. Det är en närvaro som bara kan finnas i den stunden, i nuet. Därför är det omöjligt att planera för mycket.”
     
  3. Låt kartan hitta nya vandringar
    ”Jag älskar att läsa kartor och se vart vägar och stigar bär. Så mitt tips är – titta på en karta och hitta något ställe du blir nyfiken på. Åk sedan dit och vandra omkring på platsen du sett på kartan. Det behöver inte vara så långt bort från där du bor, börja i ditt närområde. Så småningom kommer du att bli nyfiken på ställen längre bort.”
Porträttbild på Lotta Backlund från Green Owl Travel.
Lotta Backlund driver Green Owl Travel som erbjuder en mängd olika guidade upplevelser i dalanaturen.
 

Lottas bästa vandringsminne i Dalarna

”Jag och några väninnor har startat en tradition att varje år åka och vandra tillsammans någonstans under en helg. För något år sedan vandrade vi i Grövelsjöfjällen. Det var helgen före snön kom så det var ganska kyligt i luften, men luften var klar och härligt krispig. Vi vandrade hela dagen och besteg Storvätteshågna, högsta punkten i Dalarna. Väl uppe på toppen blåste det kraftigt och dessutom var luften kall så efter att ha blickat ut åt alla håll fick vi snabbt ta oss därifrån. Vi satte oss bakom några stora stenblock och åt lunch och drack varm dryck. Sedan började vi vår vandring neråt. Med vinden i ryggen och flera mils utsikt över både de svenska och norska fjällen var det en fantastisk upplevelse. Mina väninnor gick flera hundra meter framför mig och själv stod jag kvar och njöt av ögonblicket. Det skapade ett sug inom mig och jag kände en fjällabstinens så fort vi kom ner för fjället. Jag ville bara upp igen!”

Långfjället i Grövelsjön.
Grövelsjöfjällen, med sina vida vyer och Dalarnas högsta punkt Storvättershågna, är en vandringsfavorit för Lotta.

Läs mer: Vandra i Dalarna