Utsikt över skog och natur

Vandra med guide: Lotta bjuder på en upplevelse utöver det vanliga

När Lotta Backlund på Green Owl Travel ger sig ut i naturen handlar det om mer än bara vandring. Under en guidad vandring med henne handlar det också om själva vistelsen i sig, om att spendera tid tillsammans och om den nästan meditativa upplevelsen i att förflytta sig genom naturen.


Kort eller långt. En lättsam tur eller desto svettigare höjdskillnader. Bland naturguiden Lotta Backlunds aktiviteter finns något för de flesta. Om det så handlar om den som vill vistas i naturen på ett lite enklare sätt, som bara vill lära sig mer eller för barnfamiljer som vill spendera tid ute med sina barn men inte vill göra det på egen hand. Eller den som vill känna den där svetten lacka.

– Jag försöker att ha en spännande variation så att alla kan hitta något som passar och tanken är att ingen ska behöva någon förkunskap. Mina vandringar handlar mycket om att ta in platsen och att uppleva med alla sinnen. Det kan handla om naturen i stort eller om små detaljer, om kulturarv eller om industrihistoriskt intressanta saker som skett genom åren. Ibland är tidsperspektiven korta, ibland handlar det om miljoner år.

Vandringar med inslag av mystik, historia och kunskap om naturen

Lotta och hennes företag Green Owl Travel har basen i området kring Siljan. Det gör att en stor del av hennes turer kretsar kring den stora meteorit som slog ner här för cirka 377 miljoner år. Mycket handlar också om hur flera istider förändrat naturen och om hur människor som bott och verkat i området har levt sina liv.

– Och så har jag ofta ett inslag av det mystiska med. Om hur skogens väsen har varit mer eller mindre synliga och hur människorna som bott och verkat i ett område har fått lära sig att förhålla sig till dem. Det finns verkligen mycket spännande att prata om!

Att vandra med en guide adderar flera dimensioner till upplevelsen, som kunskap naturen och den historia som format platsen. Ibland syns historiens spår tydligt, ibland inte. Då hjälper det att ha en guide som berättar och förklarar. När Lotta agerar guide ser hon dessutom alltid till att det finns ordentligt med matsäck.

– För mig är fikat jätteviktigt. Går det gör vi upp eld som vi samlas kring, annars njuter vi av en fin utsikt på en stillsam plats. Trots att vi ibland fikar länge har jag alltid gäster som önskar stanna lite till. Jag tror att fikapausen inte bara stillar hungern och vilar trötta fötter, den hjälper även till att dämpa den stress många upplever och kan stilla de intryck många har i sin vardag.

Fika i skogen
Fika ingår alltid på Lottas guidade turer och pauserna har en lika stor och viktig del i upplevelsen som själva vandringen. Foto (samtliga): Lotta Backlund.
 

Guidade vandringar i fjällen eller i dalaskogarna

En tur med Lotta kan gå förbi mäktiga vattenfall, i spännande vildmark eller längs en rofylld sjökant. Vissa vandringar är korta och utan ansträngning, men desto mer intensiva när det kommer till information eller aktiviteter för att lära känna naturen mer. Andra vandringar är mer utmanande på utifrån längd eller har höjdskillnader. Ibland blir det också fjällvandringar i norra Dalarna och flerdagarsturer med övernattning i dalaskogarna.

– Oavsett var vi vandrar finns det på flerdagarsturerna naturligt mer tid, både för samtal med andra gäster men också att få uppleva vad vandringen gör med mig som människa. Att sedan få dela den upplevelsen med varandra vid en lägereld på kvällen är verkligen att få kvalitetstid tillsammans.

Just kvalitetstiden och att få människor att uppleva tillsammans är Lottas främsta drivkraft och fokus i allt hon gör.

– Jag vill få fler att upptäcka att naturen är värd att vistas i och att den får oss att må bra. Jag tror att den respekt som föds ur den insikten gör att fler inser att naturen är värd att bevara.

Utsikt skogssjö

Lottas tips för en lyckad vandring

  1. Låt vandringen ta tid
    ”Detaljplanera inte din vandringsupplevelse, du vet aldrig vad som händer! Vandring handlar inte om att ta sig från punkt A till B, det är mycket mer än så, du vet ju inte vad som kommer att hända precis där du ska vandra.”
     
  2. Vandra medvetet
    ”Passa på att ta in naturen med så många sinnen som möjligt och var nyfiken på det du hör, ser, luktar och upplever. När du hör skogens ljud, kan känna dofter och kanske hittar ett oväntat djurspår. Det är en närvaro som bara kan finnas i den stunden, i nuet. Därför är det omöjligt att planera för mycket.”
     
  3. Låt kartan hitta nya vandringar
    ”Jag älskar att läsa kartor och se vart vägar och stigar bär. Så mitt tips är – titta på en karta och hitta något ställe du blir nyfiken på. Åk sedan dit och vandra omkring på platsen du sett på kartan. Det behöver inte vara så långt bort från där du bor, börja i ditt närområde. Så småningom kommer du att bli nyfiken på ställen längre bort.”
Lotta Backlund Green Owl Travel
Lotta Backlund driver Green Owl Travel som erbjuder en mängd olika guidade upplevelser i dalanaturen.
 

Lottas bästa vandringsminne i Dalarna

”Jag och några väninnor har startat en tradition att varje år åka och vandra tillsammans någonstans under en helg. För något år sedan vandrade vi i Grövelsjöfjällen. Det var helgen före snön kom så det var ganska kyligt i luften, men luften var klar och härligt krispig. Vi vandrade hela dagen och besteg Storvätteshågna, högsta punkten i Dalarna. Väl uppe på toppen blåste det kraftigt och dessutom var luften kall så efter att ha blickat ut åt alla håll fick vi snabbt ta oss därifrån. Vi satte oss bakom några stora stenblock och åt lunch och drack varm dryck. Sedan började vi vår vandring neråt. Med vinden i ryggen och flera mils utsikt över både de svenska och norska fjällen var det en fantastisk upplevelse. Mina väninnor gick flera hundra meter framför mig och själv stod jag kvar och njöt av ögonblicket. Det skapade ett sug inom mig och jag kände en fjällabstinens så fort vi kom ner för fjället. Jag ville bara upp igen!”

Grövelsjöfjällen
Grövelsjöfjällen, med sina vida vyer och Dalarnas högsta punkt Storvättershågna, är en vandringsfavorit för Lotta.
 

Läs mer: Vandra i Dalarna

Sommar betyder klättring i Rättvik

Sommar betyder klättring i Rättvik

Med en välbesökt premiärsommar i minnet rustar Robin Ambell med personal för att inleda en ny säsong och locka äventyrliga till klätterparken Högt & Lågt i Rättvik. Premiärsommaren 2019 för klätterparken i Rättvik lockade hela 7 000 klättrande gäster och nästan lika många medföljande gäster. - Vi är jättenöjda med första sommaren, vår och sommar var lugn enligt förväntan, men vi hade inte väntat oss det tryck från midsommar till slutet på juli. Då var det mer eller mindre fullt varje dag. Inför årets säsong 2020 väntar en nervkittlande nyhet för alla modiga. - Vi har byggt en till bana i år, av det svårare slaget. Det gjorde vi för att vi hade en sådan bra sommar och vi upplevde att vi behövde öka kapaciteten i parken. Vi har även köpt in fler selar. Den nya banan byggdes redan i höstas och ska invigas i maj när vi öppnar för säsongen. Vi är en väldigt familjär park med banor för alla nivåer men vi kände också att vi ville tillgodose önskemålet som vi fått gällande lite fler av dom svårare banorna. Med anledning av det rådande läget i samhället, vilka åtgärder vidtar ni? - På Högt & Lågt har vi alltid gästens säkerhet i fokus, vi har rutiner för säkerhet i träden men också för daglig hygien på till exempel hjälmar och selar efter de har varit ute i parken. Just nu lägger vi in fler rengöringsmoment i vår dagliga hantering av hjälmar och karbiner, samtliga gäster får också gratis handskar till aktiviteten, med mera. Vi gör helt enkelt allt vi kan med de förutsättningar vi har. Förberedelsearbetet med målet inställt på att öppna för säsongen den 9 maj går enligt planerna. - Vi siktar fortfarande på en sommar fylld med skratt och glädje på området, trots omständigheterna så är vi ändå peppade på att komma igång. Med dagens förutsättningar hoppas vi på att kunna öppna i maj, tills dess ta hand om er och fortsätt följa myndighetens rekommendationer. Besök hogtlagt.se för aktuella öppettider och bokning av klättring

Fryksås Hotell

Fryksås Hotell - Exklusiva dalasmaker med goda utsikter

Från fäbod till sommarviste för gourmander och vinterparadis för livsnjutare. På Fryksås Hotell och Gestgifveri är det lätt att trivas och njuta av allt från längdturer på skidor och cykling på branta sluttningar till avsmakningsmenyer med vilda inslag och bastubad med vidunderlig utsikt. Fryksås vackra södersluttning 500 meter över havet var en gång i tiden ett fördelaktigt läge för fäbodbruk. Hit vandrade gårdsfolk med sina djur för att odla och låta djuren beta under sommarmånaderna. Vem vet, kanske fanns det också lite tid över att njuta av den storslagna utsikten över bergen, skogarna och Orsasjön. Det kan i alla fall vi som besöker Fryksås nuförtiden göra. Dessutom kan vi bo bekvämt och äta bra på Fryksås Hotell och Gestgifveri som ligger mitt i det gamla fäbodstället. – Även om här är fullt med folk ibland så är det ändå tyst och lugnt, säger Ulla Karlsson, krögare och hotellägare på Fryksås Hotell och Gestgifveri, samtidigt som hon blickar ut mot de blånande bergen och Orsasjön långt där nedanför sluttningarna. Hon har drivit hotellet sedan 2011 och tröttnar aldrig på utsikten som ständigt fyller hennes mobil med bilder. Vyn skänker lugn och tar genast ner pulsen, även de dagar när det är fullbelagt och bråda tider på hotellet. Fryksås ligger vid vägs ände och väl här känner man som besökare genast för att stanna kvar och njuta så länge som möjligt. Därför är det för väl att Fryksås Hotell och Gestgifveri erbjuder såväl bekvämt boende som härliga menyer med många lokala inslag. Här serveras välkomponerade rätter signerade köksmästare Scott Ferguson och hans team och restaurangen passar lika bra för långlunch som för en helkväll med avsmakningsmeny. Rätter med viltkött är kökets specialitet och inte sällan finns en eller två rätter med björn på menyn. Vad sägs till exempel om Wallenbergare på björnfärs eller mjöd- och blåbärsmarinerad björnytterfilé med fryksåspotatis, gräddkokta murklor, fönsterlav och granskott? – Vi är också i det närmsta självförsörjande här på svamp och bär eftersom trattkantareller, blåbär, lingon och hjortron finns i skogarna här, berättar Ulla Karlsson. Hon jagade själv en hel del tidigare men nu har hon lagt bössan på hyllan och hinner hon med en tur i skogen så blir det tillsammans med hennes man Hasse som är ”galen i att plocka svamp”. Restaurang med vilda smaker På Fryksås kan den som föredrar vegansk eller vegetarisk mat också njuta av meny om fem eller sju rätter och här finns en diger vinkällare som Ulla i framtiden drömmer om att kunna öppna för besökare. Men det är ett projekt som hela tiden fått flyttas fram för sedan hon tog över hotellet har fokus varit på att renovera hotellrum och få de viktigaste ytorna upp till standard. Idag kan hotellet stolt erbjuda 45 bäddar i prydliga rum med olika inredning och här finns också tre ”fäbodsviter” i egna små stugor inredda med vackra tapeter, mysiga kaminer och egen bastu med utsikt över Orsasjön. Dagens hotell ligger delvis i den byggnad som entreprenören Anders Frelin 1932 lät öppna som turistgård med namnet Fryksåsgården. Det var några år efter att turistnäringen i Fryksås fått sig en blygsam start på 1910-talet då en handarbetslärarinna från Strängnäs öppnade en servering som växte till ett litet pensionat. Det är inte svårt att tänka sig att många av de tidiga gästerna blev stammisar direkt, för Fryksås är bestämt en plats som besökare gärna återvänder till. Menyerna på Fryksås har fokus på vilda smaker på Dalavis och nyzeeländske kökschefen Scott Ferguson kryddar upp med influenser utifrån. – Jag träffar många gäster som varit här som barn och som nu kommer med sina egna familjer, berättar Ulla Karlsson, som ser det som den stora charmen med sitt arbete att hinna prata med sina gäster och träffa de som återkommer, en del år efter år. – Om jag ”bara” drev restaurang skulle jag inte få så nära och trevlig kontakt med gästerna, förklarar hon. Från att på trettiotalet endast ha dragit besökare sommartid är Fryksås numera tillgängligt året om och även snöfattiga vintrar finns här fina skidspår. Julen firas ordentligt på Fryksås Hotell och Gestgifveri och julbordet och slädturer blir oförglömliga minnen hos nya generationer besökare. Orsa Grönklitts skidanläggning med 23 nedfarter och 100 kilometer längdspår nås bilvägen eller genom det två kilometer långa skidspåret rakt igenom skogen mellan Fryksås och Grönklitt. Även på sommaren kommer många aktiva gäster till Fryksås och Ulla Karlsson har sett en stor ökning av cyklande gäster de senaste åren. Tänk dig – det finns väl ingen bättre belöning än ett dygn på Fryksås med skön hotellsäng, egen bastu med utsikt och en vällagad avsmakningsmeny efter en cykeltur vägen upp till det vackra gamla fäbodstället. Det skulle vilken vallpiga som helst skriva under på! Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Jul hos Sullkullan

Jul hos Sullkullan

I huset i centrala Ludvika är det skralt med tomtar, rött och klassiskt julpynt. Istället skapas julstämningen av umgänge, familjemys och tända ljus. Pepparkaksdegen köps färdig och på tv rullar gamla julkalendrar. Välkommen hem till Sullkullan. Ida Gustafsson hade bestämt sig för att hon skulle bo på landet. Visningen av huset mitt i Ludvika åkte hon och sambon på mest för skojs skull.   – Men vi föll verkligen för det. Det ligger mitt i smeten, fast är ändå en egen oas.  I oasen tillkom snart både ett och två barn. Det renoverades och pulades. Ida startade Instagram-kontot Sullkullan, där hon delade med sig av bilder till nära och kära.   – Jag och mina syskon kallar alltid varandra smeknamn och då kom Sullkullan upp. Men jag är väl lite sullig också, saknar motorik, välter grejer och slår i tår.  Från början var inläggen på Instagram, bilderna och texterna, bara en kul grej och en hobby. Sedan växte kontot och idag jobbar hon med sitt egna företag och med sina sociala kanaler, där följarna får följa med in i hennes liv och hem. Ett hem som sprudlar av personlighet och värme. Kanske extra mycket nu i juletider.  – Jag älskar jul. Det är det här att få mysa till det. Jag har inte så mycket plåtter och tomtar, utan det handlar mer om att skapa en stämning som är varm och go. Och mycket blommor! Det kan räcka med en pärlhyacint på bordet och jag kan tänka ’fasen vad gött man får har det’.  Visst får barnen ha någon tomte – ”de lär ju få ta fram det som de tycker är jul” – men annars är det inte mycket rött som kommer över tröskeln hos Ida. Inga julgardiner. Kanske några utbytta kuddfodral. Hon konstaterar krasst att rött inte är hennes färg. Julstämningen kommer istället av vad familjen gör tillsammans.  – Det blir pyssel med barnen. Lite bakning. Jag är ingen bullmorsa, jag köper pepparkaksdeg och kavlar ut. Vi hämtar granen, lägger ut lite granris vid trappen, tänder mycket ljus och spelar spel. Vi kollar mycket på gamla julkalendrar. Förutom den som går på tv plöjer vi alltid Kurt Olssons jul och Sunes jul. Det är så mycket humor och jag som vuxen tycker också det är skitkul.  Kärleken till julen har funnits med ända sedan hon själv var liten.  – Mina föräldrar älskar också jul och det har alltid varit ’Nu ska vi ses och umgås och ha riktigt jäkla trevligt’. Det tror jag också att jag sprider vidare till mina barn. Det är ingen hysteri utan en mysig tid. Det har alltid varit så.   Fast när själva julhelgen närmar sig börjar ändå det mer juligt röda firandet pocka på uppmärksamhet. Men då just de scenerna utspelas hemma hos Idas föräldrar är det bara att låta tomtarna löpa fritt.  – Ibland firar vi jul i Göteborg hos svärföräldrarna. Annars blir det hemma hos mamma och pappa i Gravendal, utanför Säfsen. Där är det allmoge, gamla slagbord, dukar med gammalt porslin – julporslinet såklart – och en massa gamla tomtar. Jag gillar det, men jag skulle inte kunna ha det hemma själv. Där ska julen vara enklare.   Hon och syskonen med sina familjer möter upp några dagar innan julafton. De lyssnar på julmusik, sitter och umgås och förbereder maten. Tiderna med frosseri och mat i överflöd är sedan länge förbi. Likaså tiden när mamma fick stå ensam i köket och slita.   – Det är tradition att vi delar upp mat-lagningen. Revbensspjäll och skinka är pappa. Det är nästan så man blir rörd om han frågar om man vill vara med och hjälpa till. Det är så heligt och hans stora grej. Annars hjälps vi åt. Det ska inte vara som att en person ligger utbränd på julaftonskvällen, som det kan ha varit förut. När mamma har pyntat ihjäl sig med tomtar och girlanger.   På bordet finns många olika hemgjorda korvar, rökta av Idas pappa. Jansson, hemrullade köttbullar, kallskuret, sillar och skinka. Där finns chokladasken, lussebullar och mammas saffranskrans. Knäcken ska kokas kvällen innan julafton och godis-fatet fylls sedan på av fudge och kolor av olika slag. Kalle Anka och paketöppning.   – Det står ett gammalt härbre på mammas och pappas tomt och mamma började med en så fin tradition för några år sedan. På julaftons förmiddag, när allt är förberett, då ska man ju umgås. Då knatar vi upp på härbret där mamma fixat med ljus och glögg. Då ska vi knöka in oss där med fårfällar och filtar och sen läser hon en juldikt.  Julen hos Sullkullan handlar om gläd je, värme och gemenskap. Om familj och mys. Att själva inramningen sedan växlar mellan ljust vitt och murrigt rött är precis så som hon vill ha det.  – Konstrasterna alltså, jag älskar dem. Helt fantastiska!  Sullkullans utflyktsfavoriter Säfsen Resort, Ca. 6 mil från Ludvika.   På Säfsen Resort finns skidåkning, afterski och god mat på både Wärdshuset och på Hyttan. Stuguthyrning finns! På Hyttan gör de bland annat grymt goda pizzor och det är ett väldigt barnvänligt skidområde.  Lekombergs gruvområde, Ca. 8 km från Ludvika.   Fantastisk utsikt över sjön Väsman. Ett tips är att åka dit vid sol-uppgång eller solnedgång. Ta med ett paket korv och grilla vid grillplatsen vetja!  Bergslagskonditoriet, Mitt i centrala Ludvika.   Grymt konditori med bra mat, go´fika och en sjujäkla schysst miljö att hänga i.

En kreativ jul på Körsbärsgården

En kreativ jul på Körsbärsgården

I byn Karlsarvet, några kilometer utanför Leksand, ligger Körsbärsgården. Omgiven av hästhagar och bara en kort promenad från Siljan, står det röda timrade huset där Karin Stigsdotter bor med sin familj. Det är här de firar jul. Mitt emellan skogen och sjön ligger gården som byggdes på 1930-talet och som sedan dess både byggts om och till i flera omgångar för att passa dess inneboende. – När vi köpte gården fick vi berättat för oss att den varit Kers Pers gård, men att barnen hade haft svårt att säga Kers Pers och i stället sa Körsbärs. Så kom det sig sedan att gården kallas Körsbärs, berättar Karin. Hon är utbildad sjuksköterska och har jobbat runt om i Sverige och i Norge. Sedan bytte hon bana helt och lät kreativiteten – som alltid varit en följeslagare – blomma ut även i yrkeslivet under utbildningen till dekoratör. Just den där lusten att skapa och kreera är ett stående inslag i såväl livet som vardagen. Inte minst får den utlopp på Instagramkontot 79392, där tusentals följare inspireras av Karin och livet på gården. – Utöver de intressen barnen har och som vi vuxna automatiskt involveras i, är det till största del hemmet och trädgården jag ägnar mig åt, men även resor, att läsa, färg och form och foto. Jag ser mig själv som rätt påhittig.  Hennes öga för färg och form kommer väl till pass när gården ska göras redo för vintern. Här står havrekärvar redo att möta småfåglarna, liksom de röda äpplen som är utplacerade lite här och var. Annars varierar vinterdekorationerna på gården från år till år beroende på såväl tid och ork som kreativitet.  – Jag brukar säga att vi vinterdekorerar, när vi gör det ombonat och välkomnande även på gården inför den kalla, mörka perioden av året. På senhösten tar vi granar som vi sätter kring knutarna. Ofta hänger vi ljusslingor i granarna och i vissa buskar för att lysa upp och göra det mysigt. Vi sätter även ner långa marschallhållare och tar fram ett gäng ljuslyktor. Närmare jul brukar vi hjälpas åt att göra och spika upp granrisgirlanger och jag brukar göra dörrkransar. Finns lusten gör vi ett par granrisbockar som placeras på någon välkomnande plats på gården.   Barndomens jular spenderades hos mormor och morfar, med allt vad det innebar i form av gran, glögg, Kalle Anka och Karl-Bertil, tomtegröt och tomte, väntan och förväntan, skratt och musik. Även om det numera är i Körsbärsgården jularna firas, finns mycket från de där glittrande jularna bevarat.  – För mig är julen framförallt gemenskap, att umgås, ha extra tid för varandra och att vara tillsammans. Jul är också dofter som de av glögg, pepparkakor, apelsiner med instuckna nejlikor, tazetter, hyacinter, iskonvaljer, kanelstänger, gran, tända ljus. Ja, det är många dofter som jag förknippar med julen.  Att just dofter är något som skapar julkänsla är tydligt hemma hos Karin. Här utgörs en stor del av juldekorationerna av blommor, frukt och ljus.   – Jag är inte så mycket för att ta fram massa pynt som ska plockas bort efter ett tag. Blommor och ljus är ett säkert sätt att skapa stämning åtet om, inte minst vid jul. Ett fat med röda äpplen och några apelsiner med instuckna nejlikor ger omedelbar julkänsla, det behövs egentligen inte så mycket.    Under advent är mycket sig likt från år till år.  – Min mamma brukar baka ”Julgubbar”, en slags vita pepparkakor, tillsammans med barnbarnen varje advent. De gör också knäck och lussekakor, stora dekorativa saffransbröd, tillsammans. Julgranen tar vi in och klär kvällen före julafton och det är också då skinkan griljeras. Sen på julafton äter vi ”knytis-julbord” före Kalle Anka.  På julbordet är det inte bara maten som står i fokus, utan även dekorationer bidrar till att skapa stämning och julkänsla.   – Mina måsten på julbordet är ljus, blommor och att alla som kan är på plats, skrattar Karin, men börjar sedan ändå räkna upp de ingredienser som ingår i hennes bästa julbordsrecept:  – Julskinka från Siljans Chark och handgräddat hårdbröd från Skedvi bröd. Några olika sorters lax från Siljans Lax brukar vi också ha på julbordet – och hemgjorda köttbullar. Julmust i glasflaskor hör också julen till, liksom de mjuka bröden tjockbulla och stomp.    Så när vintermörkret sänker sig och det börjar bita i kinderna känns kylan ändå långt borta. Här i Körsbärsgården strålar värmen och julstämningen sitter djupt rotad i de röda timmerväggarna. Här finns stämningen som kommer mindre av röda tomtar och mer av kärlek och gemenskap. Precis som julen ska vara.  Karins vinterpärlor i Leksand med omnejd Musikevenemangen: Lissjul i Leksands kyrka vid första advent är en lika berörande upplevelse varje år. ”Leksandslåt med Vänners” Trettondagskonsert i Sveasalen, Leksand. Högt tempo, glatt humör och mycket musik under en konsert lång som en ishockeymatch.  Massa glädje och må-bra-känsla!  Utomhusaktiviteterna: Vid gynnsamma väderleksförhållanden kan Siljans is bjuda på fantastisk skridskoåkning. Granbergslänken med skidspår och bitvis väldigt fin utsikt mellan Källan i Leksand och Granberget. Granberget med slalomåkning på nära avstånd från Leksand. Gesundaberget med milsvid utsikt över Siljan och dess omgivningar är också en upplevelse oavsett årstid. Utsikten är minst sagt storslagen!  Hantverket: Året om finns det många duktiga hantverksföretag att besöka i våra trakter. I stundande julklappstider tipsar jag om att besöka Jobs Handtryck i Västanvik och även Käck & Hedbys Smides på Åkerö där bland annat Tuppstaken tillverkas. Att besöka smedjan och att se smederna använda samma remdrivna maskiner och öppna ässjor som då smedjan startade 1922 ger besöket i fabriksbutiken ett mervärde. Inne i Leksand finns flera företag, två av dem är Ylva Skarps studio och Linn Sunds Crona Craft, tidigare Leksands Hemslöjd. Utanför Rättvik, i Vikarbyn har keramikern Mikaela Willers butik och verkstad och inte långt där ifrån ligger Nittsjö och Nittsjö Keramik.

Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Att checka in på anrika Mora Hotell ska vara som en avkopplande andningspaus. När platschef Petter Lund med personal hälsar välkomna är ledordet vardagslyx: ”Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt. Kom in och låt oss ta hand om dig”, säger han. Det är full fart inför stundande lunchservering och Petter Lund sveper vant omkring bland grytor och kastruller. Idag står stuvad torsk på smörstekt bröd och en mustig kycklinggryta på menyn. Även om han har spenderat större delen av sitt yrkesliv i kökssammanhang, är inte tänkt att han ska husera här på Mora Hotell. – Jag är egentligen platschef, men i väntan på ny personal får jag hugga i och hoppa in. Då kan vi verkligen börja jobba mot vårt mål: att vara en av de bästa krogarna inom Dalarna. Han har hållit i trådarna på hotellet sedan april 2018 och mycket har hänt. – Det har varit otroligt mycket att göra. Nya utmaningar varje dag, men det är väldigt givande och det är därför man kommer hit varje dag och tycker det är jätteroligt.   De har bland annat gjort en renovering av spat. På plats finns nu två nya jacuzzier och en kalldusch som komplement till den ångbastu, torrbastu och swimmingpool som finns sedan tidigare. De har även tagit in ett nytt ekologiskt hudvårdsmärke och spetsat till spamenyn med olika behandlingar. Förutom hotellets gäster vill de även att lokalbor ska upptäcka den vardagslyx hotellet kan erbjuda. Därför har de bland annat tagit fram ett koncept med dagspa, där besökaren för en stund får fly undan vardagens stress och känna lugnet infinna sig. – Vi vill att folk ska våga komma in, boka och bli omhändertagna. Det är vardagslyx och det är lite av ett ledord i verksamheten. Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt, kom in på en måndag, onsdag eller torsdag och njut lite grann. Låt oss ta hand om dig. En annan central punkt är maten och restaurangen. Där är siktet som sagt högt inställt, med målet att bli en av de bästa krogarna i Dalarna. Vägen dit går via lokala smaker.  – Köket är det en hjärtefråga för mig. Vi vill ju visa upp vad som är Dalarna för våra gäster och vi jobba med så mycket lokala råvaror vi bara kan. All vår öl är från lokala små bryggerier i Dalarna. Vi använder primärt kött och grönsaker från omnejden, berättar Petter. Tanken är att alla dessa bitar ska ge en upplevelse utöver det vanliga, som i förlängningen ska ge Mora Hotell utmärkelsen fyrstjärningt superiorhotell. – Vi vill satsa på att erbjuda en bra helhetsupplevelse när du är här. Att man känner att det är bra mat, bra service, att man känner sig uppskattad som gäst. Det genomsyrar hela hotellet – vi vill att du ska bo, äta och leva bra hos oss. Mora Hotell är en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.Läs mer om Taste of Dalarna

Traillöpning i Älvdalen: ”Löpningen har inga öppettider”

Traillöpning i Älvdalen: ”Löpningen har inga öppettider”

Att springa trail i Dalarna, speciellt i skogarna kring Älvdalen, är Petra och Marcus Ekenstiernas bästa medicin mot det mesta i livet. För naturen har inga fasta öppettider. Där finns utrymme för både egna tankar och samvaro. Nu ska de göra Älvdalen till navet för Sveriges största löparsällskap och ett centrum för äventyrslopp. Petra och Marcus Ekenstierna började bli rastlösa. Stadslivet i Skåne var enformigt och efter en tuff period, när Petra drabbats av och behandlats för livmoderhalscancer, gick tillvaron på sparlåga. – Jag var i dåligt skick fysiskt, men sjukdomen tog psykiskt på oss båda två. Efter ett rehabiliteringsläger om drömmar och mål i livet kom jag fram till att jag ville orka mer och bli mer aktiv. Där började jag löpträna. Marcus såg hur det fick mig att må bättre och började också komma igång, berättar Petra. De började röra på sig tillsammans. – Det stärkte oss både fysiskt och psykiskt. Vi fick något annat att prata om än den grå vardagen, såg en mening med saker och ting. Vi började springa, träna för det loppet och den träningen. Det blev ett helt annat lyckomoment.   Snart gick de med i en löpgrupp, upptäckte gemenskapen och den känslan av att ha en extra familj. De ville sprida det vidare – skapa sin egen löparfamilj. I samma veva kom samtalet från Älvdalen: Petra hade kommit in på en ettårig utbildning som Fjäll- och äventyrsledare. Från en dag till en annan sa de upp sig från sina jobb, hyrde ut huset och flyttade norrut. Marcus fick också en plats på utbildningen och plötsligt hade de bytt kontorsjobb i Skåne mot äventyr i Älvdalens vildmark. De har inte ångrat sig. – Det här är paradiset, här finns allt utanför dörren och vi bestämde oss snabbt för att inte flytta tillbaka. Här är vi ute varje dag, vi kan vara ute varje dag. Det gick inte på samma sätt tidigare, säger Petra. Under tiden de pluggade kom de igång med löpargruppen Sweden Runners. – När vi flyttade upp har den här lilla löpgruppens tanke växt och blivit betydligt mycket större. Våra mål är mycket större nu, vi ska bli Sveriges största löparsällskap och få hela svenska folket att röra på sig. Vi vet hur mycket löpning hjälper och vill att fler ska inse det. Älvdalen är navet för deras löpning, även om de har totalt nio löpargrupper runt om i landet. Det är också i Älvdalen de genomför sitt populära äventyrslopp Älvdalen Backyard Ultra och ultraloppet UKA PAIN. De arrangerar löparläger och löparresor, ofta i fjällen i Dalarna. Kärnan i allt är kärleken till löpningen. – Det finns en enkelhet i löpningen. Du kan göra precis när det passar, starta när du vill starta. Löpningen har inga öppettider. Det är den stora charmen. Har man en jobbig dag och vill rensa huvudet, går man ut och springer och har ett möte med sig själv för att sortera tankarna. Du kan göra ett hårt pass om du vill ha pulsen eller välja ett lugnare. Ett långt eller ett kort. Det finns hur mycket som helst i löpningen. Även om det finns en charm i att springa på egen hand är det ändå gemenskapen och att springa tillsammans som hjälpt Petra och Marcus allra mest. – Vi sprang och springer flera timmar tillsammans. Ingen annan stör oss. Det han säger lyssnar jag på. Ingen håller på med tvättmaskin eller städar. Man bara är där bredvid och lyssnar, säger Petra. Äventyrslopp i Älvdalen Älvdalen Backyard Ultra, 15 juni Sportkullan Adventure Race, 13 juli Sportcenterloppet (MTB), 27 juli UKA PAIN Ultra, 28 september UKA PAIN MTB, 5 oktober

Ejheden: Sveriges bästa abborrfiske

Ejheden: Sveriges bästa abborrfiske

En alldeles egen sjö, mitt ute i vildmarken. Fiskespöt står redo. I lugnet och stillheten vid Ejheden utanför Furudal väntar Sveriges bästa abborrvatten. Följ grusvägen norrut från Furudal mot Håven och sväng höger efter Oreälven. Efter 3,5 mil är du framme vid Ejheden, där skogarna fortfarande ser ut som de en gång gjorde. Där älg, björn och varg strövar fritt och där det finns gott om frodiga gamla granar och ståtligt grånande tallar. – Det är en nästan spirituell känsla, ett väldigt känslomässigt ställe. Mitt ute i skogen, långt bort. Det finns ingen bebyggelse i närheten. Själva husen ligger mellan två sjöar, Lillejen och Storejen. Det är nästan svårt att beskriva känslan, men det är så lugnt och stillsamt. Det är också vad de flesta som kommer hit känner. Stillheten, säger Olle Vixner. Han är grundare av Guidefathers, fiskeföretaget som arrenderar sjöarna och husen vid Ejheden. De har privat fiskerätt och reglerar fisket helt, vilket innebär att de tar hand om fiskevårdsarbetet och ser till att skapa bästa möjliga förutsättningar för fisken i sjön. Det gör att de i sin tur kan erbjuda unika fiskemöjligheter för den som vill uppleva den orörda naturen, men kanske framför allt något för den som är sugen på att dra upp riktigt stora abborrar. – Här finns verkligt exklusivt fiske i ett av Sveriges bästa abborrvatten. Det är här man fångar abborre på upp till 2 kilo.  Det beror framför allt på naturen runt omkring, den grovblockiga morän som ligger i skogen och även i sjön. Det gör att det blir väldigt bra fiskproduktion i sjöarna. De sista fasta boende flyttade från Ejheden i slutet av 60­talet. Som mest har 97 personer bott i byn, som levt av jordbruk, skogsbruk, jakt och fiske. I en av de renoverade stugorna, som en gång i tiden var byns skola, hänger svarta tavlan fortfarande kvar som ett minne från svunna tider. Här finns varken el eller rinnande vatten och för värme gäller det att elda i kaminerna. Den här vildmarkskänslan i kombination med premiumfisket är vad Olle Vixner tror lockar. – Här har du en hel sjö för dig själv, ingen annan kan vara här just nu. Tänk dig att du hyr en sjö! Det finns inte så många möjligheter till det i Sverige. Det blir också lite som att leva som förr i tiden. Man kommer bort, från både el och rinnande vatten. Man börjar tänka efter hur mycket vi egentligen förbrukar i vardagen. I Ejheden har såväl nybörjare som den inbitna sportfiskaren något att hämta. Att hyra området innebär en smidig helhetslösning, där såväl fiskeupplåtelsen som fiskebåten och stugorna ingår. Det går även att boka Olle eller någon av hans guidekollegor för att skapa ännu bättre förutsättningar för att lyckas med fisket. Då ingår såväl praktiska fiskekunskaper som tips på hur man kan tänka kring val av utrustning, drag, vatten, fiskedjup. Det finns även möjlighet att hyra kanot eller kajak. – Många kanske aldrig har fiskat förut eller bara fiskar ett par gånger per år. Då kanske man inte har möjlighet att köpa en sportfiskebåt. Men då kan man hyra det här en vecka eller en helg istället, så slipper man krånglet. I början av juni drar sommarsäsongen igång, när de första fiskesugna anländer för fiske på öppet vatten. Sedan fortlöper fisket i takt med årstiderna och i samklang med naturen. Det är ändå mitt ute i vildmarken, där de djupa dalaskogarna i århundraden stått pall för tidens tand. I Ejheden väntar lugnet, stillheten och kanske ett och annat djur att spana på. Plus en hel del abborrar förstås.

Moneybrother: “Dan Andersson känns som hemma”

Moneybrother: “Dan Andersson känns som hemma”

Anders Wendin, även känd som Moneybrother, uppträder under 2019 års Dan Andersson-vecka. Under veckans invigningsarrangemang, Visfestivalen Kontraband den 27 juli, spelar han såväl poetens tonsatta dikter och eget material. Vad bjuder du på under Dan Andersson-veckan? – Det blir akustiskt och tanken är att spela ett par Dan Andersson-låtar och lite eget material. Jag har till exempel tidigare tonsatt en Dan Andersson-dikt, så jag kommer spela den och eventuellt också någon annan låt jag tycker om. Det blir en visbetonad grej, jag får plocka fram mina sorgligaste arbetssånger. Vilken är din relation till Dan Andersson? – Jag är ju uppvuxen i Ludvika, så från början var det någonting man blev tvingad att läsa i skolan. Då kunde man inte riktigt ta till sig det och det tog ganska lång tid innan jag fattade hur bra det var. Jag tror han beskriver en miljö som, om man är uppväxt där, känner igen. Jag känner igen naturbilden och det känns väldigt hemma för mig att läsa hans dikter. Sen var han ju en poet som flyttade från Ludvika till Stockholm… Vad gör du själv när du besöker Ludvika? – Jag har ingen släkt eller familj kvar, så det är inte jätteofta jag är där. Men ibland åker vi till Säfsen och då är det naturen som lockar. Ut och fiska eller ut och mysa på något sätt. Anders Wendins tre guldkorn i Dalarna: 1. ”Det är svårt att komma ifrån att allt kring Siljan är ganska magnifikt, så en roadtrip däromkring. Är man är sugen på Dalaporr är Tällberg svårslaget. Det är vackert där uppe.” 2. ”En konsert i Dalhalla.” 3. ”Jag tycker det är mysigt att åka till de gamla gruvlämningarna runt om i Bergslagen och kring Ludvika. Med mörkt stilla vatten, det är coola och unika miljöer där tiden stått still.”   Visfestivalen Kontraband är en helkväll med några av Sveriges bästa visartister. Förutom Anders Wendin uppträder bland andra Anna Ihlis, Heide Baier och Ellinor Brolin. Konserten ges lördag 27 juli på Kajkrogen i Ludvika. Läs mer och boka biljetter