Drönarbild i skogsmiljö med älv.

Tips för naturfoto i Dalarna – Emanuel fotograferar naturen från nya perspektiv

Månadens dalaprofil bor i Borlänge och kombinerar vandring i naturskogar och på vandringsleder med sin passion för fotografi. De inbjudande naturbilderna skapar längtan att bege sig ut och uppleva allt det vackra i Dalarna. Här delar han inte bara med sig av sin kärlek till landskapets natur utan även tips för nybörjaren samt sina bästa platser för fantastiska naturfoton i Dalarna.


Emanuel Brask är hobbyfotografen som började sin karriär med att fotografera med sin mobilkamera. 4 år senare fotograferar han inte bara med sin systemkamera utan även från luften med sin drönare. På så sätt delar han med sig av bilder på naturen från mer abstrakta perspektiv. Han älskar Dalarnas vyer och att fotografera i ”Golden Hour”. Genom sina foton tar han med betraktaren på en upptäcktsresa genom trolska naturskogar, över karga fjäll och upp till fantastiska utsiktsplatser. Du får uppleva djur, natur, vackert motljus och dimmiga morgnar via hans magiska fotografier. Du hittar Emanuel på Instagram under namnet @fotografemanuelbrask.

Hur kommer det sig att du började med fotografering?
– Under hela min uppväxt har jag haft svårt att hitta en hobby som känts roligt att syssla med under en längre period, tills jag började med fotografering. När jag började fotografera natur med min mobiltelefon och sedan insåg att jag kunde dela mina bilder på Instagram började min passion växa på riktigt. Drömmen om en systemkamera uppstod och från det ögonblicket har det inte varit en lugn stund. Familjen följer ofta med mig på mina resor med kameran och jag är så tacksam för deras stöd.

Porträttbild på highland cattle.
Emanuel fångar inte bara natur i sina bilder, utan också djur. Bilden ovan är tagen hos Highland Cattle Farm utanför Borlänge.

Vad fotograferar du helst?
– Jag har snöat in helt på naturfotografering, både från marken och från luften. Det jag älskar med naturfotografering är att naturen är i ständig förändring och samma plats kan se olika ut från dag till dag. Jag älskar att uppleva och dokumentera naturen från olika perspektiv.  Att fotografera med min drönare visar upp naturens skönhet ovanifrån vilket ger en helt ny upplevelse. När jag fotograferar med min drönare ser man hur vattnet möter skogen från en mer abstrakt vinkel. Med mina bilder vill jag visa upp hur vackert Dalarna är, både vinter- och sommartid.

Vad är ditt bästa fototips för den som är nybörjare?
– Man måste öva för att bli bättre och då gäller det att ha kameran med sig. Därför är mitt bästa tips att alltid ta med dig din kamera oavsett vart du ska. Våga fotografera mycket och skaffa Instagram om du inte redan har ett konto. Sök upp andra användare för att få inspiration och motivation att fortsätta öva. Själv tittar jag även mycket på YouTube för att få inspiration samt lära mig mer om fotografi.

Vad är det bästa med Dalarna?
– Det bästa med Dalarna är den fina naturen vi har här, närheten till skogen och vildmarken. Det finns inget bättre än att bege sig ut och fjällvandra eller att bara ta sig ut och njuta av stillheten ute i naturen.

 

Två naturbilder, en spång och en drönarbild.
Emanuel älskar att fotografera Dalarnas natur och lyckas med sin drönare visa Dalarna från ovanliga perspektiv,

Vilket är ditt absoluta favoritfoto från Dalarna?
– En av mina absoluta favoriter är tagen från en liten vandring i Gyllbergen som jag och min kompis genomförde. Vi vandrade till Dragsjön och stannade där till solen gick ner. Solnedgången var helt magisk. När ljuset var som bäst under ”golden hour” tog jag hjälp av spången för att skapa djup i bilden. Jag tycker verkligen om både ljuset och känslan i bilden. Spången leder dessutom ögat in i bilden på ett mycket fint sätt.

3 tips på bra fotoplatser i Dalarna

 

1. High Cattle Farm, Bysjön, Borlänge

– Ett perfekt utflyktsmål för hela familjen där det finns möjligheter att fotografera Highland Cattle. De älskar dessutom att bli fotograferade vilket gör att möjligheten till fina bilder är stor.

2. Trolldalen, Björka

– Ett fint naturreservat med härliga vandringsleder, perfekt för den som inte vill gå så långa sträckor. Här finns även en trollkyrka att både uppleva och fotografera. Trolldalen är en plats jag ofta återkommer till.

3. Gyllbergen, Borlänge

– Gyllbergen bjuder på varierande natur som är perfekt för den fotointresserade.  Här finns vackra vandringsleder om sommaren och under vintern finns fina skidspår att ta sig fram på.

 

Två bilder, en porträttbild på en man och en skogsbild.
Emanuel har fotat många otroligt vackra platser i Dalarna i sina sina bilder, och fångar platsens känsla och stämning. 

Om Emanuel

 

Namn: Emanuel Brask

Ålder: 28 år

Ort: Borlänge

Instagram: @fotografemanuelbrask

Det här är månadens dalaprofil

 

Varje månad säger vi hej till en ny dalaprofil här på visitdalarna.se. Vi får veta mer om vem personen är och framför allt delar han eller hon med sig av sina allra bästa tips på vackra, spännande och ofta lite dolda platser att besöka i Dalarna. Det är med andra ord en möjlighet att upptäcka nya pärlor runt om i landskapet. Då många av personerna har ett stort fotointresse är ett hett tips att ta med kameran när du besöker platserna. Det kommer garanterat att bjudas på många unika tillfällen att fånga den där riktigt magiska bilden.