Familjen Borssén på cykel i Orsa Grönklitt.

Testpatrullen testar Grönklitt Flowtrail

Under en höstdag agerade familjen Borssén Testpatrull för att undersöka vad Orsa Grönklitt har att erbjuda cykelsugna barnfamiljer. En hel del visade det sig. Det blev en dag full av upplevelser, som förutom själva cyklingen på anläggningens säsongsnyhet Grönklitt Flowtrail även bjöd på en hel del äventyr. Här berättar pappa Jojje Borssén mer.


Ni gav er ut på cykeläventyr?

– Ja, vi lyckades pricka en dag med strålande sensommarvärme för vår dagsutflykt, som gick till Orsa Grönklitt. Vi hade med egna cyklar och cyklade deras bana Flowtrail, som är två lättåkta kilometer lång och perfekt för barn. Båda barnen – Sam, 3,5 år och Frank 6,5 år – cyklar mycket, så vi upplevde att det funkade jättebra. Barnen efterfrågade dessutom flera flowtrails! Själva trailen är väldigt lättrullad och fin att cykla på, så det behövs ingen särskild mountainbike tycker jag. De körde på sina små BMX-cyklar.

Vad var det bästa med dagen?

– Sam tyckte att själva cyklingen var jätterolig och när det pirrade i magen. Jag själv uppskattade promenaden på baksidan av Orsa Grönklitt, med sina fantastiska stigar. Therese tyckte det var jättemysigt att stanna till i Saluhallen i Orsa för att handla, vilket vi gjorde på vägen hemåt.

Några tips för andra som planerar samma upplevelse?

– Cykla helst på förmiddagen och utforska annat på eftermiddagen. Ett tips är också att stanna i Orsa på hemvägen för att upptäcka något nytt ifall ni reser över dagen.

För vilka rekommenderar ni den här upplevelsen?

– En vanlig aktiv familj som vill ha lite enkla äventyr. Passar både för yngre och för äldre barn.

Vad blir er nästa utflykt i Dalarna?

– Det blir nog skateparken i Leksand några gånger till innan kylan kommer. Den är fantastisk, vi hoppas att det blir en liknande även i Rättvik framöver!

Barn som cyklar längs Grönklitt Flowtrail.

Barn som cyklar längs Grönklitt Flowtrail.
Flowtrail-leden är 2 km lång och passar alla åldrar som vill känna härligt pirr i magen.
 

Testfamiljen: Borssén

Bor i Rättvik och består av pappa Jojje, mamma Therese, Sam, 3,5 år, Frank 6,5 år och 8 månader gamla vorstehen Tyra. Intressen är skidåkning, cykling, bad, jakt och fiske.

Flowtrail på Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt Flowtrail är 2 km lång. Med böljande svängar och relativt lite stenar och rötter är leden anpassad för att nyttjas av alla. Med hjälp av stödet i svängarna och enklare hopp och nivåskillnader blir cyklingen både trygg och underhållande.

I Orsa Grönklitt finns flera cykelleder av olika längd, karaktär och svårighetsgrad. Några slingrar sig kring anläggningen med närliggande Rädsjön, medan andra leder ut i den kringliggande vildmarken.

Läs mer: Cykel på Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt är även del av cykelnätverket Biking Dalarna, som samlar ett antal cykelområden i hela Dalarna. Läs mer och hitta fler cykelupplevelser: Biking Dalarna.

Ledmarkering som visar Biking Dalarna.
Orsa Grönklitt är en del av cykelnätverket Biking Dalarna, som samlar kvalitetssäkrade cykelområden i hela Dalarna.