Familjen Borssén på cykel i Orsa Grönklitt.

Testpatrullen testar Grönklitt Flowtrail

Under en höstdag agerade familjen Borssén Testpatrull för att undersöka vad Orsa Grönklitt har att erbjuda cykelsugna barnfamiljer. En hel del visade det sig. Det blev en dag full av upplevelser, som förutom själva cyklingen på anläggningens säsongsnyhet Grönklitt Flowtrail även bjöd på en hel del äventyr – som möten med rovdjur. Här berättar pappa Jojje Borssén mer.


Ni gav er ut på cykeläventyr?

– Ja, vi lyckades pricka en dag med strålande sensommarvärme för vår dagsutflykt, som gick till Orsa Grönklitt. Vi hade med egna cyklar och cyklade deras bana Flowtrail, som är två lättåkta kilometer lång och perfekt för barn. Båda barnen – Sam, 3,5 år och Frank 6,5 år – cyklar mycket, så vi upplevde att det funkade jättebra. Barnen efterfrågade dessutom flera flowtrails! Själva trailen är väldigt lättrullad och fin att cykla på, så det behövs ingen särskild mountainbike tycker jag. De körde på sina små BMX-cyklar. Efter cyklingen passade vi också på att göra ett besök i Orsa Rovdjurpark som ligger alldeles intill.

Vad var det bästa med dagen?

– Sam tyckte att själva cyklingen var jätterolig och när det pirrade i magen. Frank gillade Rovdjursparken bäst och tyckte den var roligast. Jag själv uppskattade promenaden på baksidan av Orsa Grönklitt, med sina fantastiska stigar. Therese tyckte det var jättemysigt att stanna till i Saluhallen i Orsa för att handla, vilket vi gjorde på vägen hemåt.

Några tips för andra som planerar samma upplevelse?

– Cykla helst på förmiddagen och ta sedan Rovdjursparken på eftermiddagen. Ett tips är också att stanna i Orsa på hemvägen för att upptäcka något nytt ifall ni reser över dagen.

För vilka rekommenderar ni den här upplevelsen?

– En vanlig aktiv familj som vill ha lite enkla äventyr. Passar både för yngre och för äldre barn.

Vad blir er nästa utflykt i Dalarna?

– Det blir nog skateparken i Leksand några gånger till innan kylan kommer. Den är fantastisk, vi hoppas att det blir en liknande även i Rättvik framöver!

Barn som cyklar längs Grönklitt Flowtrail.

Barn som cyklar längs Grönklitt Flowtrail.
Flowtrail-leden är 2 km lång och passar alla åldrar som vill känna härligt pirr i magen.
 

Testfamiljen: Borssén

Bor i Rättvik och består av pappa Jojje, mamma Therese, Sam, 3,5 år, Frank 6,5 år och 8 månader gamla vorstehen Tyra. Intressen är skidåkning, cykling, bad, jakt och fiske.

Flowtrail på Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt Flowtrail är 2 km lång och ny för sommaren 2020. Med böljande svängar och relativt lite stenar och rötter är leden anpassad för att nyttjas av alla. Med hjälp av stödet i svängarna och enklare hopp och nivåskillnader blir cyklingen både trygg och underhållande.

Trailpass är obligatoriskt från 7 år för cykling i flowtrail-banan och finns att köpa på Längdcentrum. Där går det även att hyra cyklar och utrustning.

I Orsa Grönklitt finns flera cykelleder av olika längd, karaktär och svårighetsgrad. Några slingrar sig kring anläggningen med närliggande Rädsjön och Rovdjursparken, medan andra leder ut i den kringliggande vildmarken.

Läs mer: Cykel på Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt är även del av cykelnätverket Biking Dalarna, som samlar ett antal cykelområden i hela Dalarna. Läs mer och hitta fler cykelupplevelser: Biking Dalarna.

Ledmarkering som visar Biking Dalarna.
Orsa Grönklitt är en del av cykelnätverket Biking Dalarna, som samlar kvalitetssäkrade cykelområden i hela Dalarna.

 

Det här är Testpatrullen

Visit Dalarnas Testpatruller är barnfamiljer med uppdrag att testa och utvärdera Dalarnas familjevänliga besöks mål. Det kan handla om att besöka vattenland, temaparker, naturområden, evenemang och andra aktiviteter som riktar sig mot barn. Testpatrullerna berättar om sina upplevelser, tankar och tips från besöket – för att på så sätt vara en barnvänlig guide till Barnens Dalarna.

Vill du och din familj vara Testpatrull? Läs mer: visitdalarna.se/testpatrullen