En familj äter vid ett bord utomhus bland grönska.

Somrig frukost med dalasmaker

Semester i Dalarna i sommar? Kickstarta dagen med en riktig pangfrukost, fylld av lokala smaker. Duka upp utomhus om vädret tillåter och låt frukosten övergå i såväl brunch som lunch medan du njuter av sol, härligt sällskap och självklart alla godsaker. Många av producenterna har webbshop eller hemleverans, så att du kan få en smakbit från Dalarna även om du inte har möjlighet att besöka dem live.


Den viktiga frukostmackan

Ingen frukost utan bröd. Typiskt för Dalarna är tunnbröd, framför allt det mjuka. Rättviks Tunnbrödsbageri bakar alltifrån det traditionella tunnbrödet till tuttul, som är smaksatt med anis och fänkål. De gör även kavelbulle, som är en större brödkaka med smör, mjöl och kryddor. 

Den som hellre startar dagen med hårt bröd bör ta sikte på det härligt krispiga knäckebrödet från Skedvi Bröd. Brödet gräddas för hand över öppen eld av bagare som tillsammans har flera hundra års erfarenhet av hantverket.

En hand tar marmelad för att bre på en smörgås.

Osten i centrum

Osten har förstås en central plats på varje frukostbord värt namnet. Här har du möjlighet att testa dig fram med ostar av olika karaktär, konsistens och smak. Varför inte våga prova nya sorter och utmana smaklökarna.

Murboannas Ost har tillverkning och gårdsbutik utanför Borlänge. I deras sortiment finns ostar som är hårda och mjuka, milda och smakrika. Koppslahyttans Underbara är till exempel en mild och krämig vitmögelost av camemberttyp och den som vill ha lite starkare smak siktar in sig på den lagrade blåmögelosten Frostbos Fina. Båda gör sig perfekt med en god marmelad. 

Collage: Runda inslagna ostar och hårt bröd med skinka på.

Smakrika charkuterier

Det är inte bara på ostfronten det är möjligt att vidga sina smakmässiga frukostvyer. Även bland Dalarnas charkuterier finns flera spännande alternativ.

Vad sägs till exempel om att testa något i strutsväg? Sahlins Struts utanför Borlänge har både gårdsbutik, mat för avhämtning och webbshop för den som vill smaka den unika delikatessen i olika varianter. Här finns både rökt och lufttorkat strutskött, gårdens egen strutskorv och den prisbelönta strutsleverpastejen. 

Addera vilda smaker av ren i form av korv eller torkat kött från Renbiten Deli i Falun, eller ta sikte på den populära Leksandsskinkan från Rältagårdens gårdsbutik utanför Leksand. 

Olika burkar med senap.

Toppings från Dalarnas skogar

En mix av goda tillbehör och toppings behövs förstås, vare sig det handlar om att toppa gröt, yoghurt eller smörgås. Hos Björgårdens syltmakeri utanför Rättvik hämtas råvaran till drycker, marmelader och chutneys från dalaskogarnas välfyllda skafferi. 

Toppa eller doppa ost, bröd och chark i olika sorters senap, senapsdressing och såser från LissEllas Senap i Hedemora. Deras ”Söt och stark senap” har en lång varm eftersmak, perfekt till ost. Eller utforska nya senapsmarker med mer vilda smakkombinationer av havtorn, blåbär, lingon eller whiskey. Samtliga med världsmästarutmärkelser.

En kanelbulle på ett vackert fat.

En söt avslutning

Vad vore en lyxfrukost utan något sött? Avrunda med några goda bullar, kakor eller bakverk från Snitths Hantverksbageri i Furudal eller Kanel & Kummin i Stora Skedvi. Från Labys choklad i Hedemora kommer dagsfärska chokladpraliner tillverkade av svenska bär och frukter, grädde från Grådö mejeri, svenskt smör och honung från den egna biodlingen.


Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och smakupplevelserna i främsta rummet.