Hundvalp i famnen.

Spana efter björnar och hälsa på draghundar i Sälen

Allt som behövs för att uppleva vildmark, fjäll, skidåkning och nöjesliv. Det är charmen med Sälen och Sälenfjällen om Peter Karlsson får säga sin mening. I snart 40 år har han drivit tävlingskennel och inom ramen för företaget Peakpoints Adventure finns möjligheten för besökare att hälsa på hundarna. Med utgångspunkt från kenneln i Lima finns det en mängd äventyr att ta del av, alltifrån glada kennelbesök till mer nervkittlande björnexkursioner.


Vad händer hos er sommartid?

– Vi har ett fint sommarprogram som är kopplat till vår verksamhet med hundar, äventyr och vildmarksupplevelser. Vi tar sedan många år emot besökare på vår kennel i Lima för att våra gäster ska få se vad hundarna gör på sommaren, var de bor och hur de tränas. Eftersom vi har varit en professionell tävlingskennel i snart 40 år är vi glada att kunna dela med oss av vår erfarenhet med skötsel, träning och utfodring av slädhundar. Att umgås med glada hundar en stund och springa tillsammans i kenneln är en uppskattad stund för en familj med hundintresse.

Vad gör egentligen slädhundar på sommaren?

– Eftersom vi deltar i slädhundstävlingar är det enormt viktigt att man jobbar med hundarna året runt. Värmen på sommaren är ett problem för hundarna och varma dagar går det inte att träna på vanligt sätt. Däremot aktiverar vi dem dagligen genom att de får vara lösa och leka, bada och spinga tillsammans. Mycket uppskattat och bra för socialiseringen och kamratskapet i flocken. Det är ju ändå närmare 60 kompisar som skall komma överens. När temperaturen tillåter tränar vi dem på vanligt sätt med vagn eller fyrhjuling. Vi kör mellan 12–18 hundar i spannen och de jobbar precis som framför släden. Eftersom tävlingarna vi kör är långdistans så behöver hundarna vara riktigt genomtränade när vintern kommer så hundarna bör ha mellan 150–250 mil i benen innan snön kommer. Eftersom de också jobbar med att transportera gäster dagligen är det viktigt att de orkar med sitt jobb utan att slita ont. En dåligt tränad slädhund har ingen bra tillvaro, det är lätt att förstå.

Familj på guidadtur i Sälen med hundar i sele.
På Peakpoints Adventures kennel i Lima huserar närmare 60 hundar som besökare får hälsa på och umgås med.
 

Det går också att följa med på björnspaning?

– Ja, våra björnexkursioner är riktigt spännande. Vi bor i ett björnrikt område här i Dalarna och har ofta kontakt med björn. Den här aktiviteten är en äventyrlig vandring i ett av områdena björnen gärna rör sig. Där har de också sina iden som de tillbringar vintrarna i.

Hur stor är chansen att få se en livs levande björn?

– Chansen att få se en levande björn är liten, eftersom de är väldigt skygga, men under exkursionerna garanterar vi att få se spår efter dem och även besöka ett riktigt björnide. Vi har vid ett par tillfällen träffat på björn och vid ett av tillfällena var det en hona med tre ungar som vi mötte på 25 meters håll. Lite onödigt nära, men det gick bra. De lufsade iväg i sakta mak. Jag kan lova att det var ett spännande ögonblick.

Vad är grejen med en semester i Lima, Sälen och Sälenfjällen?

– I mitt tycke finns det massor av orsaker att besöka Sälen och Västerdalarna. Här finns egentligen allt man behöver för att uppleva vildmark, fjäll, skidåkning och nöjesliv. Det är nära för de flesta och utbudet av aktiviteter ökar ständigt. Sälenfjällen är väldigt tillgängliga och det finns både lätta och svåra fjälleder för alla typer av vandringar. Fulufjällets Nationalpark är också ett mycket tillgängligt område med garanterad fjällkänsla.

Barn med förälder som tittar på en björnide.
 Hos Peter Karlsson och Peakpoints Adventure finns möjligheten att uppleva många olika naturäventyr, som kennelbesök, huskyvandring och björnexkursion.