Närbild av Sofia Ståhl iklädd blå dunjacka.

Sofia Ståhls bästa tips för att må bra i vinter

Under Sofia Ståhls uppväxt i Hedemora lades grunden till hennes stora intresse för idrott och hälsa. Som hälsoprofil, författare och föreläsare är hon nu bokaktuell med ”201 hälsohacks: Lämna disken, hångla istället”. Här delar Sofia med sig av sina bästa tips för hur man tar hand om sig själv på vintern, hur framtiden med Tareq Taylor ser ut och vad som väntar nu när hon lämnar varumärket PT-Fia.


Att idrotta har alltid varit viktigt för dig. Endast fem år gammal började du träna längdskidåkning i Hedemora Skidklubb.

– Ja, hela min familj var med i klubben och längdskidåkning var vårt liv. Mina syskon och jag tävlade varje helg och när jag var elva år gammal åkte jag Tjejvasan med min mamma. Jag minns att vi käkade bullar och kexchoklad och hade så kul. Jag har nog testat alla sporter man kan tänka sig, fast i olika perioder i livet. Men det har aldrig varit prestationen som lockat mig, det viktigaste har hela tiden varit gemenskapen. Idrottandet lade grunden till min hälsa, min grundkondition och mitt sätt att se på hälsa. För mig är det naturligt att röra på mig även i vuxen ålder. Det är en livsstil som jag är så tacksam för. Likaså känner jag tacksamhet för att jag fick växa upp i Hedemora som är en liten stad. Det gav mig fina värderingar och har fått mig att stå stadigt i livet.

Hur lyder ditt bästa tips på vinterträning?

– Fortsätt röra på dig även om årstiden är mörk. Man tappar lätt energi när dagarna blir mörkare. Kanske upplever du att tröskeln känns hög, men när du väl kommit ut kan aktiviteterna variera, det behöver inte vara så komplicerat. Klä dig bra och ta en promenad, det gör mycket för ditt välmående under vintern. Eller åk pulka med barnen, ge dig ut på en löptur eller använd utegymmet i parken. Viktigast är att du prioriterar rörelse och spenderar tid utomhus. Det stärker ditt immunförsvar, ger dig frisk luft och rensar huvudet på tankar. Det är lätt hänt att man struntar i det lilla för att man inte tror att det är tillräckligt bra. Men vi behöver öva på att värdesätta promenaden likaväl som hårda träningspass. Våra behov ändras och vi behöver olika former av rörelse.

Collage: Sofia Ståhl står på skidor vid Brunnsjöberget och sitter ned i en blå dunjacka.
Sofia Ståhl åker gärna skidor på Brunnsjöberget när hon är hemma i Hedemora på vintern.

Hur tar man bäst hand om sig själv för att må bra?

– Det viktigaste är att du bygger relationen till dig själv. Hälsa och välmående handlar om att möta sig själv där man är – utifrån de förutsättningar som råder. Försök fokusera på omtanke snarare än prestation. Att äta och träna bra utan att möta sig själv och sina behov ger ingen effekt på välmåendet. Så utgå från din dagsform och fundera på vad du behöver just nu för att må bra. Det finns fantastiska hälsoråd men de är inte till för alla, så prova dig fram! 

Den 28 december släpps din tredje bok, med titeln ”201 hälsohacks: Lämna disken, hångla istället”. Vad handlar boken om? 

– Den är som en verktygslåda fullproppad med konkreta tips och inspiration för dig som vill stärka ditt välmående med hjälp av enkla och hälsosamma val – utan att krångla till det. Boken ska inte ses som ett facit eller en att-göra-lista att checka av på kortast möjliga tid. Den vill snarare inspirera till en upptäcktsresa, få dig att hitta just din väg till bättre hälsa – och i förlängningen stärka relationen till dig själv. 

Collage: Två porträttbilder av Sofia Ståhl, en i röd tröja och en i mintgrön kavaj. Hon har mörkt långt hår.
Efter tio år som PT-Fia väljer Sofia Ståhl att lämna varumärket och satsar i stället på att skriva böcker och föreläsa i sitt eget namn.

Efter drygt tio år väljer du att lämna ditt varumärke PT-Fia. Vad har du nu i kikaren?

– Ja, nu satsar jag på att skriva böcker och föreläsa som Sofia Ståhl. Hösten 2023 sticker jag ut på en föreläsningsturné tillsammans med min partner Tareq Taylor. Namnet på vår föreläsning är ”Lämna disken, hångla istället”, som ju är undertiteln på min nya bok. Vi kommer att spinna vidare på bokens tema och det blir garanterat föreläsningar i Dalarna. Det händer verkligen så mycket roligt framöver och jag och Tareq kommer att jobba mycket ihop. Han och jag var programledare för SVT-serien ”Lyckomaten” 2019, och vi har flera planer som involverar tv och nya program tillsammans. Han har följt med till Dalarna några gånger och älskar det. Han tycker att det är underbart att jag kommer från Hedemora och gillar att härma mitt dalmål.

Vad gör du när du kommer hem till Dalarna?

– Att umgås med familjen står alltid i fokus då. Mina föräldrar har en sommarstuga utanför Garpenberg och där tycker jag om att vara, bland annat brukar vi fira jul där. Mamma och jag åker gärna runt på olika loppisar i bygden. Vi gillar också inredningsbutiken Lundboden i Dala-Husby. Där är det så fint, likaså i Kloster och Stjärnsund. Jag har alltid fantiserat om att bygga om en lada och fylla den med loppisfynd. Och det är ju inte omöjligt att det blir i Dalarna.

Kommer du ut i Dalarnas skidspår i vinter?

– Ja, skidåkning är verkligen superskönt men också så jobbigt. Ansträngande och ljuvligt på samma gång. Jag åker gärna vid Brunnsjöberget där jag tränade som barn. Där brukar spåren vara bra och det är kul att heja på folk jag känner. Jag känner att jag vill prioritera mer friluftsliv i mitt liv framöver. Bland annat älskar jag att vinterbada och försöker göra det med jämna mellanrum. Efter ett dopp kittlar det som champagne i hela kroppen vilket är en härlig känsla, även om det är tio minusgrader utomhus.

Ett rum fyllt med keramik, blommor, vaser och porslin med mera.
Lundboden i Dala-Husby gillar Sofia att besöka när hon är hemma i Dalarna.

5 hälsohacks som tar hand om dig i vinter

Ur Sofia Ståhls bok ”201 hälsohacks: Lämna disken, hångla istället” som ges ut 28 december 2022.

Nr 16

Skriv en lista med dina valda sanningar om dig själv. En del är uppenbara, en del kommer till oss först när vi funderar. En del kommer från oss själva, andra har vi fått tilldelade av omgivningen genom livet. Till exempel: ”Jag är ingen intressant person”, ”Jag är ful”, ”Jag är ingen löpare”, ”Jag är inte så smart”, ”Jag kan inte”, ”Jag är så jobbig”. Hur påverkas du av dina valda sanningar och vad blir konsekvenserna av dem?

Nr 76

När du ska köra första träningspasset på länge: Håll igen, träna mindre hårt än du brukar och håll det fritt från prestation. Se det som introduktion och uppstart genom att på riktigt ta i betydligt mindre än du brukar. 

Nr 80

Den kommande veckan: Börja dagen med att högt för dig själv besvara frågan: Vad behöver jag ge mig själv idag? 

Nr 106

När du är trött och behöver sova i kapp – istället för att invänta nästa möjliga sovmorgon – prioritera en sovkväll redan idag. Gå och lägg dig tidigt för att fylla på sömnen. 

Nr 154

Välj en vinteraktivitet du gillar och unna dig den varje lördag i en månad.

Text: Åsa Pellas