En man och en liten pojke spelar strandtennis i vattenbrynet i en sjö.

Smultronställen för barnfamiljen i Orsa

Varje sommar tillbringar Stockholmsfamiljen Brännfors flera veckor i släktens fritidshus i Orsa. Med två små barn fylls semesterdagarna med aktiviteter och utflykter. Här delar pappa Oskar med sig av familjens smultronställen.


För många år sedan började Oskar och sambon Sophia Hansson åka till fritidshuset i Hansjö när de ville fly stressen i storstan.

– Orsa är en lugn plats som ligger oss varmt om hjärtat. Det är vår fristad och vi njuter verkligen av att vara där tre-fyra veckor varje sommar och en hel del helger, bland annat midsommarhelgen. Bara i lilla Hansjö finns mycket att göra. Vi besöker gärna Hansjö Lanthandel & Kaffestuga, som nu även öppnat Hansjö Glasskapell i den gamla missionskyrkan. Vi brukar också köpa yoghurt och ostar i Hansjö Mejeris butik med självbetjäning och egenodlade grönsaker i Solsyrans ekologiska butik. Det är mysigt att handla med sig delikatesser därifrån och från Saluhallen i Orsa och sedan packa picknickkorgen och åka till Fryksås. Allra helst en dag med oväder, för då sitter man på första parkett när naturen bjuder på skådespel. Utsikten är milslång och har man tur får man se blixtar över Orsasjön och bergen.

Collage: En pojke klappar en svartvit ko, två barn leker vid en sandstrand.
Familjen tipsar om Östra Grunubergs fäbod och flera fina badplatser i Orsa.

Fäboden är en favorit

Sedan familjen utökades med barnen Gustav, sju år, och Erik, fyra år, har paret upptäckt Orsa med omnejd med barnens intressen i fokus. 

Den levande fäboden i Östra Grunuberg besöker vi flera gånger varje sommar. Barnen tycker om att klappa djuren och det är roligt att lyssna på fäbodbrukarens berättelser. På vår att göra-lista står att besöka fäboden en kväll då det serveras glödstekt sill.

Familjen har bra koll på Orsas många badplatser.

– Vår favorit är Enåns badplats. Där finns också en lummig vandringsled som är bra när barnen har spring i benen. Badet vid Orsa camping är också jättebra, med lång sandstrand och långgrunt bad. Vill man ha något enklare och lugnare rekommenderas Holens badplats. 

Två pojkar vid ett vattendrag med stenar.
I och runt Orsa finns mycket att se och upptäcka med barnen.

Skogen som lekplats

Familjen tillbringar mycket tid ute i naturen, gärna med att fiska.

– Vi brukar ta med oss metspön och åka till Näsudden vid Fredshammar, det är en fin plats där Oreälven möter Ämån. Där finns en slogbod med eldplats, så om det nappar dåligt smakar ändå grillkorvarna gott. Ett annat roligt sätt att umgås i naturen är att leta kontroller genom Hittaut-kartan och så brukar vi vara med på föreningen Korpens tipspromenader.

Äventyren väntar också runt knuten hemma i Hansjö. 

– I den gamla skogen kring motionsspåren finns sanddyner som barnen tycker är roliga att rulla utför. Vill man svalka sig med ett dopp letar man sig ned till Unnån, vilket kan bli en rolig utmaning. Annars tycker vi om att plocka bär och svamp i skogarna härikring, men de ställena avslöjar vi så klart inte, skojar Oskar.

Upptäck Orsa