Johanna Skottheim spenderar gärna sommaren i fjällen i Sälen.

Skidskyttestjärnan längtar hem till sommaren i Sälen

Sommartid är det Sälen som gäller för skidskytten Johanna Skottheim. Då tar hon sikte mot lugnet och frihetskänslan som infinner sig när hon äntligen får ge sig ut bland fjälltopparna på hemmaplan. När hon tar fram löparskorna, bara ger sig ut på fjället och inser storheten som finns på hennes egen bakgård.


Från början av september till slutet av mars är det tävlingssäsong för elitsatsande skidskytten Johanna

Skottheim. Det innebär mästerskap, tävlingar, träningar och läger runt om i världen tillsammans med svenska landslaget. När det sedan blir sommar – då längtar hon hem till Sälen.

– Det är perfekt att komma hem och ladda batterierna. Det är en sådan frihetskänsla att få vara här, ett lugn precis utanför dörren som inte finns överallt. Trots att Sälen är ganska litet finns det en hel del att göra, både sommar och vinter.

Under uppväxten var det skidåkning som gällde, även om hon idrottade i olika former året runt. Hon var utomhus mycket och har alltid trivts i naturen.

– Nu när jag bor i Östersund känner jag hur tacksam jag är över att ha vuxit upp så nära naturen. Jag åker hem så ofta jag kan.

Samlar fjälltoppar i Sälen

På senare år har Johanna också börjat ta sig tid att verkligen utforska Sälens fjällvärld.

– Trots att jag vuxit upp här känns det som att jag inte hunnit med allting än. Så jag försöker ta mig ut och upptäcka nya saker, göra utflykter och se vad som finns på min egen bakgård. Framför allt områdena mot Stöten, där har jag inte varit så mycket. Mest har det blivit turer runt Storfjället med Hemfjällsstugan och Östfjället.

I sommar har hon gett sig själv en höghöjdsutmaning.

– Jag tänkte ha som mål att ta mig upp på alla toppar jag kan hitta. Bara titta på en topografikarta och se vad mer som finns, inte bara hålla mig till de mer välkända lederna. Det finns ju så många fina toppar och vyer. Jag tänkte börja med Storoch Lillnärfjället. Sen vill jag upp på Östra Granfjället också, Sälens högsta topp.

Fjäll i Sälen.
Johanna planerar att samla så många som möjligt att Sälens fjälltoppar i sommar.

Levande året runt

Oftast utforskar hon fjällen löpandes. Visst tilltalas hon av lugnet och friheten som sommaren i Sälen medför. Samtidigt är det hennes mest intensiva träningsperiod, när hon ska lägga grunden inför kommande skidsäsong.

– Antingen springer jag intervaller uppför en slalombacke eller så springer jag långpass ut på fjällen. Bara följer en led och ger mig ut på upptäcktsfärd.

Hon söker sig gärna bortom de vanligaste och mest välkända lederna. De är förstås också fina, men dels vill hon upptäcka nytt, dels har hon börjat få allt mer sällskap av andra fjällentusiaster. För fler och fler inser charmen med Sälen under årets snöfria säsonger.

– När jag växte upp och skidsäsongen var slut i början av maj blev allt tyst och dog ut. Så är det absolut inte nu. Byn är levande året runt och det är jättekul att så många fått upp ögonen för Sälen även sommartid. Det finns mycket fint att uppleva även utan snön. Många cyklar i Rörbäcksnäs, kör downhill eller är på fjället och vandrar.

Cykling och paddling lockar

Hon själv hör till dem som framför allt tar sig an Sälen och fjällvärlden till fots, men hon är sugen på att testa andra färdsätt.

– Jag har aldrig cyklat downhill och tänkt att jag skulle prova lederna i Rörbäcksnäs som jag vet är jättepopulära. Jag lockas av att det finns banor för alla nivåer. Det känns bra att veta att jag kan välja en lagom svår bana och våga mig ut i terrängen.

Att upptäcka hemtrakterna från vattnet är något annat hon är nyfiken på.

– Tänk vad fint att paddla längs Västerdalälven och se dalgången längs vattnet. Det finns också många fina sjöar häromkring.

Förutom sommarens toppsamling, cyklingen och paddlingen kan hon snart också checka av en examen i företagsekonomi. Därefter väntar en ny skidsäsong och vad som förhoppningsvis blir ett OS-år.

– Idrotten är det jag satsar fullt ut på. Jag hoppas på en bra kommande säsong och på många år kvar i idrotten innan jag ger mig ut i ett ”vanligt” arbetsliv. Så länge jag elitsatsar kommer jag att bo i Östersund. Sen känns det som att jag kommer dra mig hemåt Dalarna igen.

Om Johanna Skottheim

Bor: Östersund, född och uppvuxen i Transtrand, Sälen.

Gör: Skidskytt. Studerar företagsekonomi.

Sälenfavorit: Någon av topparna på fjället.

En ledig dag i Dalarna: Umgås med familjen.

Instagram: @johannaskottheim.