Bakverk från Siljans konditori

Siljans konditori i Leksand – En modern kondisklassiker

På Siljans Konditori i Leksand köar frukostgubbarna varje morgon. Människor som kommer ensamma, men som snart sitter med sällskap. Klassiska kondisbitar blandade med nytänkande kreationer. På Siljans klassiska café och konditori samlas alla typer av såväl människor som bakverk.


Madde Jones slår sig ner i ett av båsen på anrika Siljans Konditori i Leksand. Hon är bagerichef och den som ser till att fikasugna besökare alltid hittar något läckert att hugga in på. Så som de gjort ända sedan starten 1911. I dag huserar diskarna såväl klassiker som prinsesstårtor, wienerbröd och budapestbakelser som moderna glaserade tårtor och veganska bakverk. 

– Många är glada över att vi har glasswienerbröd och det är vanligt att folk som kommer på besök köper tio stycken för att ta med sig hem till Stockholm. Eller vår Potatisbakelse, som vi faktiskt till och med skickat via post. Det var en kund i Jönköping som ville ha den till vilket pris som helst, skrattar Madde.

En annan kändis är Siljans tekakor med kardemumma.
– Folk kommer hit långväga ifrån för dem. Och när nuvarande ägaren tog över fick han direkt ett samtal från en kund. Uppmaningen var enkel: ”Du får fan inte ta bort tekakorna.”

Madde får snart sällskap vid bordet av Elin Ekblom som är butiksansvarig. Hon är Leksandsbo sedan två år efter en flytt från Stockholm.
– Att gå på fik här är inte alls som i Stockholm, där man mest sitter och tittar ner i sin telefon. Här hälsar alla, vare sig man känner varandra eller inte. Det finns en annan samvaro, man ser varandra och går med lyft blick. Människor är mer öppna, vare sig det är här på Siljan eller i mataffären.

Porträtt på Elin & Madde.

Dygnsrytmen på Siljans Konditori

Från sin plats bakom disken ser Elin konditoriets dygnsrytm tydligt. På morgonen är det ”frukostgubbarna” och företagarna som endera arbetar eller har möten. Sedan kommer lunchgästerna och framåt eftermiddagen skolungdomarna. Därefter droppar de vuxna som slutat jobba in för ett glas vin eller en fika.
– Alla typer av människor är här under en dag och platsen står för så mycket gemenskap, hit kommer folk för att umgås. Även om de kommer själva från början så sitter de med sällskap innan de går hem.

Men hur var det då med dessa ”frukostgubbar?”
– Vi har ett gäng herrar som står utanför dörren och köar varje morgon när vi öppnar. De är vår extra familj, hjälper till att hämta tidningen. Att komma hit är en del av deras morgonrutin med kaffe, te och smörgås. Sen kommer de tillbaka på eftermiddagen igen och då för en nötskorpa eller chokladbit. Framför allt är det ju gemenskapen, berättar Elin.

Bakverk på tallrik.

Veganska bakverk på frammarsch

Även om klassikerna består, märker de också tydligt hur nya trender letar sig in i konditoridiskarna.
– Det vegetariska och veganska efterfrågas allt mer. I dag har vi till exempel vegansk tryffeltårta, vegansk chokladmousse, vegansk kladdkaka och så våra hälsobollar. Det klassiska utbudet kommer alltid finnas och sen försöker vi väva in nyheter som kommer och går. Vi är lyhörda och lyssnar in, säger Madde.
– Jag var ledig bara några dagar och när jag kom tillbaka var det så mycket som hade hänt. Ni i bageriet bara pumpar ut nyheter. Det är också en del i det hela, att man ska tycka att det är roligt att komma hit för att man är nyfiken på vad som har hänt sen sist.

Så har då den avgörande frågan kommit: Vilka är egentligen deras egna favoriter? Först blir det knäpptyst. Sedan börjar dividerandet. Elin bestämmer sig ändå relativt snabbt.
– Jag älskar ju choklad så det får bli vår kakao- och passionstårta.
Madde har det däremot lite tuffare.
– Det mesta slinker ner, men en budapestbakelse är alltid gott tycker jag.

Vi reser oss och Elin skyndar tillbaka till kassan. Det är en ständigt strid ström av besökare som blickar in i de dignande diskarna. Precis innan vi säger hej då, slänger Madde plötsligt in:
– Siljans räkmacka! Den är nästan min favorit mer än budapestbakelsen. Jag får ta båda två, man behöver ju faktiskt inte välja. Här på Siljan får man ta vad man vill och båda.

Välkomstskylt på Siljans konditori.

Om Siljans Konditori i Leksand

- Grundades 1911 av de tre systrarna Amanda, Kristina och Cornelia Duf Larsson. Namnet var då Leksands Hembageri.

- Först låg konditoriet i Postgården vid Norsgatan (nuvarande Elon). Sedan dess har det även legat på Udden och i Bröms-gården, innan det 1964 flyttade till sina nuvarande lokaler på Sparbanksgatan.

- Under åren har Siljan inte bara varit konditori. Det har även varit café, park- och matservering samt pensionat.

- Nuvarande ägare är Robert Tamm och Siljans Konditori är en del av Leksand Resort med bland andra Mat vid Siljan, Korstäppans Herrgård och Leksands Strand.

Hitta fler caféer och bagerier i Dalarna