Ett par händer gör i ordning två stormlyktor ståendes på ett bord med mat i bakgrunden.

Sälens bästa White Guide-restauranger

Vad kan vara bättre än kulinariska smakexplosioner efter en dag spenderad utomhus i Dalarnas fjällvärld? Tänk att få byta om från friluftskläderna, låta kroppen återhämta sig och njuta av fantastisk mat och dryck. Det är kanske inte något många brukar förvänta sig, men det är precis vad du kan hos någon av White Guide-restaurangerna i Sälen. Vi har samlat några delikata tips som skänka en extra guldkant till dina fjälläventyr.


Sälen har ett stort utbud av White Guide-restauranger, men tänk på att öppettider kan variera efter säsong. Hitta aktuell information hos respektive aktör inför besöket.

1. Appetito Ristorante Italiano

I ett falurött timmerhus på Högfjället med utsikt över Sälens karga fjällvidder hittar du restaurangen Appetito Ristorante Italiano. Här är det inte bara smakerna som står i centrum, utan hela den italienska matupplevelsen. Det betyder att vare sig det är en krämig pasta eller mindre smårätter så ligger det kärlek och omtanke bakom varje rätt.

Här finns det möjlighet att avnjuta maten på plats, beställa Take Away eller varför inte beställa hem en meny till stugan som du själv kan förbereda när det passar?

2. Gammelgården Restaurang

Hos Gammelgården Restaurang ligger fokuset på lokalproducerade råvaror och smaker av vilt. Här är naturen skafferiet och den unika miljön, med sprakande brasor och traditionella fjällvyer, gör ditt besök till något extra. Restaurangen, som bjuder på timmerväggar, kurbits och äldre möbler, har flera gånger blivit nominerad till ”Årets Viltkrog”. Inspiration och influenser från resten av världen gör ett och annat mycket uppskattat gästspel, men ingredienserna kommer från norra Sverige.

Laxfiléer uppradade på en skärbräda

 

En tallrik med laxfilé, potatismos och ugnsstekta körsbärstomater smakfullt upplagt..tomater
I Sälen väntar många fantastiska White Guide-restauranger och oväntade smakupplevelser.

3. Frö

Restaurang Frö har blivit vida känt för att fokusera på fjällvärldens råvaror, där menyn planeras efter säsong. Ingredienser från tidigare säsonger preserveras för att kunna serveras året runt och ekologiska grönsaker är en självklarhet. Det finns alltid ett vegetariskt alternativ till varje rätt och kanske har de lavar eller bär som finns i rätten plockats samma dag.

Nu finns också en unik möjlighet, nämligen restaurangens Stormkökskasse. Det kan vara ett alternativ för dig som vill avnjuta förhöjda smakupplevelser direkt ute i Sälens storslagna natur.

Ett bord dingnande med massor av färgglada grönsaker och råvaror.

 

Ett par händer håller i jordig potatis.
Hos Sälens White Guide-restauranger är fokuset på kvalitativa råvaror mycket stort.

4. Victors

Hos Victors Restaurang ligger hittar du klassiska svenska rätter som förhöjs av en modern twist och oväntade smakupplevelser. Att erbjuda dig som gäst en ombonad och hemtrevlig restaurangmiljö och möjligheten att slappna av är viktigt. Här kan du njuta av en fantastisk löjromstoast, biff Rydberg eller varför inte en Surf & Turf med säsongens primörer?

Ett tips är att också prova spännande och överraskande drinkar i loungen där Sälentorget med sina skidbackar utgör kulisserna.

5. TB Grill Room

Om du är på jakt efter ett äkta amerikanskt steak house i Dalarnas fjällmiljö behöver du inte leta längre. TB Grill Room erbjuder dig möjligheten att komponera din egen meny! Här kan du välja protein, tillagningssätt och tillbehör själv. Allt är skräddarsytt helt efter personligt tycke och smak och självklart finns det gott om vegetariska alternativ. Ett uppskattat inslag är när rätterna flamberas vid bordet. Restaurangen fokuserar på att kunna erbjuda sina gäster råvaror av högsta kvalitet, vare sig det är kött eller grönt.

Två vita tallrikar med en fint upplagd rätt.

 

En vit tallrik med en mustig gryta upplagd.
I Dalarnas fjällmiljöer väntar många olika kulinariska upplevelser och restauranger, vilken vill du prova först?

6. Fågelboet

I ett av Sälens äldsta hus, en timmerbyggnad från 1600-talet, finns restaurangen Fågelboet. Här är stämningen familjär och du hittar våfflor, soppor och matiga mackor. Fast det som många känner och återvänder för är restaurangens höjdpunkt. Kanske inleder du middagen med en mumsig kantarellsoppa, men sedan får du som gäst spela en mer aktiv roll. Det är nämligen dags för restaurangens specialitet, buljongfoundue. Testa älg-, ren eller oxfilé, eller varför inte något av de vegetariska alternativen?

Om White Guide

White Guide är en restaurangguide och guidesystem som varje år testar och bedömer närmare 800 restauranger runt om i Sverige. Av dessa får 600 en plats i guiden. I White Guides bedömning premieras kvalitet, nyskapande och hållbarhetstänkande. Genom alla bedömningsområden är personlighet avgörande: särart i matlagningen, tydlig idé i dryckeskonceptet, serviceupplägg med karaktär och givetvis en personlig miljö och unik stämning.

Läs mer och hitta fler White Guide-restauranger här.