Vy över Fryksås.

9 magiska vinterdestinationer i Dalarna

Se till att uppleva svensk vinter när den är som bäst, med knarrande snö under skorna, njutbara skidturer över vidsträckta fjäll eller sköna åk på manchester. Boendet ligger förstås mitt i vinteridyllen och adderar extra guldkant till vistelsen, vare sig du föredrar ett lyxigare hotell eller en klassisk fjällstuga. Addera mat och dryck med lokal touch och den magiska vintern är säkrad. Här är 9 vinterdestinationer som garanterat levererar en upplevelse utöver det vanliga.  


Idre Fjäll, Idre

Pernilla Wiberg Hotel är ett av fjällvärldens mysigaste hotell med sitt perfekta alldeles intill pisterna. Hotellet är byggt i nordisk stil och är specialdesignat för sportiga livsnjutare. Dessutom är det inrett av Pernilla Wiberg själv. Här har du hela fjällvärlden direkt utanför entrén och ett förstklassigt boende som har bästa ski in-ski out-läge. Skidåkning utför eller på längden är givna aktiviteter, men det går också att åka hundspann, vandra med snöskor eller åka skoter. Efter dagens aktiviteter är det bara landa i relaxavdelningen innan det är dags för middag.

PW Kök & Bar är hotellets egen restaurang där du njuter av smakfulla rätter som väver in det bästa från det lokala skafferiet. Här finns även en skön bar och loungedel som maxar fjällhänget. Det finns också flera andra spännande restauranger att besöka på Idre Fjäll, som pärlan Lilla Vildt som både serverar läckerheter på plats och erbjuder möjlighet att köpa med godsaker från delin.

Läs mer: idrefjall.se.

Flygfoto över Idre Fjäll.

 

Kläppen, Sälen

Dalainspirerad elegans väntar i Kläppen när du checkar in på Hotell Kurbits, där dalakänslan verkligen sitter i väggarna i den genomtänkta designen. Förutom den allmänt härliga atmosfären bor du med bästa ski in-ski outläge, då skidbackar, restauranger och all service finns utanför dörren. Hotellets restaurang Halster Bar & Bistro har generösa öppettider där du kan avnjuta den välsmakande menyn från tidig morgon till sen kväll. Självklart är det också möjligt att höja pulsen till eftermiddagens After Ski. Missa inte heller deras ”livsnjutarfrukost”, där bara namnet får en att inse exakt hur härlig start på dagen den ger.

Sedan är skidåkningen och alla vinteraktiviteter som väntar ett kapitel i sig. Utförsåkningen är förstås en klassiker i för varje vintersemester i Sälen och en tur i Gondolen till toppen är en upplevelse i sig. Blicka ut över fjällvärlden på vägen uppför berget innan det är dags att susa nedför i någon av de många pisterna av olika svårighetsgrad. Kläppen bjuder även på fina spår för längdskidåkning, topptursleder och snöskovandring.

Läs mer: klappen.se.

Hotell Kurbits i Kläppen.

Olarsgården, Sälen

På det klassiska fjällhotellet Olarsgården i Sälen finns det mesta som behövs för en riktigt drömmig vintersemester. Läget är centralt, med nära till både liftar, skidspår och Sälenfjällens smörgåsbord av aktiviteter. Ändå finns en åtråvärd avskildhet som gör att besöket på Olarsgården är som att kliva in i en extra avkopplade värld.

I hotellets Restaurang Elgen njuter du av gedigen mat där mesta möjliga kommer från fjällvärlden utanför dörren. Älgköttbullar med rårörda lingon från Sälen, trattkantarellsås och potatispuré är en garanterad höjdare efter en härlig vinterdag utomhus.

Läs mer: olarsgarden.se.

Olarsgårdens hotell i Sälen.

Storsätra Fjällhotell, Grövelsjön

På fyrstjärniga Storsätra Fjällhotell bor du i ombonade rum med tillgång till allt du behöver för en avkopplande fjällsemester. Den stillsamma, vänliga vildmarken som omger det klassiska fjällhotellet lockar naturtörstande besökare året runt. Vintertid kan du ägna dig åt actionfylld utförsåkning, långväga turer på längdskidor, isfiske eller snabba skoterturer.

Restaurangen är hotellets hjärta och som boende på hotellet ingår alltid helpension. Därmed är det bara att slå dig ner för en härlig värdshusmiddag varje kväll, ofta med lokala inslag och inspiration från den kringliggande fjällvärlden.

Läs mer: storsatra.se.

En ren i Gröveslsjön.
Bli inte förvånad om en ren dyker upp på eller vid vägarna kring Idre och Grövelsjön. Beskåda de mäktiga djuren på håll!

Lövåsgården Fjällhotell, Grövelsjön

På 800 meter över havet, med en vidunderlig utsikt över myrar och fjäll, väntar lugnet, stillheten och framför allt närheten till naturen. På Lövåsgårdens Fjällhotell kretsar livet kring här och nu, kring väder, vind och lederna som tar dig direkt ut på kalfjället.De senare startar direkt utanför hotellentrén, vilket gör att du snabbt tar dig ut för dagsäventyr i den magiska fjällvärlden.

I restaurangen serveras varje kväll en fast trerätters meny, som varieras i takt med säsongernas växlingar. Så mycket som möjligt av maten är lokalproducerad eller från Dalarna.

Läs mer: lovasgarden.se.

Vy över fjällen i Grövelsjön.
Fjällen väntar på att utforskas i Grövelsjön.

 

Tällbergsgården, Tällberg

Tällbergsgården är ett hotell med gamla anor och som riktigt lyser av mysig dalaatmosfär. Här följer man devisen ”ingenting är omöjligt” när det kommer till service och du kan se fram emot att bli en del av den familjära stämningen som råder. Varje rum är individuellt inrett och även här lyser den personliga andan igenom. Du kan checka in i alltifrån sviter till minisviter med bubbelpool, liksom enklare dubbelrum och enkelrum.

I den vackra matsalen äter du med en storslagen utsikt över Siljan och de karaktäristiska blånande bergen. Det ambitiösa köket serverar både husmanskost och spännande avsmakningsmenyer, ofta med spännande internationella influenser. Restaurangen är dessutom uppmärksammad av både White Guide och det internationella gastronomisällskapet Chaîne des Rôtisseurs.

Läs mer: tallbergsgarden.se.

Rum på Tällbergsgårdens hotell i Tällberg.

Åkerblads, Tällberg

I över 480 år har 22 generationer i familjen Åkerblad funnits på gården som idag är ett fyrstjärnigt hotell. Här ser familjen tillsammans med sina medarbetare till att du som gäst ska få en upplevelse utöver det vanliga. Inget rum är det andra likt, men alla är inredda med stor omsorg och kärlek för att förmedla känslan av att komma hem. På den nya spa-avdelningen kan du bubbla, bada och njuta. Du som längtar efter lite extra lyx tar sikte på den härliga spasviten.

I hotellets Gästgiveri serveras allt från klassiskt smörgåsbord till högklassig och modern á la carte-meny, allt alltid lagat med extra kärlek från köksteamet. Gårdens gamla rotfruktskällare är idag en vinkällare där hotellet i många år lagrat exklusiva viner tillsammans med egna importer av viner och champagner.

Läs mer: akerblads.se.

Matsalen och restaurangen på Åkerblads hotell i Tällberg.

Fryksås Hotell & Gestgifveri, Orsa

När du anländer till den mysiga lilla byn Fryksås väntar storslagna naturupplevelser, kultur i historisk fäbodmiljö och fine dining-upplevelser på närproducerade råvaror och vilt. Här, en mil från Orsa och 530 meter över havet, ligger Fryksås Hotell & Gestgifveri. Vare sig atmosfären intas under en stillsam vinterpromenad eller en tur på skidor, är omgivningarna unika och lockar många till härliga utomhusutflykter.

Maten och måltiderna är något som får extra utrymme och omtanke på hotellet. När du slår dig ner i restaurangen väljer du från årstidsbaserade menyer som ofta inkluderar bär, svamp och andra närproducerade delikatesser från dalaskogarna. Härliga smaker som med fördel avnjuts ihop med utsökta viner från den välfyllda vinkällaren. Vilt av olika slag är ett genomgående tema, med alltifrån älg till björn och ren.

Läs mer: fryksashotell.se.

Vinter i Fryksås.

Orsa Grönklitt, Orsa

Orsa Grönklitt är Siljansbygdens eget skidparadis. Förutom de härliga backarna för alpin skidåkning, finns mil efter mil av välpreparerade spår för längdskidor. Det finns spår och slingor som passar både rutinerade skidåkare och den som vill prova på för första gången. När hela spårsystemet är igång finns här 13 mil välpreparerade spår som går genom varierad och naturskön terräng. Glid och staka över myrar, höjder och genom skogen.

Bor gör du i de traditionella timmerstugorna, idyllen för skidsemestern, eller i moderna lägenheter med alla bekvämligheter. Alternativen är helt enkelt många och det är bara att välja om det är stugan med skogen utanför knuten eller smidigheten att bo alldeles bredvid backen som passar dig och dina preferenser bäst.

Läs mer: orsagronklitt.se.

Sittlift i Orsa Grönklitt.