Lunch serveras.

Guide till Dalarnas vegetariska restauranger

Det blir alltmer populärt att välja grönt på restaurangen. Det gör förstås också att det dyker upp många ställen som serverar riktigt bra vegetarisk och vegansk mat. Här har vi samlat några av pärlorna på Dalarnas matkarta, en guide till det spännande utbudet av vegetariskt och veganskt. Njut av alltifrån nytänkande luncher till gröna middagar.


De flesta caféer och restauranger har idag något grönt alternativ på menyn. Oavsett om du är vegetarian eller vegan finns något att hugga in på. Den här listan samlar några favoriter som dök upp när vi ställde frågan ”Var finns Dalarnas bästa vego?” i våra sociala medier. Här är listan över era bästa caféer och restauranger, uppdelad per kommun.

Tänk på att öppettiderna kan variera efter säsong. Kontakta varje individuell aktör innan ditt besök.

Borlänge

  • Café Gröna Anna. I före detta (smått legendariska) Peace & Love-caféet huserar numera Café Gröna Anna. Namnet kommer framför allt av färgerna på såväl huset som caféets väggar, men det gröna går även att hitta i menyn. Där syns godsaker som chèvresallad med rödbetor och valnötter samt surdegstoast med avokado och halloumi.  

  • Hermans bistro. Smit in på den mysiga bistron i centrala Borlänge och njut av såväl maten som den härliga stämningen och atmosfären. På dagens lunchbuffé finns alltid ett veganskt alternativ. Likaså huserar bistromenyn läckerheter som den veganska avokadotoasten eller den fräscha salladen med rödbetor, chèvre, honung och aioli.

Hedemora

  • Sushi Poke. Sushi i alla dess former – och självklart även vegetarisk sådan. Hos Sushi Poke på Åsgatan i Hedemora finns olika vegetariska varianter, liksom grön poke bowl med bland annat tofu, mango och avokado.
  • Wahlmans hantverksbageri & café. Vid Stora Torget i Hedemoras vackra gamla kulturkvarter ligger Gamla Apoteket, där Wahlmans hanverksbageri & café håller till. Här bakar man i eget stenugnsbageri och har en förkärlek till närproducerade, fina råvaror. Hugg in på deras läckra smörgåsar, pajer, sallader och överraskas av dagens soppa. Håll utkik efter deras pizzatorsdagar!

Café Wahlman
På Wahlmans hantverksbageri & café finns mycket gott att välja mellan.

Falun

  • Kokkonsten och Geschwornergården. Restaurang Geschwornergården drivs av teamet bakom Kokkonsten och är en ambitiös lunchrestaurang belägen mitt i världsarvet vid Falu Gruva. Här är den smakmässiga höjden ständigt närvarande, vilket självklart även gäller de vegetariska alternativen. Lunch serveras måndag till söndag året runt.

  • Gott & reko. Ett uppskattat ecocafé för den som är på jakt efter glutenfritt, tillsatsfritt och sockerfritt. Eller för den delen bara vill ha något gott att äta eller fika. Här serveras soppluncher varje dag och det finns alltid ett veganskt alternativ. Bakverk, bröd, mackor och sallader för LCHF, raw, paleo och vegan.

  • Falu Bröd & Patisserie. ”Det lilla bageriet med det stora hjärtat” är ett självklart mat- eller fikastopp i Falun. Bara att följa doften av nybakat surdegsbröd. Slå dig ner för en lunchsallad eller smörgås i den mysiga serveringen. Salladen ”Hinsbos Lycka” serveras till exempel med rostade rödbetor, gulärtshummus, honung och rostade frön – och så förstås salladsosten ”Hinsbos Lycka” från Murboannas i Borlänge.

Bricka med lunchrätt på Geschwornergården i Falun.
Maten på Geschwornergården är ett uppskattat inslag i världsarvsmiljön vid Falu Gruva.

Leksand

  • Gapa café & bar. Här serveras färgglad mat på råvaror i säsong, allra helst ekologiskt och lokalt. Ledorden ”lite grönare, lite godare, lite gladare” avspeglas på den nytänkande menyn som varieras efter säsong, inspiration och humör.

  • Masesgården. I restaurangen på det populära hälsohemmet serveras alltid en vegetarisk buffé med kalla och varma rätter. Njut av spännande kryddningar, hembakat bröd och mustiga soppor. Det är inte möjligt att boka bord för enbart lunch eller middag, utan maten är en del av den stora behållningen under en vistelse här. En sådan är 3-7 dagar och då ingår alla dagens måltider som samtliga är laktovegetariska.

Lunchbuffé uppdukad på Masesgårdens Hälsohem i Leksand.
En vistelse på Masesgården är 3-7 dagar och då ingår alla dagens måltider som samtliga är laktovegetariska.

Ludvika

  • Hagge Golfrestaurang. I restaurangen vid Hagge Golfklubb lunchar du i natursköna omgivningar och avslappnad atmosfär. Se golfarna gå runt de 18 hålen samtidigt som du njuter av vällagad svensk husmanskost – som givetvis även finns i med vegetariska och veganska alternativ. Lunchen har säsongsöppet, men under vinterhalvåret bjuder de in till extra festliga temakvällar.

  • Bergslagskonditoriet. På gågatan mitt i centrala Ludvika ligger Bergslagskonditoriet. Här kan du äta läckra burgare med pulled oumph, kryddiga quesadillas med tomat- och bönröra eller pizza med bland annat grillad paprika, brie och soltorkade tomater.

Rättvik

  • Visit Sjövillan. Visit Sjövillan är ett modernt brasserie med fantastisk vy ut över Siljan, beläget alldeles intill Långbryggan i Rättvik. Njut av vällagade rätter och den avslappnade stämningen. Såväl lunch- som à la carte-menyn huserar alltid vegetariska alternativ.

Sälen

  • Frö. I den White Guide-listade fjällrestaurangen äter du råvaror i säsong tillsammans med preserverat från tidigare årstider. Kockarna jobbar med noga utvalda ekologiska grönsaker och tar själva vara på det bästa naturen i Sälen har att erbjuda under vår, sommar och höst. Många grönsaker och örter kommer från den egna trädgården på Hundfjället. Likaså hämtar de otroliga mängder bär, örter och blommor från skogar och trädgårdar runt om i Dalarna.

Säter

  • Skedvi Bröd. Restaurangen vid brödbageriet i Stora Skedvi lägger stort fokus på närproducerade råvaror och kulinariska och vällagade rätter. De säger själva att de ”älskar vår svenska mattradition och hämtar gärna inspiration från världen utanför”. Det serveras ”bondens lunch” tisdag-fredag och ryktet säger att vego-älskande matgäster ska hålla extra utkik efter grillostburgaren.

Restaurangen vid Skedvi Bröd.
Slå dig ner för en läcker "Bondens lunch" i restaurangen vid Skedvi Bröd.

Älvdalen

  • B&B Turistgården, Särna. Den mysiga villan ligger inbäddad mellan björk, fur och gran i de djupa dalaskogarna. Menyn följer säsongerna och rätterna är alltid lagade på färska råvaror. På fredagar och lördagar serveras en trerättersmeny där svenska grönsaker står i centrum. Middagen inleds med det egenbakade surdegsbrödet och avslutas alltid med hembakt kaka.