Personer går på en vintrig gata i Sälen.

Sälen i vinter? Tips på upplevelser utanför backen

I Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället och Stöten går liftarna på högvarv för att ta skidsugna åkare upp och ut på fjället. Just skidorna spelar för många huvudrollen under en vintersemester i Sälen, men minst lika mycket finns att upptäcka utanför backen.


Runt liftarna i Sälen breder ett spännande och upplevelsespäckat ekosystem ut sig. Frasiga våfflor, fartfyllda turer på hundspann, lyxiga chokladpraliner och en hel uppsjö av White Guide-restauranger gör Sälen till en höjdare både i och utanför backen. Självklart finns det också en padelhall.

Chokladpraliner i en fin ask.

Söta pralintips från chokladmakaren

Handgjorda praliner, chokladbräck och chokladkakor. Bara att stiga in i värmen på Sälen Choklad och botanisera bland det söta utbudet som garanterat sätter lyxig guldkant på stugmyset. Chokladmakare Mattias Norberg berättar om pralinernas hemligheter. 

Vilka smaker är storsäljarna?

– Folk är galna i choklad med havssalt och nötter. Lakrits är också en sådan smak som går åt mycket i olika former. 

Vad är hemligheten bakom riktigt goda praliner?

– Det finns egentligen inte någon hemlighet. Allt handlar om att ha riktigt bra råvaror. Att man använder riktig kvalitetschoklad, arbetar med den på rätt sätt, att den ska vara rätt tempererad. Vi har valt att inte använda konserveringsmedel i våra produkter. Det ger lite kortare hållbarhet, men det verkar inte påverka kunderna. Folk hinner ändå knappt utanför dörren innan de har stoppat i sig vår choklad.

Hur intas en chokladpralin på bästa sätt?

– Jag skulle rekommendera att man avnjuter den hemma i sin stuga framför brasan. Vissa väljer att köpa praliner som de tar till kaffet, andra tar den till ett glas vin. Möjligheterna är många. Viktigt är att den ska vara rumstempererad. Choklad ska du aldrig ha i kylskåp, då kan både färg och smak påverkas.

Vilken är din egen favorit?

– Vi har en som är salt karamell och en som är saltlakrits, de är riktigt goda. Sen äter jag dem precis som de är, det är det absolut bästa.

En timmerstuga med tjockt med snö på taket, Storfjällsgravens café.

Två bilder av personer som håller i olika våfflor med sylt och grädde eller skagenröra.

Fjällets frasigaste våfflor

Storfjällsgraven ligger i en svacka, en så kallad grav, mellan Storfjället och Mellanfjället. Hit har skidsugna besökare lockats ända sedan 30-talet för att njuta av den stillsamt karga fjällmiljön. Även de omtalade våfflorna har säkerligen lockat sina besökare. Maria Mattsson, som jobbar på Storfjällsgravens fjällcafé, berättar mer.

Hur toppas den ultimata våfflan?

 – I vår värld kan man ha vad som helst på våfflor, allt beror på hur våffelglad man är. Förra vintern testade vi en del olika kombinationer och så kom bland annat vår Storfjällsvåffla till. Den är toppad med lingonsylt, fläsk och en skvätt grädde. Succé! De flesta undrar hur grädden kom in i bilden, men vi säger bara testa så får ni svaret.  

Vilken våffla är storsäljaren?

– Hjortronvåfflan fortsätter att vara mest populär, det hör som nästan till när man är på fjället. Vi har även hallon och jordgubbar, ibland dyker också blåbär och Nutella också upp på menyn. 

Det går också rykten om en fisksoppa?

– Ja, vi har ett fantastiskt samarbete med Kajsas Fisk i Lindvallen på vintern. Vi möter upp dem på morgonen och tar med alla ingredienser till en magisk fisksoppa upp med skotern. Det är en soppa med kummel, toppad med musslor, räkor, aioli och surdegsbröd från Fjällbagarn. Ett självklart val för den som vill ha något utöver det vanliga på fjället. 

Så snart dyker skaldjuren även upp på våfflorna?

– Vi slog faktiskt till med ytterligare en ny våffla på menyn i vintras och överraskade både oss själva och gästerna som skidat upp. Det blev en lyxig skagenvåffla toppad med dill, citron, rom. Personligen är det min favorit, den är fantastiskt god. 

Till Storfjällsgraven tar du dig med snöskoter eller längdskidor, en sträcka på ca 4 km. Spåren utgår från parkeringen mittemot Gammelgården på Högfjället.

Tips på fler våffelstugor!

 1. Lindvallens fäbodcafé. Klassiska våfflor med bär från Sälenfjällen i genuin fäbodmiljö.
 2. Tandådalens våffelstuga. Amerikanska våfflor med både matiga och söta tillbehör. 
 3. Lindalens fäbod. Belgiska våfflor i fäboden som ligger längs det klassiska skidspåret Kalven runt.

Ett hundspann löper framför en släde och snön yr.

Fartfyllt med skoter och hundar

Att åka miniskoter är som att köra gokart fast snöskoter och fungerar lika bra för barn som vuxna. Hos Explore Sälen åker ni på en inhägnad bana, vilket gör det till ett både enkelt, säkert och roligt äventyr för hela familjen. Guider på plats går igenom alla instruktioner innan ni ger er iväg ut, så inga förkunskaper behövs.

En annan fartfylld aktivitet väntar hos Fjälläventyr, där det är hundarna som står i centrum. Följ med ut på ett naturnära äventyr som ger garanterat nya perspektiv på fjället. 

Collage: En vacker tallrik mat och en brasa i öppen spis.

8 restaurangpärlor i Sälen

När restaurangguiden White Guide lyfter landets bästa matupplevelser står bland annat kvalitet, nyskapande och hållbarhetstänk i fokus. Sälen levererar med hela åtta restauranger. Här är ställena att satsa på för en matupplevelse utöver det vanliga:

 1. Frö, Hundfjället
 2. Onkel Jean, Högfjället
 3. TB Grill Room, Högfjället
 4. Appetito, Högfjället
 5. Restaurang Gammelgården, Högfjället
 6. Viktors, Sälfjällstoget
 7. Lammet & Grisen, Sälfjällstorget
 8. Fågelboet, Sälfjällstorget

Ett träfat med mjukt tunnbröd i en handduk.

Kavelgris, stomp och sopplunch på Olnispagården

Mjukt tunnbröd, som lokalt kallas kavelgris och stomp, bakas och säljs i bagarstugan på hembygdsgården Olnispagården varje onsdag. I caféet – som även det har öppet på onsdagar – går det förstås att köpa kavelgrissmörgås, liksom andra hembakade godsaker. Tajma gärna den uppskattade sopplunchen! 

Njut av inomhushäng

Vissa dagar är vädret inte optimalt för utomhusaktiviteter och andra är det helt enkelt bara mer lockande att stanna inne. För där finns ju också en hel del saker att göra. 

Experium i Lindvallen finns det äventyrsbad för den som vill leka loss och en skön spaavdelning med bastuvärld för den som vill ta det lite lugnare. Här finns även bowling, bio och restauranger.

I Sälens by finns butiker och service för den som vill utforska ortens shopping och kanske hitta något att ta med sig hem som minne från resan.

Collage: Marshmallows grillas vid en brasa och kolasås hälls över en dessert.

Klassiskt stugmys med extra lyx

Det klassiska stugmyset ska självfallet inte underskattas. Det är svårslaget att krypa upp i soffan efter en dag utomhus och bara njuta, kanske till och med framför en sprakande brasa. Laga middag tillsammans och njut av maten och varandras sällskap. 

Kör matkasse på fjällsemestern, för ännu lyxigare (och skönare) stughäng. Olarsgårdens Restaurang Elgen har middagskassar i både två- och trerättersvariant, som båda är klimatkompenserade och omsorgsfullt lagade i på plats i Sälenfjällen. Det skapar utrymme för extra gott livsnjut!

Mer att göra i Sälen