Bakugn med sprakande brasa och brödkakor på gräddning.

Olnispagården en kulturell mötesplats

Olnispagården har varit i samma släkt ägo från 1500-talet till 1945 då Olnispa Johannna flyttade. Från 1947 är det Transtrands sockens Hembygdsgård. Enligt sägnen ska Gustav Eriksson Vasa ha övernattat här under sin flykt från ”Kristian Tyrann”. Skidåkarna från Mora hann upp honom här och han vände för att Dalkarlarna hade bestämt sig för att hjälpa Gustav mot ”danskarna”. 400 år senare var det upprinnelsen till första Vasaloppet 1922. Hembygdsgården som vi ser den idag visar och berättar om bygden och självhushållningens tid 1700-talet till 1900-talets början.

Boka

Beskrivning

Intill Olnispagården ligger Olnispa Bystuga som invigdes 1999, den är en fantastisk mötesplats för festligheter och kulturella evenemang. Här firas traditionsenligt midsommar med majstångsresning och spelmän i lövade båtar på Västerdalälven. Hembygdsdagar, utställningar och musikarrangemang är också en del av utbudet. Olnispagården och Olnispa Bystuga härbärgerar en del av bygdens kulturskatter , möbler, hantverk, textilier och litteratur.
Olnispa Bystuga har många användningsområden, den hyrs även ut till privata fester, bröllop, dop, konferenser, föredrag, kurser mm. Café med hembakat och matiga tunnbrödsmörgåsar.
Tunnbrödsbakning med försäljning onsdagar.
Visning av gamla gården med tidstypiska miljöer som har levandegjorts med gestaltande av människor och djur, ljud- och ljus illustrationer och berättarröster.
Försäljning av Transtrands Hembygdsförenings böcker med lokal historik.

Skidutställning ”Jubileumsvasan – Vasaloppet 100 år!”

Bra att veta

  • Barn & Familj
  • Sommar
  • Vinter