Ett par sitter i snön och ser ut över solnedgången.

Rebecca och Jonathan ger sina bästa fototips i Dalarna

Månadens dalaprofil består av det talangfulla fotografparet Jonathan och Rebecca som älskar orörda vyer där naturen få fullt fokus. Men det är inte bara naturen och fotograferandet som lockar, en stor del av deras intresse ligger i äventyret som utspelar bakom bilden.


Vad är det bästa med Dalarna enligt er?

– Vi tycker båda att tillgängligheten till naturen är något av det absolut bästa, men också lugnet som vi känner när vi befinner oss runt om i Dalarna. Det finns dessutom alltid härliga aktiviteter och äventyr att dra i väg på, vare sig det är en dagstur i Gyllbergen eller en längre färd upp till fjällen i Idre, berättar Rebecca och Jonathan.

Hur kommer det sig att ni började med fotografering?

– Jag har länge haft ett intresse av att fotografera och jag studerade även Media med fotoinriktning på gymnasiet. Den verkliga passionen för fotografering kom dock under sommaren 2019 då jag började ta med mig kameran ut i naturen. Sedan dess har jag fått ett växande intresse för landskapsfotografering som jag även delar med Jonathan, säger Rebecca.

– Mitt intresse för fotografering har jag haft länge men det blommade ut ordentligt när jag gick i gymnasiet då jag för första gången provade att fotografera med en systemkamera. Jag gick då en snabbkurs inom fotografering och intresset har sedan dess utvecklats till den hobby och passion jag idag känner för fotografering. För mig är det ett sätt att koppla bort världen och att finna mig själv i lugnet ute i naturen. Fotograferingen har även hjälpt mig när jag gått igenom svårare situationer i livet vilket också speglar den kärlek jag känner, berättar Jonathan.

Två landskapsbilder, på Dalälven och på fjälltopp.
Både Jonathan och Rebecca fotar mycket naturbilder.

Vad fotograferar ni helst och varför?

Det vi dras till allra mest är vida och orörda vyer, där det enbart är naturen som hamnar i fokus.  Det som gör natur- och landskapsfotografering fantastiskt är att vi får kombinera skönheten i naturen med själva äventyret att ta oss ut till den plats vi vill fotografera. Det är inte bara bilden i sig, utan även upplevelsen bakom som gör fotograferandet så underbart, berättar Rebecca och Jonathan.  

Vilket är ert absoluta favoritfoto ni fotograferat i Dalarna och varför?

– Min favorit är ett foto som togs i mitten av augusti då jag och Rebecca träffades för första gången. Det var en tidig morgon på Gimsklack då landskapet separerades av tjocka dimslöjor. Det är inte bara fotografiet i sig som utan även upplevelsen bakom bilden som gör att det är min favorit. säger Jonathan.

– Mitt favoritfoto från Dalarna föreställer en vintrig solnedgång taget uppe på Hykjebergets topp, säger Rbecca. Efter att ha rushat upp för berget i hopp om att kanske få ta del av dagens sista solstrålar så fick jag och Jonathan uppleva en helt magisk solnedgång med utsikt över det böljande landskapet nedanför berget.

Vad är ert bästa fototips för den som är nybörjare?

– Våga testa att fotografera och utforska många olika slags motiv och stilar inom fotografering. På så sätt lär du dig att hitta det som tilltalar dig själv. Fota till exempel djur-, mode- och stadsfotografering och kom ihåg att ta många bilder! Gå ut så ofta som möjligt, stanna upp och försök att finna något du tycker är vackert. Experimentera genom att fotografera samma objekt i fler olika vinklar, ljus, och avstånd, säger Rebecca och Jonathan.

Två bilder, utsikt över landskap och bild på istapp i solnedgång.
Till vänster kan ni se Jonathans favoritfoto och till höger Rebeccas.

Rebecca och Jonathans tre bästa tips på platser för fotografi i Dalarna

1. Nipfjällets naturreservat i Idre 

– I Nipfjällets naturreservat finner man fantastiskt vacker och orörd natur med höga fjälltoppar som omsluter en. Har man tur får man se renarna som fridfullt strövar omkring över fjället.

2. Gimsklack i Duvnäs

– Gimsklack i Duvnäs är lite mer avskild vilket skapar lugn och ro. På toppen får man även njuta av den magiska vyn över Dalälven.

3. Gesundaberget i Mora

– Gesundaberget i Mora - gärna i soluppgången. Att promenera upp för berget ger bra motion. Som belöning för mödan får man från toppen en otrolig utsikt över skog, berg och sjön Siljan.

Ett par står på snötäckt bro.
Rebecca och Jonathan utforskar Dalarna och fotar mycket tillsammans.

Om Rebecca och Jonathan

Namn:  Jonathan Björk, 22, studerande. Läser sista året på högskolan i Falun. Rebecca Johansson, 26, studerar bland annat Nordsamiska och en kurs om Svenska fjällen.

Ort: Borlänge

Instagram: @jontebjork & @beccaoutside, gemensamt konto: @beccaandjonte .

Det här är månadens dalaprofil

Varje månad säger vi hej till en ny dalaprofil här på visitdalarna.se. Vi får veta mer om vem personen är och framför allt delar han eller hon med sig av sina allra bästa tips på vackra, spännande och ofta lite dolda platser att besöka i Dalarna. Det är med andra ord en möjlighet att upptäcka nya pärlor runt om i landskapet. Då många av personerna har ett stort fotointresse är ett hett tips att ta med kameran när du besöker platserna. Det kommer garanterat att bjudas på många unika tillfällen att fånga den där riktigt magiska bilden.