Sjö i Vansbro.

Nyfixad vandring för alla smaker i Vansbro

Den som vill vandra i Vansbro har mycket att hämta på någon av de många natursköna vandringsleder området har att erbjuda. Totalt 50 mil leder rustas upp och görs mer lättillgängliga. Nya skyltar och ledmarkeringar, en ny karta och en webblösning ska bidra till att fler ska hitta ut i den varierande och spännande terrängen.


Det händer mycket på vandringsfronten i och kring Vansbro just nu. I kommunen görs nu totalt 50 mil leder för vandring, cykel och skoter i ordning för att fler ska kunna upptäcka alla de spännande, intressanta och natursköna platser som finns där.

– Ja, det händer mycket. Vi skyltar, röjer och rustar upp ett stort antal leder i Vansbro kommun. Det känns viktigt både ur folkhälso- och turistiskt perspektiv. Vi vill synliggöra lederna och naturen i vår kommun och samtidigt göra det enklare att ta sig ut i skog och mark även om man är ovan, genom att vi skyltar bra och uppdaterar kartor till exempel, säger Åsa Larsson som är samordnare för projektet som ägs av Vansbro kommun och genomförs i samarbete med kommunbydgderådet och ideella krafter ute i de olika kommundelarna.

En koja vid en sjö.
Längs flera av lederna finns många natursköna platser att pausa vid. Foto: Åsa Larsson.

 

 

Ny enhetlig skyltning

Den som ger sig ut på vandringslederna möter en ny, enhetlig skyltning som stämmer överens med hela länets skyltning av leder.

– Orange markering kompletterar skyltarna och gör det ännu lättare att hitta rätt och följa lederna. Dessutom väntar nyröjda leder och stigar med renoverade spänger och broar där det har behövts. Vi har många fina utsiktsplatser och rastställen längs lederna.

I Vansbro finns vandringsleder som passar de flesta, alla samlade på den nya kartan som finns tillgänglig från juni 2020. Än så länge finns dock ingen led med handikapptoalett, men enligt Åsa är det något som står på agendan för framtiden.

– Det finns en fantastisk natur här med skog, myr, sjöar, tjärnar och berg. Det finns mycket att upptäcka när det gäller mysiga platser att rasta på, utsiktsplatser, och även variation i terräng när det gäller hur svettig man vill bli. Även bra variation på kortare och längre leder. Mycket att upptäcka som sagt!

Åsas vandringstips och -favoriter

Vid många av lederna finns bra parkeringsmöjligheter och på alla de platser som ingår i projektet finns bra informationstavlor vid starten med karta och all information som kan behövas. 

– Jag vill gärna lyfta till exempel området kring Snöå Bruk där det finns bra parkering, övernattningsmöjligheter på vandrarhem, ett café, lunchrestaurang, badplatser, grillplatser och en fantastisk miljö att vandra och även cykla i, tipsar Åsa.

När hon själv ger sig ut på vandring styr hon gärna kosan österut i kommunen.

Hästängsleden, som är belägen i ett naturreservat i Dala-Järna, går jag ofta. Underbart underlag att gå på, fin natur, badmöjligheter, fiskemöjligheter, grillmöjligheter och även övernattningskoja. Här kan man tillbringa några semesterdagar med god behållning.

Den perfekta vandringsdagen börjar enligt henne tidigt och sträcker sig vidare över såväl frukost som lunch – en helhetsupplevelse för alla sinnen.

– Jag älskar att vara ute tidigt på morgonen, vill gärna vakna tillsammans med naturen. Alla dofter och ljud är liksom extra starka då. En vårmorgon med koltrastens sång och den syrerika luften ute i skogen är en perfekt start på dagen. Att få äta frukost på en bänk i skogen eller på en brygga, ta ett morgondopp och sedan packa tillbaka allt i ryggsäcken och vandra vidare - alltid tillsammans med hunden förstås är en perfekt början på dagen. Att sedan laga lunch över öppen eld, vila lite på marken och bara njuta av tystnaden och lugnet är verkligen en lisa för kropp och själ. 

Porträtt på Åsa Larsson.
Åsa Larsson är samordnare för vandringsprojektet som rustar upp lederna i Vansbro kommun.​​​​​


Läs mer: Vandra i Vansbro