Midsommarfirare dansar runt midsommarstången.

5 midsommarfiranden du inte får missa kring Siljan

Midsommar i Siljansbygden är själva sinnebilden av svensk sommar. Folkdräkter och fiolmusik, ljusa nätter, feststämning och dans runt midsommarstången. Här har vi samlat 5 midsommarfiranden runt Siljan, där du garanterat kommer uppleva midsommar i Dalarna när den är som bäst.


1. Gropen, Leksand

Sveriges största midsommarfirande sker i Gropen i centrala Leksand. Firandet inleds med att spelmanslaget kommer glidandes i kyrkbåtar på älven, med rankor och blomsterdekorationer. Gå med i tåget från älvkanten till Gropen. Slå dig ner på en filt i gräset och se den 26 meter långa och 800 kilo tunga midsommarstången resas.

På scen framträder lokala förmågor, Leksands Folkdanslag och inbjudna artister. Känn stämningen och tryckvågen när omkring 25 000 besökare stampar fötterna i ”Raketen”, för att sedan stämma upp till sång och dans i Små grodorna och övriga klassiska ringdanser. En minst sagt mäktig upplevelse.

2. Rättviks Gammelgård, Rättvik

Redan på torsdagskvällen innan midsommarafton börjar firandet så smått, när det är dags att binda kransar och girlander av björklöv och blommor. Anslut förberedelserna och var med från början!

På aftonen är det sedan dags för själva huvudakten. Festtåget med lövade vagnar, fanborg och spelmän går från Enåbron till Gammelgårdarna, där stången sedan kläs och reses. Allt toppat med tal, spelmansmusik och den obligatoriska dansen. Kommer du klädd i folkdräkt är det fri entré!

3. Våmhus Gammelgård, Mora

Våmhus Gammelgård utanför Mora är en härligt stämningsfull oas alldeles bredvid den lilla sjön Lintjärn. Här sker firandet på midsommardagen och inleds när Våmhus folkdanslag bär in blomsterrankan och bjuder på dansunderhållning. Lyssna till kulning och klassisk spelmansmusik.

Under dagen serveras både glödstekt sill och kolbullar. Ta en paus från dansen kring stången för att titta på de vackra smycken som hårkullorna från Våmhus skapat. Kanske finns till och med en hårkulla eller korgmakare på plats för att visa de traditionella hantverken som gjort byn känd över både Sverige och världen.

4. Hembygdsgården, Sollerön

På solens ö mitt i Siljans bjuds det på traditionellt midsommarfirande på Hembygdsgården. Här ljuder näverlurarna, spelmännen stämmer sina fioler och självklart blir det ringdans runt midsommarstången. Förutom massor med lekar för barnen är det fullskalig dalastämning med dräktklädda kullor och masar.

5. Orsa Hembygdsgård, Orsa

På Orsa Hembygdsgård är det traditionsenligt firande på midsommardagen. Här sker firandet bland de vackra gamla timmerbyggnaderna, med majstångsresning, ringdans, folkmusik, tal och servering.

Orsa Spelmanslag finns på plats för att sätta den musikaliska tonen och folkdanslaget visar de traditionella danserna innan det är dags för åskådarna att själva ta vid för de mer klassiska midsommardanserna. Stämningen är med andra ord på topp

Bonustips! Fira i byarna

Vill du maxa midsommarhelgen ännu mer? Det är inga problem. I Siljansbygden firas midsommar inte bara på midsommarafton. Tätorterna och i byarna runt omkring har alla sina egna firanden och ofta anpassar de sina tider och dagar efter varandra.

Så när ett firande tar slut är det bara att se var nästa tar vid. Håll utkik i vårt kalendarium!

Allt om midsommar i Dalarna