Porträttbild Ninni Schulman.

Ninni Schulmans nya deckarserie utspelas i Siljansbygden

Med över en miljon sålda böcker är det inget tvivel om att succéförfattaren Ninni Schulman vet hur man fångar läsarna. Efter att ha låtit journalisten Magdalena Hansson spendera sju böcker i värmländska Hagfors är det nu dags att byta landskap. Den nya ”Siljansserien” utspelar sig i Ninnis egna barndomstrakter i Dalarna.


Hon kallar trakterna kring Mora för sitt barndomsland. Även om deckardrottningen Ninni Schulman är född i Värmland är kopplingarna till – och känslorna för – Mora starka. Så pass starka att hon väljer att bygga upp ett nytt deckaruniversum i Siljansbygden.

– Min morfar kommer från Siljansfors och jag tillbringade mycket tid där som barn. Dessutom har min mamma flyttat tillbaka till Mora, jag har jättemycket släkt här och mycket av mina rötter. Då föll det sig också naturligt att de nya böckerna ska utspela sig i krokarna, säger Ninni.

Den första boken i serien, ”Som vi lekte”, utspelar sig i 80-talets Mora. Vi möter den före detta polisen Ingrid Wolt som flyr sitt gamla liv och hamnar i Dalarna, där hon börjar nysta i ett gammalt försvinnande. 

– Mora och Våmhus är navet i den första boken. Fast vis av erfarenhet från förra serien blev namnet ”Siljansserien”, för att jag vill kunna röra mig i ett större geografiskt område under böckernas gång. Jag vill väldigt gärna använda Siljansfors lite mer och både Leksand, Rättvik och Siljansnäs är fantastiska platser. Jag låter lusten och tillfälligheterna styra var jag hittar miljöer som passar. 

Omslag "Som vi lekte", en cykel vid ett vattendrag, svartvitt porträtt Ninni Schulman.
Ninni Schulmans nya serie tar oss med till 1980-talets Dalarna. "Som vi lekte" är den första delen i serien om Ingrid Wolt och beskrivs som en kriminalroman om sorg, skuld och en lek som blir till dödligt allvar.

Var mordplatsen ska ligga

Skrivprocessen är numera väl inarbetad och Ninni vet exakt hur hon ska gå tillväga för att mejsla fram handling, karaktärer, intriger, platser och förstås brottet, själva essensen av en deckare.

– Allt börjar med att jag får en idé om ett brott och att jag utgår från det i historien. Sen går jag vidare med karaktärerna som ska vara med, vad de ska heta och börjar fundera på hur de bor, hur det ser ut. Därefter börjar jag skriva. 

Skrivprocessen tar henne också ut i det fysiska landskapet.

– Jag brukar åka runt i bil med karta och leta efter platser. Jag behöver se hur det ser ut på platserna jag skriver om, så att det stämmer överens. Hur lång tid tar det till exempel att cykla den här sträckan? Jag måste veta. Det är också det roligaste! När jag har en idé till något och sen letar efter var olika människor bor, var de träffas, var mordplatsen ligger. De här utflykterna behöver jag göra några gånger under tiden jag skriver, då får jag ofta korrigera och skriva om utifrån hur verkligheten ser ut. 

Dolda lokala pärlor

Jakten på såväl personligheter som miljöer har också försett Ninni med nya bekantskaper. Som när hon postade i en lokal Facebook-grupp för Våmhus att hon ville ha hjälp att få reda på hur byn såg ut på 80-talet, när boken utspelas.

– Jag träffade fyra supertrevliga kvinnor som berättade allt jag behövde. Vi åkte runt i omgivningarna tillsammans och letade efter de platser jag behövde få koll på till boken. Plus att de visade några av sina lite hemliga Våmhus-pärlor.

Med tanke på att det är en hel serie som ska komma till liv i Mora och Siljansbygden kommer Ninni garanterat att få spendera ännu mer tid i området. Vintertid är det dessutom inte bara släkt och research som lockar till Dalarna.

– Jag gillar verkligen att åka skidor och åker mycket. Ofta utgår jag från Mora Skidstadion i Hemus och åker Vasaloppsspåret. Det blir också en del åkning i Grönklitt och jag älskar Fryksås. Sen gillar jag också att bara åka runt, det finns ju så mycket fint att se.

Ninni Schulman

Bor: Stockholm
Gör: Författare
Aktuell: ”Som vi lekte” är första delen i nya ”Siljansserien”, som blir startskottet för en ny serie med privatspanaren Ingrid Wolt i huvudrollen.

Sugen på ännu mer dalaläsning? Här har vi samlat en lista med böcker som utspelar sig i Dalarna, trevlig läsning!