Kvinna ligger på backen i en "natursäng".

Natursäng, hälsovandring och vänskapsbänk – grön hälsa i fokus på Hildasholm

Det sjuder av aktivitet på Munthes Hildasholm i Leksand. Sommaren är här och i fokus står en ny satsning på hälsa, som är tänkt att löpa som en röd – eller snarare grön – tråd genom verksamheten. Hälsovandring, vänskapsbänk, skogsbad och vila i natursäng är bara några av aktiviteterna som står besökaren till buds.


Det vita stenhuset, som var en bröllopspresent från läkaren Axel Munthe till hustrun Hilda, reser sig mitt i den grönskande oasen som de omgivande trädgårdarna utgör. Just dessa är ursprungligen Hildas verk. Så snart huset stod färdigt började hon skissa på olika små trädgårdsanläggningar – först i närheten av gårdens byggnader, senare allt längre ut i den stora vilda naturpark som utgör tomten. Det är också i den här rogivande grönskan som satsningen Grön hälsa på Hildasholm tar sitt avstamp.

– Vi tittar bakåt för att komma framåt. Vi tittar på hur Axel och Hilda levde och hur vi kan använda det för att må bra idag. För folk mår bra här, konstaterar Hildasholms intendent Sophie Resare.

Hon beskriver hur många besökare rent intellektuellt förstår att det är en fin och avslappnande plats – men sen tar det ofta stopp.

– De vet inte riktigt hur de ska ta sig an platsen, tror att det bara är att sätta sig på en bänk och bli lugn. Men det är inte så lätt att landa i nuet när man är stressad och kommer från ett högt tempo. Jag ser hur besökare går runt här och säger ”det här var ju fint”, men inte riktigt tar in det. Vi behöver hjälp att landa.

En vandring genom fem element

En Hälsovandring tillsammans med Susanne Lindström är ett sätt att försöka bistå i den här landningen. Hon står redo att ta oss med på en vandring i dubbel bemärkelse. För under tiden vi rör oss genom trädgården och de grönskande omgivningarna färdas vi samtidigt mellan de fem elementen som är tongivande inom traditionell kinesisk medicin: trä, eld, jord, metall och vatten.

 – Jag vill förmedla möjligheten att gå till naturen för läkande. Vi går ju ofta till naturen för att må bra, utan att vi tänker på det. Sen dras vissa in i skogen, medan andra dras till havet. Vi är alla mer eller mindre av de olika elementen, men alla kan vi ta lärdom av naturen, den har ju sin gång. Ofta vet vi vad just vi mår bra av och behöver, om vi stannar upp och lyssnar in det som finns runt omkring oss, förklarar Susanne.

Hon har lång och gedigen erfarenhet av naturlig läkekraft och under den knappa timmen hennes guidning pågår hjälper hon till att öppna våra ögon för naturens läkande kraft, för de färger och former, växter och örter, som finns runt omkring oss.

– Det är en så spännande miljö. Alla element finns mer eller mindre i naturen, men här på Hildasholm finns de verkligen i sin fulla plats. Så det är en perfekt plats att ha en sådan här vandring.

Porträttbild på Susanne Lindström.

Susanne Lindström i trädgården på Hildasholm.
Susanne Lindström tar besökare med på en vandring genom Hildasholms naturpark och samtidigt på en vandring genom de fem elementen. Efter Hälsovandringen finns möjlighet att slå sig ner bredvid henne på en vänskapsbänk för ett samtal.
 

Vänskapsbänk och natursäng

Efter de guidade vandringarna kommer Susanne dessutom att finnas tillgänglig på den vänskapsbänk som placerats med slående utsikt över Österdalälven. Här finns möjlighet för den som vill att slå sig ner för att prata om det som finns i hjärtat för tillfället, ventilera tankar och upplevelser med en lyssnande medmänniska.

Satsningen Grön hälsa på Hildasholm är också ett sätt att locka nya besökare.

– De som inte bara tänker sig den guidade vandringen i huset, kan komma för de andra aktiviteterna, säger Sophie.

Förutom Hälsovandringen och vänskapsbänken bjuder de till exempel in till workshops på teman som Medveten närvaro i naturen, Yoga i naturen, Kroppens och naturens visdom eller Vandring och skogsbad.

Ett annat tips är också att lägga sig ner i natursängen och lyssna in trädens sus, älvens brus och fågelsången. Känna hur ”barkmadrassen” jordar och omhuldar, titta upp på himlen och bara vara. Det där som låter så enkelt i teorin, men som ändå är så svårt i praktiken.

– Vi behöver hjälp att sätta oss på den där bänken och faktiskt sitta där, säger Sophie.

Hildasholm gör sannerligen sitt bästa för att hjälpa till med den där välbehövliga landningen.

Läs mer: Munthes Hildasholm

Trädgården på Hildasholm.
Medveten närvaro i naturen, Yoga i naturen, Kroppens och naturens visdom eller Vandring och skogsbad är bara några av aktiviteterna inom ramen för Grön hälsa på Hildasholm i sommar.
 

En del av Kulturresan Dalarna

Hildasholm är en del av Kulturresan, en rutt som tar dig till nio kulturhistoriska besöksmål runt om i Dalarna. Upptäck konstnärshem, trädgårdar och historiska industrimiljöer och lär känna personligheter som Anders Zorn och Carl Larsson. Passa på att köpa Kulturpasset som ger extra fina erbjudanden och rabatter hos respektive aktör. Samla en stämpel på varje plats och när passet är fullstämplat får du den speciella dalahästen som markerar genomförd Kulturresa.

Läs mer: Kulturresan Dalarna