Panoramavy över ett vitt hus och en vit kyrka, gräs, träd och vatten i förgrunden.

Mötesplats och hotell med gudomligt läge

Till Stiftsgården i Rättvik välkomnas alla, såväl troende inom Svenska kyrkan som andra gäster som vill njuta av den vackra och vilsamma miljön. "Boka gärna rum hos oss om du vill uppleva ett annorlunda hotellboende med Siljan precis utanför fönstret", hälsar prästen och föreståndaren Pontus Gunnarsson.


I över 70 år har Stiftsgården varit en mötesplats för människor i olika åldrar, livsåskådningar och trosuppfattningar. Verksamheten drivs av en stiftelse i nära samarbete med Svenska kyrkan och Västerås stift med mottot att vara en trygg miljö för barn och ungdomar, ett center för kyrkliga utbildningar och en plats för vila och rekreation. 

Stiftsgården driver även ett trestjärnigt hotell med 70 hotellrum, lägergård och fina konferensmöjligheter.

– Vi är ett ganska udda hotell med en mycket tydlig kyrklig prägel som uppskattas av de flesta. Det är en rolig utmaning att ta emot både vanliga turister och ungdomar som är här på läger. Vi har ett kapell och en klocka som ringer till bön tre gånger per dag, klockan 8, 12 och 20. Det är väl inget normalt hotell som erbjuder det, säger Pontus. 

Collage: Ungdomar vid en brasa på renskinn framför en kyrka, en man klädd i prästkläder.
Ett ganska udda hotell med kyrklig prägel som uppskattas av de flesta, så beskriver Pontus Gunnarsson Stiftsgården.

Perfekt för barnfamiljer 

Med Stiftsgården som utgångspunkt har du nära till aktiviteter, sevärdheter och besöksmål.

– Under Vasaloppets sommarvecka och vintervecka är det många deltagare som väljer att bo hos oss. Och konsertarenan Dalhalla är också jättebra för oss. När deras program läggs ut fylls våra hotellrum på några timmar. Dessutom har vi deras busshållplats precis utanför oss. Under konsertkvällarna serverar vi middag, likaså under mors dag, fars dag och andra högtidliga tillfällen. 

Pontus tycker att Stiftsgården är särskilt idealisk för barnfamiljer – året runt. 

– Vintertid med närheten till skidbacke, skidspår och Tomteland i Mora. Och när isen ligger på Siljan lånar vi ut sparkar och hyr ut långfärdsskridskor. Sommartid lockar rodelbanan, klätterparken Högt & Lågt och Leksand Sommarland. Vid stranden har vi en egen badplats, där hyr vi ut kanoter och kajaker och när vi har ungdomsläger öppnar vi glasskiosken. Att vi inte serverar alkohol i vår restaurang kan också vara ett plus för barnfamiljer, tror Pontus.

Ett stort vitt hus med skylten "Stiftsgården" framför.
Collage: Två kanoter på spegelblank sjö, ett par händer i plasthandskar lägger upp mat på en tallrik.
Sommar som vinter är Stiftsgården en bra bas, med nära till aktiviteter, sevärdheter och utflyktsmål. I restaurangen serveras mat gjord på närproducerade och KRAV-godkända råvaror.

Klimatsmart mat

Många gäster besöker Stiftsgårdens lunchrestaurang där en stor salladsbuffé serveras innan varmrätterna.

– Vi försöker hålla så hög standard vi kan med närproducerade och KRAV-godkända råvaror i vår matlagning. Vi strävar hela tiden efter att bli bättre på klimatsmart mat. 

Pontus berättar man även i övrigt lägger stor vikt vid klimatfrågor.

– Gruppen Rättviksseminariet, som består av högt meriterade akademiker som ägnat sina liv åt forskning och vetenskap, är kopplad till oss. Gruppen arbetar med möten mellan teologi och naturvetenskap och brukar lägga sina kurser i ekoteologi hos oss. 

En grupp människor dansar på en gräsmatta med ett stort kors mitt på, en sjö i bakgrunden.
På Stiftsgården hålls både stora konfirmationsläger och kurser, och många äldre kommer och jobbar som volontärer – en idealitet som ligger i Stiftsgårdens själ, berättar Pontus.

Stiftsgårdens själ

Under åren har många nyblivna konfirmander passerat genom dörrarna.

– På somrarna har vi stora konfirmationsläger med några hundra deltagande ungdomar. Vi arrangerar också kurser för kyrkfolk, till exempel för vaktmästare, husmödrar och kyrkogårdsvaktmästare. Något som också är unikt är våra så kallade ”återbrukare”, äldre människor som varit verksamma inom kyrkan och kommer hit och jobbar som volontärer. Det kan vara präster som leder mässor och samtalar med våra gäster, eller textilintresserade som hjälper till med gardiner. Var och en bidrar med det den kan och den här idealiteten ligger i Stiftsgårdens själ.

När Pontus tillfrågades om tjänsten som föreståndare tvekade han först.

– Jag var rädd för att jag bara skulle se den fina platsen som jobb. Men jag har lyckats behålla förtjusningen över att vara här. Jag går ofta omkring på anläggningen och tänker att det är ett sådant privilegium att få jobba här och att få möjliggöra för andra människor att komma hit. Jag uppskattar verkligen platsen och skönheten här. Det tror jag att vi alla gör!

Text: Åsa Pellas

Utforska fler boenden i Dalarna