Matilda Rälg på cykel.

Matilda Rälg om passionen för cykling i Dalarna

Tänk att få uppleva hur milen försvinner bakom dig när benens kraft trycker ner tramporna och får cykeln att susa fram så vinden viner runt öronen. Det här är Matilda Rälgs vardag och stora passion. Hon har utforskat Dalarnas oändligt varierande landskap på cykel och upplevt många äventyr och utmaningar från cykelsadeln, både privat och som ambassadör för cykelklubben She Rides. Här delar hon med sig av sina bästa cykeltips och vad man inte får missa i cykelväg när man gör ett besök i Dalarna.


Att Matilda Rälg älskar Dalarna är uppenbart och när hon berättar om sitt liv här lyser den kärleken igenom och målar en stark bild av landskapet.

– Dalarna känns som hemma. Det som lockar är naturen, människorna och stämningen. Bygubbarna och de som bott här hela sitt liv är grunden, de kan allt och vet allt så det gamla lever kvar. Sedan kommer nya generationer med nytänkande som kan bygga ovanpå det. Det blir en blandning mellan kultur, historia, tradition och nytänk. Folk är som de är och gör sig inte till, det fina ligger i det genuina, berättar Matilda.

Hon är född och uppvuxen i Nusnäs och flyttade till Älvdalen i tonåren för att utbilda sig till äventyrsguide. Hon har cyklat sedan hon var liten och började jobba som mountainbike-instruktör på Idre Fjäll 2018. Det var sambon Tobias som fick jobb där med att bygga cykelleder och sedan var det naturligt att även Matilda flyttade med dit, då hon själv skulle kunna jobba med vad hon älskar.

Varierande natur och cykling lockar

Ytterligare något som gör att Matilda brinner starkt för Dalarna är lugnet. Speciellt de där ställena som hon får ha för sig själv, hennes egna hemliga pärlor.

– Även om det är en hel del turister här vilar det ett lugn över hela Dalarna. Man behöver inte åka långt för att det ska vara helt tyst, helt stilla. Vi vet vad vi har i Dalarna och vi delar gärna med oss av det till besökare. Samtidigt har vi också vår natur för oss själva, då det är så stort och man hittar sina egna ”ställen” när man bor här.

Att hon bott och jobbat på olika platser runt om i Dalarna har också gjort att hon fått upp ögonen för den stora variationen landskapet bjuder på.

– Naturen är varierande här. I Nusnäs hittar vi det Dalarna som många föreställer sig med stämningen och historien, de genuina by miljöerna med Siljan och de blå bergen i bakgrunden. I Idre var fjällen så nära, efter 10–15 minuter så var man mitt ute på fjället, så det är verkligen speciellt.

Matilda Rälg på cykel.
Skogar och blånande berg i områdena kring Siljan och tillgängliga fjällmiljöer i Idre - den stora variationen som Dalarna bjuder på är en av de saker Matilda uppskattar mest med cyklingen här.
 

Uppväxt med cykel

Under uppväxten var cyklingen en naturlig del av Matildas tillvaro och familjen utforskade ofta naturen på cykel. Hon kan inte minnas en tid då hon inte cyklat, men det var under sena tonåren passionen på riktigt slog rot och växte sig stark.

– Jag har cyklat sedan jag var liten och har starka semesterminnen från när vi cyklade hela sommaren. Jag började cykla mountainbike när jag var 12, men det var på ett läger i Ramundberget utanför Funäsdalen som jag fastnade rejält för just fjällcyklingen. Jag fick upplevelsen i födelsedagspresent och vi körde mountainbike på anläggningen, på stigarna runt berget och det blev också en del fjällcykling. Jag bestämde, där och då, att jag skulle jobba med det här. Jag gick till min chef och sa att nästa sommar vill jag bli bikinginstruktör – och det fick jag, skrattar Matilda.

När det kommer till personliga mål och inspirationskällor blir samtalet intensivt och det märks direkt vilken kraft och driv Matilda har. Att cyklingen är centrum i hennes liv är glasklart.

– Anledningen att jag vill och orkar fortsätta är att jag älskar att inspirera andra. Om jag ger någon ett tekniktips som hjälper deras cykling framåt blir jag jätteglad och inser varför jag gör det jag gör.

Hon jobbar också stenhårt för en tävlingskarriär, det är tanken och målet framöver.

– Jag är uttagen till ett utvecklingslag och det känns jättekul! Den här sommaren blev som den blev på grund av Corona, så det har istället blivit en hård träningssommar, där jag övar mycket på teknik och personlig utveckling.

Stolt ambassadör och inspiratör

Matilda är också både medlem i ambassadör för cykelklubben She Rides cykelklubb.  Att klubbens medlemmar och peppen och påhejningarna nätverket ger är viktigt är tydligt.

– Det är en klubb och ett nätverk som också har ett elitlag. Tanken med klubben och communityt är att göra cykelsporten mer jämställd och lättillgänglig. Det har varit mansdominerat och Jessica Clarén som startade klubben har jobbat hårt för att alla ska få träna och tävla på samma villkor. Hon är en otrolig människa och en stor inspirationskälla för många inom sporten!

Inom klubben och finns också en stark sammanhållning som betyder mycket för Matilda.

– Man känner en fantastisk pepp från hela klubbens community. Det är flera mil mellan oss, men det är en fantastisk gemenskap trots avståndet. Jag fastnade för klubbens inställning till sporten och deras grundidé, att det var kravlöst och de fantastiska människorna som gör det till vad det är. Jag började jobba med dem när jag jobbade i Idre och kände mig väldigt ärad när jag fick bli ambassadör för klubben.

Cykelvasan en självklar höjdpunkt

Uppväxten och de jobb hon haft har gjort att många av hennes starkaste minnen är kopplade till cyklingen. En av hennes favoriter är cyklingen ner från toppen av Idre Fjäll i den färgsprakande solnedgången. En annan av Matildas favoriter är Cykelvasan. 2020 är loppet inställt på grund av Covid-19, men många har istället valt att göra Hemmavasan och cykla i sina egna trakter.

– Cykelvasan är sommarens höjdpunkt och jag har kört loppet sedan sommaren 2016. Hela organisationen och loppet är genomtänkt och uppbyggt på helt rätt sätt. Många som tävlar mycket älskar loppet just på grund av det, Vasaloppsorganisationen är verkligen duktiga och kan sin sak. Stämningen fantastisk och det blir en folkfest med de som hejar på och de man möter under loppet. Man kan prata lite med de andra cyklister och heja på varandra, sedan fortsätter man sitt race.

Som ambassadör för She Rides får hon dessutom lite extra pepp och uppmärksamhet när hon tävlar.

– Folk känner igen She Rides tröjor och då får man lite extra hejarop. Jag hade en energidipp under loppet och då skrek någon ”Heja She Rides!”. Då kunde jag ta i lite extra och gå om några av de sol låg före faktiskt. Jag är naturligtvis anmäld till Hemmavasan, men jag har ett läger med She Rides under den helgen, vi får se vad vi kan lösa!

Matilda Rälg på cykel.
Cykling i solnedgången på Idre Fjäll och Cykelvasan är två av Matildas cykelfavoriter i Dalarna.

Matildas 8 bästa cykeltips i Dalana:

1. Nusnäs och Färnäs, Mora

– Stigarna runt Nusnäs och Färnäs och byarna runt omkring, det är de stigarna jag cyklat på sedan jag var liten, men jag upptäcker hela tiden nya stigar och platser att utforska.

2. Fäbodrundan, Gesunda/Mora

– Fäbodrundan i Gesunda som är en del av Gesunda bike park. Jag cyklade den leden första gången i våras med min pappa, det är en ganska avancerad cykelled och den var helt fantastisk rolig. Och otroligt fint förstås!

3. ”Ner ska du”, Idre Fjäll

– Nedförsleden på Idre Fjäll som heter ”Ner ska du”. Det är nästan som en downhill-led men den är anpassad för mountainbikes och inte bara downhill-cyklar. Du behöver inte trampa alls och den är fin och välbyggd och ger ett fantastiskt flow. Den klassas som en blå led, men den är byggd så att den blir så svår som du gör den till. Om du är van kan man göra den mer utmanande, och om du är ovan räcker med att ha cyklat mountainbike några gånger innan, men du behöver ha bra koll på bromsarna och kunna kontrollera cykeln naturligtvis.

4. Hemus Skidstadion, Mora

– Hemus, skidstadion i Mora. Det är som ett garnnystan av stigar och det finns leder från några km till några mil. Hela Hemus-området har ett otroligt kul underlag och stilen på stigarna är varierande, allt från vasaloppsspåret med brett och platt underlag till smala och stökiga sandstigar. Det är kuperat, men inte värre än att det höjer pulsen lite och sen blir det utför.

5. Norra Selbäck, Mora

– Det finns en rastplats precis bredvid Hemus där Siljansleden korsar Hemulån vid Norra Selbäck. Det är ett fantastiskt ställe att pausa på när benen ger upp och man vill njuta av fantastisk natur. Det är ett lugn över hela platsen, jag upptäckte den på en morgontur när solen låg precis in mellan träden och rakt över ån. Lugnet var totalt! Det är precis intill vattnet och mitt i skogen, men ändå så nära Hemus och Selbäck.

6. Flowtrail, Orsa Grönklitt

– Orsa Grönklitts nya led är jag otroligt pepp på! Jag vet vilka som anlagt den och de är otroligt duktiga. Deras nya Flowtrail vill jag verkligen verkligen verkligen testa, jag tror det blir en ny favorit!

7. Fyriberg, Våmhus/Mora

– Fyriberg ligger ovanför Våmhus, utsikten över Våmhus och Orsasjön är helt oslagbar! Det är pulshöjande cykling på grusväg i några km för att komma upp så utsikten är en bra belöning. Man kan väl åka bil med, men då blir belöningen inte lika stor, jag tycker det är roligare att få kämpa lite först.

8. Älvhöjdens Café, Skattungbyn/Orsa

– Älvhöjdens café, dit kan man köra landsvägscykling. Caféet är häftigt byggt, precis på sidan av vägen där det sluttat brant, så det bjuder också på en fantastisk utsikt. Det är litet, pittoreskt så det är mysigt och intimt då det inte finns många sittplatser. De har bevarat miljön och det ser precis ut så som det alltid har gjort. Våfflorna där är en fantastiskt bra belöning på turen.

Matilda Rälg på cykel i skogen.
Matilda bjuder på sina bästa tips för den som vill cykla i Dalarna. Hon själv tar sig gärna fram över stock och sten på olika platser runt om i landskapet.
 
Om Matilda Rälg

Bor: Nusnäs, bott i Idre i 4 år innan dess.


Gör: Jobbar just nu på Orsa camping, annars mountainbike-instruktör, cyklist och ambassadör för cykelklubben She Rides.


Instagram: @matildarrlg

Tänk på att alltid visa hänsyn när du cyklar, både till eventuella medmotionärer och till naturen. Tänk också på att vissa delar av nämnda områden utgörs av privat mark: cykling och vandring är inte tillåtet på privata tomter.