Collage: En liten stuga med utsikt från Dössberget, Malena Ernman står i blåst i vit tröja.

Malena Ernman: ”Den bästa publiken finns i Dalarna”

Efter de senaste årens succéer med seger i Melodifestivalen och rollen som Gabriella i musikalen ”Så som i himmelen”, behöver hovsångerskan och mezzosopranen Malena Ernman ingen närmare presentation. I augusti är hon aktuell som årets gäst under ”Dalasinfoniettan i det gröna”.


Hej Malena! Hur känns det att återigen få stå på scenen efter pandemin?

– Det känns fantastiskt, det tycker hela branschen. Pandemin innebar en katastrof för kulturen, så nu är det mycket som behöver repareras och hittas tillbaka till. Utbudet av konserter är enormt just nu, alla passar på att komma ut och spela. Men krisen är inte över än, det är egentligen nu den börjar. Vi kan ju inte begära att det är den stackars publiken som ska föda oss artister. Så man får skynda långsamt och vara glad för det man får göra. Jag är så tacksam för den publik som kommer och lyssnar.

Lördag 20 augusti gästar du Dalasinfoniettans gratiskonsert på Dössberget i Bjursås. Hur går dina tankar inför evenemanget?

– Nu har jag sjungit så mycket musikal att jag längtar efter att få hålla på med annan musik. Publiken har fått vara med och önska låtar till konserten. Det borde man ju låta den göra oftare, så att det verkligen blir publikens konsert. Jag har också önskat låtar. Bland annat kommer jag att sjunga ”Gabriellas sång” från Så som i himmelen, och ”La Voix”, den gamla godingen som jag skrivit tillsammans med Fredrik Kempe. Jag vill också göra något hysteriskt verk av Händel och så ska jag sjunga någon visa av Hugo Alfvén, en av Sveriges främsta tonsättare. I år är det 150 år sedan han föddes och jag hoppas kunna besöka Alfvéngården i Leksand under detta jubileumsår. 

Utsikt från Dössberget, röda hus, grön djup skog och en sjö med blånande berg bakom.
Magisk utsikt från Dössberget, visste du att Bjursås kallas för Dalarnas Schweiz?

Vilka är dina erfarenheter från tidigare samarbeten med Dalasinfoniettan?

– Jag har sjungit med dem flera gånger tidigare, även om det var länge sedan nu. Mina första konserter på Dalhalla gjorde jag med Dalasinfoniettan och jag har så fina minnen från det. Så det känns som att komma hem till familjen. Det blir både sentimentalt och roligt!

Känner du till Dössberget?

– Jag har aldrig varit där, men jag sitter med fotografier från Dössberget framför mig och tycker att det ser helt magnifikt ut. Dalarna är ju som bäst på sommaren – då är det vackrast i hela världen. Jag brukar ju göra konserter på Dalhalla på somrarna, så den här konserten på Dössberget blir årets stora dalakonsert för mig. 

Vad händer annars i ditt artistliv? 

– Jag sjunger gärna tidig musik. Just nu är jag ute på en turné med Ecstatic Ensemble som består av sex sångarne, de bästa i världen på den tidiga musiken. Vi inledde vår turné i Siljansnäs kyrka i våras och vi kommer tillbaka. Vi har tänkt avsluta turnén i Dalarna för där finns den bästa publiken. Så håll utkik efter datum och plats! Under avslutningskonserten ska vi ha med flera körer och det finns så många bra körer i Dalarna. En annan kul grej är att min dotter Beata och jag har nypremiär av ”Forever Piaf”, som vi kommer att spela både i Stockholm och Göteborg i höst. 

Malena Ernman applåderar och en dirigent sträcker upp händerna omgivna av en symfoniorkester.
Malena är en mycket erfaren artist med många musikaliska strängar på sin lyra. Här med dirigenten Michael Schönwandt.

Hur ser din relation till Dalarna ut?

– Sedan många generationer tillbaka har min släkt ett fritidshus i Uvnäs utanför Falun. Mitt barndomshem ligger i Sandviken och jag spenderade mina barndomssomrar i Uvnäs. Därifrån har jag många fina dalaminnen och jag åker gärna dit och umgås med mina föräldrar och kusiner. 

Vilka är dina sommarfavoriter i Dalarna?

– Det finns så många fina platser. Bland annat älskar jag att åka längs Siljan och bara njuta. Rättvik är så fint med den långgrunda stranden och jag gillar att sitta på den jättejättelånga bryggan och äta Rättviksglass. Men jag är en riktig badkruka så det blir inte så många bad. Jag springer hellre i skogarna, det är ju bland det bästa som finns. Jag springer alltid utan musik i öronen, jag vill bara höra min egen andning. Fast en gång höll jag på att missa en konsert i Dalhalla eftersom jag sprang fel… Jag älskar kyrkor också och letar kyrkor överallt. Jag är inte religiös men i kyrkorummet finner jag stillheten. Det får gärna vara riktigt gamla kyrkor från medeltiden, de är helt makalösa. Det byggs nytt överallt i dag men, de gamla kyrkorna är alltid de samma, de bär på så många hemligheter och spännande historier. Dalarnas äldsta kyrka ligger i Torsång, så den är jag nyfiken på att besöka. Jag gillar också att besöka koppargruvan i Falun och Medeltidsmarknaden i Leksand, eftersom jag själv sjunger medeltida musik.

Vad sägs om att kula då? 

– Det vill jag lära mig, jag är ju sångnörd. Jag känner sångerskan Lena Willemark som kommer från Dalarna och hon har försökt instruera mig tidigare. Ska man lära sig att kula så ska man göra det i Dalarna och ingen annanstans!


Dalasinfoniettan i det gröna

Gratiskonserten ”Dalasinfoniettan i det gröna” anordnas lördag 20 augusti 2022, kl 15-18, på Dössberget i Bjursås. Det finns fikaförsäljning och aktiviteter för stora och små. Festdagen avslutas med själva konserten, där Malena Ernman är årets gästartist. 

Besökare välkomnas att ta med en picknickfilt och slå sig ner för att lyssna. Vissa delar av musiken på programmet är framröstade av Dalarnas Tidningars läsare.

Text: Åsa Pellas