Korv, ost, senap och andra läckerheter från Dalarna.

LissEllas senap – en smakrik konstform från Dalarna

”Vi vill göra senap som berör”, säger Olle Bengtsson, som äger och driver LissEllas senap tillsammans med LissElla. Och visst berör den, senapen från södra Dalarna. Inte bara med sin smak och doft, utan också med kreativiteten och skaparlusten bakom de många sorterna och spännande recepten.


– Senap har en fysisk effekt som gör det lättare för människan att känna smak och doft. Den vidgar andningsvägarna så att man känner fler och starkare sinnesintryck när man äter den. Dessutom ger den värme och ökar endorfinproduktionen. Så det ger både starkare smakupplevelser, fler sinnesintryck, värme och glädje. Vi brukar därför säga att senap är väldigt social mat, säger Olle.

Med den goda smaken som signum tillverkar de sina produkter i Garpenberg i södra Dalarna. Här ser många världsmästarsenaper dagens ljus. Redan 2008 vann de sin första guldmedalj i senaps-VM och sedan dess har det blivit ett 40-tal medaljer till.

Men innan världen fick mersmak av Lissellas senap, började senapsmakeriet i liten skala hemma i Garpenberg 1995. Olle och LissElla hittade inte rätt senap till julbordet. Den rätta senapen saknades helt enkelt. De testade sig fram och gjorde egen senap, som de blev nöjda med och snart sålde på julmarknader. Det var den första senapen – som kom att följas av många fler. 

”Senapen är ett sätt att uttrycka sig på”

Just nu finns 35 olika sorters senap i LissEllas sortiment. Här finns både traditionella senaper, som grov- och finkorniga, men även mer nytänkande sorter som hjortronsenap och lakrits- och lavendelsenap. Idérikedomen och fantasin är viktiga ingredienser när LissElla och Olle tar fram nya produkter.

– Det är ett konstnärligt skapande som går att jämföra med en konstnär som målar en tavla, säger Olle. 

Han beskriver skapandeprocessen av nya smaker som något som föds ur ett behov, en impuls eller en lust:

– Det kan vara något som saknas i själen – då blir senapen vårt sätt att uttrycka det på.

Collage: Senapsburkar från LissEllas och mjukt tunnbröd med korv.

Kända för sin kreativitet

Ibland kan det också vara på tallriken som något saknas. Som i fallet med torskryggen. Olle och LissElla upptäckte att det inte fanns någon passande senap till fisken – och då var senapsskapandet i gång. De tog fram en helkornssenap med både gula och bruna frön, smaksatt med fänkål och mejram som passade perfekt till torskrygg. Nyheten om senapen spreds och hamnade snart på restaurangen Noma i Köpenhamn, känd som världens bästa restaurang.

– Internationellt pratar man om att vi har förändrat hela senapsvärlden. Vi är kända för vår kreativitet och vågar laborera oss fram med nya smaker och kombinationer, berättar Olle.

Ordspråket ”a dash of mustard” får en bokstavlig betydelse i LissEllas senapsmakeri. Den ordagranna betydelsen är ”en klick senap” och syftar till att man kan ha i senap i allt möjligt - det blir alltid gott. Till och med i desserter, berättar Olle:

– Vi använder senap även i söta efterrätter, det ger en intressant brytning och förstärker de andra smakerna. En lätt sötad gräddglass med lite vanilj i och LissEllas Fin, som är en speciell fullkornsdijon, serverad med lufttorkad skinka som förrätt är jättegott. Likaså italienska sega maränger med stråk av blåbärssenap i. Vi har även olika whiskysenaper som man kan smaksätta smörkräm med och använda i bakverk.

Andra, mer traditionella sätt, att använda senap i maten är i biffar eller grytor. Olles personliga favorit är en klick senap med smak av rosmarin och timjan eller senapen Gruv med pepparrot. 

Senapskvalitet även utomhus

Kreativiteten i senapsmakeriet fortsätter även ut på vandringsleder och i vindskydd. För många frilufsare på familjeutflykt är senap förstås givet. Vad vore korvgrillningen ute i skogen utan senap? Det har LissEllas senap tagit fasta på och anpassat en senapsflaska efter friluftsbehoven. Plasten i flaskan släpper inte igenom luft, vilket gör att senapen behåller sin fina kvalitet. Den är i lagom storlek för att ha med sig i benfickan på friluftsbyxan.

– Man ska inte tumma på kvalitet, även om man är utomhus, avslutar Olle.

Så till nästa friluftshelg blir det inte grillade marshmallows till fika, utan sega maränger – med swirl av senap, såklart. 

Text: Sanna Rosell

Senapsburkar från LissEllas senap.


Taste of Dalarna

LissEllas senap ingår i Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Flera av aktörerna har egna gårdsbutiker, ibland även med tillhörande café eller servering. Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong. Stäm alltid av aktuell information hos respektive aktör inför ditt besök.