M/S Gustaf Wasa på Siljan.

Kryssa med M/S Gustaf Wasa på Siljan

Vi säger hallå där Erik Jalking, skeppare på fartyget M/S Gustaf Wasa, som varje sommar visar dalabygden från sjösidan på fartyget som trafikerat Siljan sedan 1876.


Vad händer under en tur med M/S Gustaf Wasa?
– Man får se allt det vackra runt Siljan från sjön, vilket ger en lite annan vy och en överblick över det som finns på land. På dagsturerna har vi också guidning, där vi berättar om platserna vi passerar. Sen får man äta och dricka gott och uppleva ett av världens äldsta fartyg, som är K-märkt, byggt 1876 och som gått på Siljan varje sommar sen dess.

Vad händer hos dig i kaptenshytten?
– Det alltid öppet hos kaptenen, man får hälsa på och fråga om det är något man undrar. De flesta som kommer upp brukar fråga om någon specifik by vi passerar, om båten eller hur djup sjön är.

Ja, hur djup är egentligen Siljan?
– Vad jag har kunnat mäta så är den 150 meter prick, vilket är djupare än de officiella siffrorna. Jag tror det står 134 meter på sjökortet, men det är lätt att hitta större djup än så.

Vilken är din egen favoritplats på sjön?
– Österviken är väldigt fin. När man utgår från Leksand, kommer mot Tällberg och ser alla vackra dalabyar längs stranden. Det är också häftigt när man ser bort mot Mora och får en uppfattning om hur stor Siljan faktiskt är. Och solnedgångarna kan vara helt fantastiska, med riktiga färgexplosioner.

Du har jobbat på Gustaf Wasa i 30 år, några minnen som sticker ut?
– De flesta ska man ju inte berätta… Men det var rätt speciellt när Kungen åkte med. Det var första sommaren jag jobbade här och det var ett väldigt pådrag med bombhundar och Säpo-personal. Genom åren har det också varit många idrottsmän, musiker och kändisar som åkt med, men jag nämner inga namn. Det sägs också att Anders Zorn var en ofta förekommande passagerare, fast det var ju före min tid.

Vad tänker du om sommaren som kommer?
– Jag drömmer om en sommar som förra året. Varm, lugn och soligt med många glada människor.

Kryssningar avgår från Leksand, Rättvik eller Mora enligt turlista. Läs mer här.

Om M/S Gustaf Wasa

- Byggt 1876 och har trafikerat Siljan sedan dess.

- Är 30 m lång och 5,3 m bred.

- Har sin hemmahamn i Leksand.

- Är K-märkt.

- Har ett matsäcksdäck för den som vill ta med fika.

- Under dagskryssningar serveras dagens lunch eller á la carte i restaurangen och på kvällskryssningar finns förutom den fasta menyn även räkor.