Vy från Vidablick Rättvik.

Klätterpark, världsklasspizzor och smultronställen i Rättvik

I Rättvik finns mycket att se och göra. Här väntar pizzor av världsklass, härligt pirriga upplevelser för hela familjen och flera små guldkorn som ger sig till känna när man minst anar det. Entreprenören Robin Ambell har en hel uppsjö av tips på aktiviteter och upplevelser för den som siktar på en sommar i Rättvik.


Sommar innebär bråda dagar för Robin Ambell, som driver klätterparken Högt & Lågt i Rättvik. Sedan starten 2019 har de etablerat sig som en självklar aktivitet för såväl barnfamiljer som kompisgäng som söker härligt pirr i magen.

– Vi har byggt en till bana till i år, som heter Storebror och är en svårare variant av Lillebror. Vi ville ha en mer utmanande upplevelse för den äldre publiken som söker lite större utmaning. Dessutom har vi skapat ett familjepaket, ett mer prisvänligt alternativ så att fler ska ha möjlighet att besöka oss, berättar Robin.

På frågan vad han själv helst gör en sommardag skrattar han.

– Det är svårt att säga vad man gör på sin egen fritid, man har ju ingen sådan på sommaren, det är ju då man jobbar som mest.

Efter att ha funderat ett tag kommer han ändå fram till att det är trakterna kring hemorten som lockar, gärna en tur ut i den nära naturen.

– Har jag en ledig dag med familjen blir det ofta enkelt med trevligt. Vi åker kanske till någon av småsjöarna runt omkring Rättvik, som Hosjön i Backa eller sjöarna upp mot Söderås där det är mysigt. Jag gillar att hitta små smultronställen, det finns många sådana här.

Smakupplevelser och pizzor i världsklass

En god måltid slår heller aldrig fel och Robin kan räkna upp flera favoriter som ser till att smakminnen av Dalarna består långt efter att själva måltiden är uppäten.

– Det finns många härliga restauranger med bra utbud och jag tycker att man ska testa flera olika, för det finns en bra variation. Två favoriter är Bistro Apan i Vikarbyn och Solgårdskrogen i Nittsjö. Sen ska man verkligen inte underskatta det som finns central i Rättvik, som Sjövillan nere vid Siljans strand. Och restaurangen vid Siljans Camping har börjat servera riktiga världsklasspizzor som jag varmt kan rekommendera.

Även när det kommer till aktiviteter tycker han att centrala Rättvik levererar. Förutom Högt & Lågt finns här både gokart och klassikern rodel, där det är möjligt att susa nerför Rättviks slalombacke ackompanjerad av såväl adrenalin som milsvid utsikt.

Pojke åker rodel i Rättvik.
Sommarrodel i Rättvik är en klassiker som är både kul och spännande. Susa nerför Rättviksbacken i den fart som passar: njut av utsikten eller tävla mot kompisen i banan bredvid.

Sommaren kommer med kreativitet och nya idéer

För Robins egen och Högt & Lågts del har den ovissa våren börjat utvecklas till en lovande sommar. De har vidtagit ett flertal åtgärder för att följa rekommendationer och riktlinjer som ska förhindra smittspridning.

– Vår aktivitet är i grunden väldigt fördelaktig när det kommer till social distansering. Vi har ett stort område utomhus, vi har 100 selar och sedan har vi inte till fler besökare vid samma tillfälle. Dessutom ser vi till att det aldrig är fler än två personer samtidigt per plattform, vi har mindre grupper vid säkerhetsgenomgångar och trycker på att folk ska klättra med handskar. Vi har helt enkelt bra rutiner och alla i personalen vet vad de ska göra och hjälps åt. Det har fungerat väldigt bra och vi gör det vi kan.

Så även om det må bli en något annorlunda sommar, ser han fram emot den – och den intensiva jobbperioden – med tillförsikt.

– Det är många som är på hugget, är kreativa och försöker hitta lösningar. Det känns som att det blir en bra sommar, både för min del och för hela regionen.

Läs mer: Välkommen till Rättvik

Robin Ambell på Högt och Lågt i Rättvik.
Robin Ambell driver klätterparken Högt & Lågt i Rättvik, som i sommar utökar parken med den mer utmanande banan ”Storebror”.