Vy över fjällen i Grövelsjön.

Guide: 3 tips på vandringar i Grövelsjön

Att vandra i Grövelsjön står på mångas önskelista, vare sig man är i början av sin friluftskarriär eller inbiten fjällvandrare. Här har vi samlat tre tips på vandringar i fjällen i Grövelsjön, med olika svårighetsgrad och med sin unika charm. Snöra på vandringskängorna och ta sikte på den som passar dig.


1. Båthusberget: För den äventyrlige

Ett måste för den som vill ha dramatisk vandringsmiljö till överkomlig ansträngning. Här vandrar du över branta fjällsidor med utsikt över den stora sjön Femunden. Vandringen är ca 10 km lång med tydlig start vid parkeringen i Elgådalen på norska sidan av gränsen. Rutten finns utmärkt på karta vid parkeringen.

2. Fosksjökläppen: För alla njutare

En finfin vandringsupplevelse för dig som tycker att det är lite långt att gå 18 km till Storvätteshågna tur och retur. Vandringen till Fosksjökläppen är 10 km och startar vid STF Grövelsjön Fjällstation. Du börjar gå mot Storvätteshågna och när du kommer över krönet och ser Fosksjöarna nedanför dig viker du av upp på toppen Fosksjökläppen. Här väntar 360-gradersvyer och snäll fjällhed att vandra på.

3. Köldyllen: Lätt tur som går att variera

Köldyllen är Grövelsjöfjällens doldis, med superfin utsikt över hela området och mot hösten bjuder alla fjällbjörkar på fantastiska höstfärger. Vandringen börjar förslagsvis vid parkeringen Valdalsbygget. Följ landsvägen tillbaka ca 200m och gå in på en liten fin stig som tar dig upp till höjden. Turen kan kombineras med att sedan följa leden mot Valdalsbygget och tillbaka till parkeringen. Vandringen är 3–5 km lång, med liten stigning. 

Läs mer om Grövelsjön, hitta upplevelser och boenden